Nem sok mindenben reménykedhet a Detroit

Az autóvárosiak is azon csapatok közé tartoznak, amelyek nem igazán tudnak semerre sem mozdulni - már ha nem hoznak nagyobb áldozatokat.

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies
Atlantic: Knicks
Pacific: LakersSuns
Central: CavaliersBulls
Southeast: HawksWizardsHornets, Heat
Northwest: Timberwolves


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a draft és a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A Detroit Pistons nem most fogja megváltani a világot, legalábbis jelen állás szerint.


Ed Stefanski egyelőre ragaszkodik ehhez a maghoz

A tavaly kinevezett GM éppen tegnap nyilatkozta azt, hogy továbbra is a Reggie Jackson - Blake Griffin - Andre Drummond hármas köré épít, hisz ebben a vázban, márpedig ez azt jelenti, hogy minimális változtatások várhatóak a Pistonstól. Ez a trió és Josh Smith halott pénze ugyanis 85 millió dollárt visznek el a sapka alól, a többiekkel (Jon Leuer, Langston Galloway, Glenn Robinson III, Luke Kennard, Thon Maker, Bruce Brown, Svi Mykhailiuk, Khyri Thomas) együtt pedig sapka fölött van a Detroit - az autóvárosiak szinte biztosan nem lesznek főszereplők az FA-piacon, kivételekből igazolhatnak majd.

Egy fontos ember ráadásul leléphet: Wayne Ellington marasztalása azért lenne fontos, mert hozzá mérhető tripladobót nagyon nehezen fog tudni szerezni a Detroit kevés pénzből, neki meg adhatnak egy fokkal nagyobb összeget is, hiszen a gárda saját FA-ja. 


Egy lehetőség a draft

Az 1/15-ös és a 2/45-ös draftcetlivel rendelkezik a Pistons az idei játékosbörzére, a cél pedig ugyanúgy egyértelmű, ahogy az FA-knál is: 3&D ember kell a Jackson-Griffin-Drummond trió köré. Ez persze csak részben igaz, hiszen egy csereirányító és cseremagasok sem ártanának (szóval lényegében minden...), de hogy a 15. helyen mennyire lehet olyan játékost húzni, aki egy PO-ba igyekvő csapatban azonnal rotációember lehet, az azért kétséges.


A csere lehet a megoldás

Ha Stefanski nem akar megválni egyik nagyfizetésű emberétől sem (márpedig jelenleg így néz ki), akkor bizony a lejárókkal és akár az idei pickekkel kell sáfárkodnia. Leuer, Galloway és Robinson összesen 21 millió dollárt keresnek, mind szerződésük utolsó évébe lépnek - Robinson szerződése nem garantált, de azzal semmilyen előnyre nem tesz szert a Pistons, ha kiteszi a keretéből (sapka alá nem megy, luxusadó még nem veszélyezteti), egy cserében sokkal hasznosabb lehet.

21 millió dollárnyi lejáró összességében még nem lenne túl sok, de a három érintett távozása nagyjából semennyire nem rengetné meg a Detroitot, és mivel nagyon nem vonzó FA célpont sem a Pistons, sem maga a város, nyugodtan benyelhet a csapat 1-2 hosszabb szerződést is egy spórolni kívánó klubtól.

Más kérdés azonban, hogy ami kellene a Pistonsnak (3&D játékos), azt gyakorlatilag senki nem ad el, nagyon nehezen válnak meg a csapatok az ilyen jellegű kosarasoktól, így inkább másokat, hasznosabb cseréket szerezhet ilyen módon az együttes - két túlfizetett, évi 12-13 milliós cserejátékos (egy magas, egy hátvéd) is több, mint amennyit most Leuerék érnek.

Mivel pont az kell a Detroitnak is, ami mindenkinek, nincsenek túl jó kilátásai a nyár előtt. Stefanskinak varázsolnia kellene, hogy jelentősen javuljon a Pistons játékereje, márpedig ő sem itt, sem korábbi kenyéradóinál nem tűnt eddig egy túl nagyot kockáztató figurának, igazi tutista. Ezzel a hozzáállással pedig ez a nyár eseménytelen lesz.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus