Rendet tud-e tenni a Bullsnál Fred Hoiberg?

Hatalmas jövés-menés volt a Chicago Bullsnál a nyár folyamán, és papíron nem éppen a legjobban összeillő csapatot sikerült összeraknia a vezetőségnek - vajon Fred Hoiberg képes működő rendszert alkotni a játékosokból? A Bulls kilátásait vizsgáljuk a következő idényre.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: Cavaliers

 

A Chicago off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már - edzőtáborra meghívottak érkeztek még az utóbbi egy hónapban, de a lényeg nem változott. Az előző idényben rettenetesen gyengén teljesítettek az elvárásokhoz képest, és bár a keret legalább fele (köztük kulcsjátékosok) kicserélődött, sokkal jobbra idén sem lehet számítani - talán az lehet az egyik előnye ennek a gárdának, hogy az elvárások jóval alacsonyabbak, mint a korábbi években, ezt pedig nyilván könnyebb is lesz hozni.

Van-e töke Mer-e nagyokat húzni Fred Hoiberg?

A Chicago jelenlegi felállásával egy óriási probléma van: a kezdő perimétersor a liga legfakezűbb triója, méghozzá utcahosszal. Rajon Rondónak volt most egy 36%-os triplát hozó idénye, de 62 bedobott hármassal, az semmi helyet nem generál a többiek számára. Dwyane Wade legendásan nem tud kintről dobni, függetlenül az 52.2%-os PO-mutatójától (28.4% karrierátlag, tavaly 15.9% az alapszakaszban), Jimmy Butler pedig eddig borzasztóan inkonzisztens volt, 38%-os és nagyon gyenge idényei váltakoztak folyamatosan. Leginkább csak utóbbiban bízhat a Bulls, hogy javulni tud, de neki is 73 tripla volt a legtöbb, amit egy szezonban sikerült bedobnia, ez pedig katasztrofális spacinget vetít előre, tökéletesen függetlenül attól, hogy Nikola Mirotic mennyi helyet tud nyitni mellettük.

Én értem, amit Wade mond, hogy majd ők máshogy megoldják a pontszerzést, mert ezt a játékot kosarakra játsszák, nem hármasokra, de a tripladobás nem egy hóbort, ami majd kikopik a ligából, hiszen teljesen világos előnyei vannak - azonkívül, hogy több pont, több hely a palánk alatt, mivel nem nagyon lehet a jó kinti dobókról lesegíteni, ez könnyebb pontszerzési lehetőséget teremt egy képzett magasembernek és a védelmet jól bontó játékosoknak is. A Bulls jelenlegi felállásával az a helyzet, hogy a teljes védelem koncentrálhat a festékre, a magasemberek mellett az összes gyenge oldali védő mehet besegíteni, ahhoz pedig egyik sem elég jó játékos, hogy 1 az 5-re támadjon - minden védő csak a betörésre fog koncentrálni, hiszen teljesen mindegy lesz, hogy valaki üresen kapja majd a labdát a periméteren, úgyse tudja elég jó százalékkal bedobni a helyzeteit.

Ezt a problémát kell feloldania Hoibergnek, méghozzá szerintem azzal, hogy a három emberből egyszerre maximum kettő van a pályán, így 3-4-es posztokra lehet triplavetőket rakni. Még ez sem a legideálisabb felállás (az, hogy a két hátvéd a két fakezű), de azzal, hogy két poszton is muszáj védekezni a Bulls-játékosokon, már egy sokkal szellősebb védelmet kellene feltörnie Rondóéknak, erre pedig képesek.

A nagy kérdés az, hogy Hoibergben ez felmerül-e egyáltalán, hiszen mindhárom játszani akar nyilván minél többet (talán Wade-et lehet pihentetni, ő felfogta az utóbbi években, hogy szüksége is van rá), de akkor nagyon okosan kell Rondo és Butler játékidejét elosztani úgy, hogy mindenki elégedett legyen (Jerian Granttől előre is elnézést, de inkább ezt a felállást erőltetném, aztán majd ha lesérül valaki, akkor pályára kerülhet, mivel éppen ő se a vajkezéről híres). Egyébként ha Rondo ül, akkor sincs nagy probléma, Wade és Butler is szépen ki tudják szolgálni a társakat, így echte egyes nélkül is lehet hatékony a Chicago, de csak akkor, ha nincs fent a három fakéz egyszerre, vagy amennyiben valaki olyat mutat, amit eddig még nem (120-150 tripla legalább és minimum 37-38%).

Még két gondom van ezzel a hármassal. Egyrészt az, hogy a Bulls tavaly is csak közepesen védekezett, a Rondo-Wade páros pedig itt se fog sokat hozzátenni a dologhoz, ennyit borítékolni lehet az utóbbi éveik alapján. Butler ligaelit védő, Robin Lopez pedig kifejezetten hasznos, de amennyire átjáróház lesz a két hátvéd, azt ők ketten nem biztos, hogy kompenzálni tudják - itt főleg Lopez lenne a lényeges, de ő egy jó védő, nem ligaelit rim protector.

Másrészt abból is probléma lehet még, hogy Hoiberg tavaly Butlert sem tudta kezelni - én nagyon kedvelem utóbbit, de olyat egy játékos nem csinálhat, amit ő megengedett magának tavaly, még ha igaza is volt részben (nyíltan kritizálta Hoiberg edzői stílusát, illetve több játékidőért is "sírt"). Szerintem nevetséges volt az ezzel kapcsolatos mellébeszélés a klubnál, és most érkezett még az a Rondo is, akivel ugyan a Sacramento Kingsnél nem voltak nagy gondok, de ez nem tudom, mennyiben köszönhető annak, hogy a Kings önmagában is egy cirkusz - ott azért nehezebb volt "túllicitálni" botrányban Vivek Ranadive tulajdonost vagy a George Karl - DeMarcus Cousins kettőst... Annyi biztos, hogy nem egyszerű ember a játékmester, és Wade sem az a háttérbe húzódó fajta - óriási öltözői balhék lehetnek, ha nem fog menni a játék, mert Hoiberg mindennek tűnt az előző idényben, csak olyan trénernek nem, aki ezeket tudja kezelni vagy csírájában elfojtani.

Kulcsszerepe lesz Denzel Valentine-nak, Doug McDermottnak és Nikola Miroticnak is

Ha nem történik csoda Rondóék dobásával, Hoiberg pedig meglépi azt, hogy egyszerre csak két sztárja lesz a pályán, akkor is még csak a siker felénél tart a csapat, hiszen hármas-négyes poszton muszáj lesz olyan shootereket felvonultatnia a Bullsnak, akik nemcsak elviekben, hanem ténylegesen is jól dobnak.

McDermott tavaly már azért villantott 42.5%-kal, 110 bedobott hármassal, Mirotictól pedig szintén jó volt a 39% 135 bedobott triplával - a hatékonyságon talán nem is kell olyan sokat javítaniuk, a mennyiségen viszont növelniük kellene. Valentine egy újonc, akinek ráadásul a külső dobás nagyon nem ment a nyári ligában, de abból még sok következtetést nem nagyon lehet levonni - ott első-második opcióként kellett dolgoznia, itt majd leginkább negyedikként, a többiek által kiosztott helyzeteket kell "csak" bevernie, az pedig merőben más, mint amit az SL-ben vártak tőle. Ő lehet egyébként a gárda Jolly Jokere is, mivel 1-3-ig játszatható mindenhol - védekezni egyik poszton sem tud, viszont ha még két fakezű hátvéd sem fér el egymás mellett, ő tud irányítani és második szándékból védelmet is bontani, Rondo, Wade és Butler hátvédpárjaként is bőven használható.

Az megint más kérdés, hogy mennyire szerencsés, ha a Rondóval, Wade-del és Butlerrel felálló csapat sikeressége egy újonc és két harmadéves shooteren múlik - márpedig jelenleg úgy tűnik, ez a helyet.

Lesz-e Taj Gibson-csere?

Imádom a fickót, az utóbbi években semmi értelmét nem láttam az elcserélésének, de... Egyrészt lejáró szerződése van, sok pénzt nem tennék rá, hogy azok után, ahogy bántak Tom Thibodeau-val, és amennyire kiakadtak Joakim Noah-ék, ő nem fog lelépni, másrészt ebben az évben jó eséllyel csökkeni fog a szerepe. A Bulls Rondóék miatt maximum percekre lesz képes felállni Gibson-Lopez frontcourttal, nem engedhetik meg maguknak, hogy még négyesben se legyen semmilyen spacing (hiába segítene a védekezésen), márpedig Gibson a középtávolikat kifejezetten hatékonyan értékesíti, de igazi külső dobása nincs. Ha Lopez cseréje lesz Gibson, azzal meg az a gond, hogy Bobby Portisnak nulla játékideje lesz, pedig benne az előző idény és a nyári liga alapján is van fantázia. Gibson lejáró szerződése csökkenti az értékét, de 9 milliós kontraktusát bármelyik csapat átvenné, bajnokesélyeseknek (vagy magukat annak képzelőknek) is óriási segítség lehet a padra a 2017-es rájátszásban - nem kizárt, hogy egy kisebb licitháború is megindulna érte.

Összességében nézve Hoiberg hatalmas feladat előtt áll. Óramű pontossággal kell működnie a rendszerének, és szerintem teljesen egyértelmű, hogy a három "nagy" közül egyet mindig ültetnie kell ahhoz, hogy ebből sikeres szezon legyen - manapság olyan szinten vannak a csapatvédekezések, hogy nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki egy Rondo-Wade-Butler hármas ellen ne tudja megszállni a festéket, ezzel elvéve a betörési lehetőségek többségét. Ha viszont a triplavetők közül ketten a pályán vannak, azonnal nyílhat terep az előző idényben egyébként gólpasszkirályi címig jutó Rondo előtt, Butlernek pedig több tere lehet dobni és második szándékból gyűrűt támadni is. A védekezés óriási kérdőjel nálam, tekintve hogy egy fokkal nem lett jobb a helyzet egyénileg ezen a téren. Ettől még a csapatot összerakhatja Hoiberg, de erre se nagyon láttunk jeleket tavaly - csak a liga közepe volt ebben is a Chicago a korábbi ligaelit helyezések után.

A legjobb esetben Valentine azonnal 38-39% környékén kezd triplázni, McDermott és Mirotic maradnak 40% környékén vagy fölötte, ezzel gyakorlatilag állandó figyelmet igényelnek a periméteren. Az ő kötelező szoros őrzésük megnyitja az utat Rondo előtt, aki hozza a 10 gólpassz körüli idényét, Wade 15 pontra visszaesik, de hatékonysága javul (53-54% TS környékére), míg Butler egyrészt összeszedi a triplázását, másrészt együtt tud működni a másik két sztárral. Védekezésben Lopez bizonyítja, hogy nemcsak a saját posztját képes jól ellátni, de vokálisan is tudja irányítani a többieket, és a besegítései is jók a betörő kisemberekre.

A legrosszabb esetben a Rondo, Wade, Butler hármas téglagyárat nyit, Hoiberg pedig nem méri fel (vagy nem meri meglépni), hogy ezt a triót szét kell bontani. Az öltözőben elszabadul a pokol, miután Butler után Rondo is semmibenézi az edzőt, amiért nem tudja kezelni a helyzetet, és nem tudja összerakni sem a támadójátékot, sem a védekezést - ez utóbbiban Rondónak jelentős szerepe is van, megint csak a TV-s meccseken próbál egyáltalán megszakadni. Lopezről bebizonyosodik, hogy hasznos védő, de kevés, ha már nemcsak a saját emberére kell odafigyelni. Valentine a nyári ligában látott külső dobását hozza, ezzel füstbe megy minden terv, amit a spacing javítására kigondol a csapat, mivel Mirotic és McDermott kevesek ketten. Gibson végigrakkolja az idényt, de Portis emiatt nagyon kevés lehetőséget kap, előbbi pedig az idény végén ingyen lelép.

Egyelőre szerintem reálisabb a legrosszabb eset, még ha nem is minden fog belőle megvalósulni. Hoiberg nem sok táptalajt adott a bizakodásra - nem kell még elkaszálni a Bullst, csak nem nagyon lehet mire építeni az álmokat, mert sem a játékosok stílusa nem illik egymás mellé, sem az edző nem mutatott túl biztató dolgokat, ennek megfelelően én nem is várok túl nagy szezont a Chicagótól. Iszonyatosan szoros lesz várhatóan kelet közepe (talán már a 2-13. helyek között), és ennél sokkal egységesebbnek tűnő és világosabb játékot játszó gárdák is vannak a főcsoportban, függetlenül attól, mekkora név volt valamikor Rondo, mennyire jó rájátszást futott Wade, vagy mekkora vezér akar lenni Butler.

Tipp: Kelet 10-12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus