A nyár (egyik) nyertese az Indiana

A szezon közeledtével végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő idényben - ma az Indiana Pacers kerül terítékre.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: WarriorsKingsClippers
Central: BucksPistons
Atlanti: Celtics


Indiana Pacers

Draft: Aaron Holiday (1/23), Alize Johnson (2/50)

Távozott: Trevor Booker (Kína), Al Jefferson (Xinjiang Flying Tigers), Ben Moore, Alex Poythress (waiver, Hawks), Glenn Robinson III (Pistons, 2 év 8.35 millió), Lance Stephenson (Lakers, 1 év 4.45 millió), Joe Young (Nanjing Monkey King)

Érkezett: Tyreke Evans (Grizzlies, 1 év 12.4 millió), Doug McDermott (Mavericks, 3 év 22 millió), Kyle O'Quinn (Knicks, 1 év 4.45 millió), Elijah Stewart (nem draftolt, 1 év 0.8 millió), CJ Wilcox (two-way), Ben Moore (G-Liga, Fort Wayne Mad Ants, 1 év 1.35 millió)

Maradt: Victor Oladipo, Thad Young, Bojan Bogdanovic, Darren Collison, Cory Joseph, Myles Turner, Domantas Sabonis, TJ Leaf, Ike Anigbogu, Edmond Sumner

Keret:
Collison - Oladipo - Bogdanovic - Young - Turner
Evans - Joseph - McDermott - Sabonis - O'Quinn
Holiday - Stewart - Johnson - Leaf - Anigbogu
Moore (TO)
Sumner (tw) - Wilcox (tw)

A Pacers volt az előző idény egyik meglepetéscsapata, miután Victor Oladipo szintet lépett, és bevezette az együttest a PO-ba - ott ráadásul csak nagy nehézségek árán győzte le az Indianát a később döntőt játszó Cleveland Cavaliers. A klub nyári teendője így az lehetett, hogy megerősítse az Oladipo körüli keretet, és ezt maradéktalanul sikerült megtenni, túl nagy anyagi áldozatok nélkül.

A Lance Stephenson, Joe Young duó helyett érkezett az a Tyreke Evans, aki Oladipóhoz hasonlóan élete szezonján van túl - 19.4 pontos, 5.1 pattanós és 5.2 gólpasszos átlagainál újonc idényében hozott jobbat csak, de akkor meg sem közelítette a 39.9%-os triplamutatót, főleg nem meccsenként 2.2 bedobott hármassal, és összességében az 56.1%-os TS-től is nagyon messze volt. Glenn Robinson III helyett Doug McDermott fogja dobálni a triplákat, és bár előbbi is 41.2%-os statisztikát hozott tavaly, utóbbi duplaannyi hármast szór be meccsenként - igaz, ennél is több kellene majd tőle. A Trevor Booker - Al Jefferson duót Kyle O'Quinn fogja pótolni - Jefferson gyakorlatilag használhatatlan volt már, O'Quinn pedig Booker javított változatának tűnik majdnem mindenben, gyakorlatilag egy igazi gyengeségek nélküli, védekezésben jó, kis labdaigényű center, aki nagyon kellett Turner mögé.

Anyagilag csak McDermott terheli hosszútávon a csapat kasszáját, mivel Evans és O'Quinn is 1-1 éves szerződéseket kötöttek. A Chicagóból induló, de rövid NBA karrierje során már negyedik együtteséhez kerülő kiscsatárnak meg kell majd dolgoznia az évi 7.3 millió dollárjáért, azért meccsenként 1.1-1.2 tripla kevésnek tűnik még 40% fölötti mutatóval is, de itt Oladipo és Evans mellett megszolgálhatja a pénzét - spacingben rengeteget segíthet akkor is, ha nincs bedobott hármasa, "csak" védekeznie kell az ellenfélnek rajta. Jövő nyáron nagyobb pénzt rajta kívül csak Oladipo fog zsebre tenni, 21 millió dollárt (plusz ide jöhet Turner QO-ja vagy új kontraktusa), úgyhogy még McDermott-tal együtt is bőven lesz sapka alatti helye az Indynek - már amennyiben reálisnak gondoljuk, hogy Indiana vonzó szabadügynökcélpont lehet majd.

A Pacers eredményessége alapvetően továbbra is Oladipón múlik majd. Meglepetéscsapatoknál szokás a következő évben visszaesni, mert az ellenfelek jobban készülnek rájuk, plusz egy év után kijön a meglepően jól szereplő játékos igazi formája. Most azonban posztra és feladatkörre is annyira jól igazolt Kevin Pritchard, hogy reálisnak tűnik, hogy legalább úgy szerepel majd a csapat, mint tavaly. Oladipo mellett Evansnek is tartania kellene előző idényben hozott szintjét, vagy annak a környékét, és ha a két helyzetkreáló játékát sikerül összecsiszolni, ez egy halálos páros lehet. Mindketten tudnak labda nélkül is játszani, Evans karriercsúcs triplája mellett Oladipo is a legjobb számait produkálta (2.1 bedobott hármas mérkőzésenként, 37.1%, ami már egészen elfogadhatónak és hasznosnak számít), így látszólag semmi akadálya annak, hogy az előző szezonban szintén meglepetést okozó Nate McMillan összerakja az együttes játékát a két ász köré.

Evanst be kell építeni, ő nem egy sima kiegészítőember, de Oladipónak a legfontosabb pillanatokban talán túl sokat is kellett vállalnia, ez most megoldható lesz Tyreke érkezésével - és nem Cory Joseph-nek vagy Darren Collisonnek kell túlvállalnia magát, hanem egy bizonyított scorernek. Ezen felül azonban csak finomhangolni kell majd, hiszen McDermott egyértelműen azért érkezett, hogy minél nagyobb helyet csináljon a két vezérnek vagy éppen Bojan Bogdanovicnak, labdát nem nagyon fog kivenni senki kezéből, O'Quinn pedig várhatóan teszi majd a dolgát, azt nem nagyon látom magam előtt, hogy az ő beépítésével probléma lenne.

Sokan hoztak meglepetést tavaly ebből a Pacers-keretből, de az előző idény játékából és abból kiindulva, hogy Evans érkezésével jobban el lehet majd osztani a terheket (Oladipótól kevesebb is elég lesz), realitás az Indiana számára a Top5. Ha a kevesebb labda miatt Oladipo és Evans hatékonysága is nagyban visszaesik, akkor lehet gondja a Pacersnek, de erre most kevesebb az esély, mint arra, hogy megint jó évet futnak Sabonisék.

Tipp: Kelet 3-5.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus