A semmi közepén a Suns

Pocsék évet zárt a Phoenix Suns csapata, egyetlen reménysugárral a pozitív oldalon (Devin Booker) - vajon merre indulnak el a nyáron?

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: Lakers
Northwest: Timberwolves
Atlantic: Sixers, Nets, Knicks
Central: Bulls, Bucks
Southwest: Pelicans

 

A Phoenix Sunst vártam az idény egyik meglepetéscsapatának, ehhez képest azért elég nagy csalódást okoztak - játékukban sok tudatosságot nem lehetett felfedezni, ráadásul az egész idényük egy nagy hisztire hasonlított Markieff Morrisszal a főszerepben, így végeztek végül nyugaton a második, összességében a negyedik legrosszabb mérleggel, 23-59-es mutatóval. Első nyári lépésüket meg is tették Earl Watson szerződésének meghosszabbításával, ami nem váltott ki egyöntetű tetszést a szurkolók körében de rengeteg feladat és kérdés előtt állnak ettől függetlenül is.

A franchise jövője

Egyetlen biztosnak tűnő reménysugaruk volt a szezon egészét nézve, ő pedig Devin Booker. Az 1/13-on kiválasztott, vajkezű dobóhátvéd a szezon elején még hektikusan kapott játéklehetőséget, a rutinosabb kezdők azonban folyamatosan potyogtak ki előle sérülésekkel, így előbb biztos helye lett a rotációban, aztán a kezdők között, az alapszakasz utolsó harmadára pedig gyakorlatilag a gárda első számú játékosa lett támadásban. Van még hova fejlődnie, a 34.3%-os hármasmutató tőle nem adat (nem véletlenül hívták meg az All-Star gála tripladobó versenyére, tankönyvszerű dobómozdulata van), az 53.5%-os TS viszont egyáltalán nem rossz mutató elsőre a 13.8 pontja mellé.

Vele kapcsolatban annyi kérdőjel lehet, hogy fog-e komplett támadójátékos, igazi első számú opció lenni egy erős csapatnál is, inkább shooter lesz-e belőle, vagy valahol a kettő között megáll egy Klay Thompson-szerű, inkább dobó, de ha kell, ennél sokkal komplettebb játékot bemutató, alkalomadtán első opcióvá előlépő sidekicknél. Akárhogy is történik, az már világos, hogy benne a Suns egy szépen fejleszthető, hosszú évekig hasznos csapattagot halászott ki tavaly. Ha utóbbi forgatókönyv jön be (a Thompson-klón), akkor azért van egy problémája még a klubnak...

Ki milyen kaliber a többi fiatal közül?

... méghozzá az, hogy más biztos pontja egyáltalán nincs a gárdának, franchise-alapkő lehetőséggel bíró játékosa szinte biztosan nem. Alex Lenben láthattak ilyen szintű potenciált anno, hiszen a 2013-as draft 5. választottja volt az ukrán center, de azért nála ebből 3 év alatt semmi nem jött ki. Idén már 78 mérkőzést bírt, ami nála különösen fontos (sem az ujja, sem a hajszála, sem az egyik fülcimpája nem tört el, ami egészen újszerű volt eddigi profi karrierjét tekintve), de jelentősen nem nagyon nőttek átlagai. Egy hasznos centert szerintem lehet belőle faragni (7.6 pattanó 23.3 perc alatt), aki alkalomadtán képes akár első opcióként is működni (kifejezetten képzett játékos, és 70% fölött büntetőzik), de 9.0 pontját 48.2%-os TS-mutatóval hozta, borzasztóan sok munka lesz még vele, ha tényleg alapjátékként akarják használni az ő centerezését.

Az újonnan érkezők közül John Jenkins egy inkonzisztens tripladobó, Alan Williams pedig egy Kínában jó számokat hozó magasember - mindkettejüknek csapatopciójuk van a következő idényre kevés pénzért, szerintem maradni fognak, de sok vizet nem nagyon zavarnak. Archie Goodwint a (kosár)IQ-ja akadályozza leginkább, hogy komolyan vehető játékos váljon belőle (volt olyan, mikor felrajzoltak egy figurát meccs végén, őt nem érdekelte, rádobta a hármast, meccs után pedig simán bevallotta, hogy már a figura felrajzolálásánál tudta, hogy úgyse fogja lepasszolni a labdát, ami a "nem baj, ha hülye vagy, csak ne reklámozd" tipikus esete...) amellett, hogy 23.5%-kal triplázik kettesként - így atletikusság ide vagy oda, azon sem lepődnék meg, ha valahova messzire elcserélnék, mielőtt Bookerrel túl sokat beszélget.

TJ Warren az előző három delikvensnél azért többet mutatott, egy kifejezetten hatékony scorer benyomását keltette (11.0 pont, 54.9% TS), ráadásul kevés próbálkozásból, de 40%-os triplamutatója is volt. Vele kapcsolatban viszont szintén nem sikerült eldönteni, hogy egy lesipuskás pontszerző (rengetegszer labda nélküli mozgás után szerez kosarat úgy, hogy megpasszolják a palánk közelében, ami jó, de nem lehet rá építeni), vagy ennél nagyobb feladatokra is képes, ha a kezébe adják a labdát. 47 meccset játszott, pech, hogy a szezon második felét kihagyta, hiszen Booker mellett őt is szívbaj nélkül lehetett volna próbálgatni, de a kérdőjel így ottmaradt a feje fölött.

Ki és meddig marad a veteránok közül?

A csapat négy legjobban fizetett játékosa négy tapasztaltabb róka, de azon sem nagyon lehetne meglepődni, ha egy éven belül egyikőjük sem lenne már a klub alkalmazásában. Közülük még PJ Tucker talán a legbiztosabb pont, hiszen a 3&D kiscsatár hasznos kiegészítő (igaz, a 3 hiányzott az előbbi megnevezésből a 33.0% triplamutatója miatt), ráadásul 5.3 millió dollárért van rá csapatopció, amit szerintem az új sapka miatt kérdés nélkül le kell hívnia a Sunsnak, gyakorlatilag ingyen játszana náluk Tucker. Lejáró szerződése majd leginkább a deadline-nál teszi őt kérdőjelessé, illetve az nem mindegy, hogy Warrenre mekkora súlyt akarnak helyezni, hiszen mindketten kiscsatárok - még ha Tuckert lehet is néha erőltetni smallball erőcsatárként.

Tyson Chandler már fogósabb kérdés. Ő Booker mentora, emiatt egyáltalán nem mindegy, hogy marad-e vagy megy, tőle ráadásul elég sok dolgot megtanulhat a dobóhátvéd úgy is, hogy teljesen más poszton játszanak a pályán, viszont... Lennel nem lehet párban használni, ez teljesen nyilvánvalóvá vált szerintem az előző idényben, messze nem ebbe az irányba halad a liga, és egyikőjük sem tud négyes poszton szerepelni. Ha Lenből ki akar valami nagyobb dolgot hozni a Phoenix, az Chandler játékidejének kárára történhet meg csak, a Dallasszal 2011-ben bajnoki címet nyerő center viszont már lenyilatkozta, hogy ő nem nagyon akar újjáépülő gárdában játszani, ez a Suns pedig egy az egyben annak tűnik - márpedig ha neki nincs kedve játszani, az erősen meglátszódik a produktumán, így több értelme van megpróbálni neki új csapatot találni.

A két hátvéd, Eric Bledsoe és Brandon Knight jövője sem egyértelmű. Előbbi játékával semmi gond nincs, de rá az egészsége miatt szerintem nem lehet építeni - 6 eddigi idényéből 3-ban maximum 43 találkozót bírt, ebben a szezonban konkrétan 31-et, és már nincs meniscus a térdében, az pedig visszanőni nem fog. Knight szerintem nem illik ebbe a csapatba, mert nem irányító (bűngyenge AST/TO mutatói voltak egész karrierje során), scorernek meg nem hatékony (19.6 pont, de 52.2% TS). Ha valakinek nagyon kell egy magányos pontszerző, és nagyon nincs más opciója, abban az esetben lehet hasznos (tavalyi Bucks, 17.0 pont, 54.3%), de Bookerrel már nem nagyon raknám össze párban, off-the-ball pedig továbbra sem ismeri a kiegyensúlyozottság fogalmát (a triplaszázaléka megint visszaesett 34.2%-ra, 38.9% és 32.5% között ugrált folyamatosan, átmenetek nélkül).

Azért nem mindegy ennek a négy játékosnak a sorsa, mert igazából lehet is helyük a csapatban (ha Len megint lesérül vagy megáll a jelenlegi szintjén, ha Bledsoe valami csoda folytán kibír egy teljes szezont, illetve ha Knightnak a cserék között szabadkezet adnak), meg bőven benne van a pakliban az is, hogy nem lesz, és úgy dönt a vezetőség mindegyiknél vagy egy részüknél, hogy elindulnak a posztjaikon egy másik irányba. Ryan McDonough lépéseit nehéz előre megtippelni, nyaranta és a deadline-nál sem azokat a húzta meg, amikre lehetett számítani, itt viszont semmi nem lenne meglepő, mert mindegyiküknél lenne magyarázat a váltásra. Az lesz szerintem a meghatározó döntés, hogy Bledsoe-ban mennyire hisz még az együttes, ő egészségesen még nagyon komoly tényező.

Egy kis mázli nagyon kellene

Ha van csapat, amelyik az 1/1-et Ben Simmonsra lőné el, akkor az szerintem egyértelműen a Phoenix, sokkal jobban illene ide, mint bármelyik másik együtteshez a bottom8-ban. Nincs igazán vezére vagy kiemelkedő tehetségű játékosa a Sunsnak, Bookerrel is óvatosan kell még bánni, ráadásul ő nagyon könnyen lehet második ember majd a jövőben, úgyhogy itt lehetne első számú opció Simmons, szervezhetné a játékot is (ehhez nagyon ért ahhoz képest, hogy erőcsatár), és talán kevésbé jönnének ki a hiányosságai, mondjuk az, hogy nem tud dobni. A hozzáállása persze itt sem lenne jobb (statvadász), mint bárhol máshol, de a Suns ennyi kockázatot vállalhatna vele, védekezni pedig mindenhol máshol szintén meg kellene tanítani.

Ha Top3-ba sorsolják őket a 4. helyről, akkor szerintem Simmonst, Brandon Ingramet és Dragan Bendert viszik ilyen sorrendben. Utóbbi is hiányposztra érkezne, ő is erőcsatár, Ingramet pedig muszáj kihúzni, ha esetleg Simmons már nincs bent, akkora a szakadék közte és a többiek között, ráadásul Booker mellé bőven elfér kiscsatárban. Hogy hátrébb kit draftolnának, ha mondjuk maradnak a 4. helyen, ne adj' Isten hátracsúsznak a 7. pozícióba, az szerintem jó kérdés, előre nehéz belőni. Talán Kris Dunn és Jamal Murray lehetnek a befutók - nekik Bledsoe-éktól függetlenül lenne helyük csereirányítóként, és fejlődésüktől függően passzolhatnák el MiniLeBront és Knightot, úgyhogy potenciálra is megfelelnének mondjuk a 4-5. helyen és biztonsági húzásnak is jók lennének.

A szabadügynökpiac teljes homálya

Egyelőre 58.3 millió dolláron áll a Suns 10 játékossal, de ha Williams, Jenkins és Tucker szerződéseit nem hívják le, akkor ebből 5.5 millió dollárt le tud csípni a Phoenix (Tucker szerződése 1.5 millió dollárig garantált).

Az igazi homályt az adja az arizonaiakkal kapcsolatban, hogy amíg fogalma sincs az embernek, mi lesz Chandler, Bledsoe és Knight sorsa, addig nehéz velük kapcsolatban forgatókönyveket felállítani. Ha Chandler marad, centert szinte biztosan nem igazolnak, hiszen ott van mellette Len is. Booker posztjára szintén nem fognak 10 milliókat ellőni, főleg ha marad Bledsoe és Knight is. Bledsoe távozásának esélyeit csökkenti, hogy a piacon alig lesz értékelhető, kezdő szintű egyes, úgyhogy az ő cseréje szerintem csak akkor reális, ha érte azonnal kapnak valaki ígéretes fiatalt vagy már bizonyított játékost (esetleg ha Dunnt vagy Murrayt tudják draftolni, és azonnal be akarják őket dobni a mély vízbe). Ha Tucker marad, akkor Warren és ő mellé elvileg nem kellene hármast sem igazolniuk, de McDonough tavaly is a nyakukra vitte még Sonny Weemst a biztonság kedvéért, úgyhogy erre már nagyobb összegben nem fogadnánk.

Csereegyes mellett leginkább erőcsatár kell nekik, főleg ha nem lesz meg a draftról Simmons. Mirza Teletovic visszaigazolása szerintem abszolút benne van a pakliban, mert még ha nem is volt sokoldalú a bosnyák játékos, a triplákat azért szállította (181 bedobott 39.3%-kal), John Leuert vagy őt meg fogja tartani a csapat, de a kezdőbe náluk sokkal markánsabb emberre lenne szükségük. Az nem lepne meg, ha Teletovic feljavított változatának, Ryan Andersonnak beajánlanák a négyéves maximumot, eddig sem garasoskodtak a szerződések kiosztásánál, és ha tripladobó erőcsatár kell, akkor nála sokkal jobbat nem nagyon lehet találni. Más kérdés, hogy Andersonra elég sokan rá fognak mozdulni, nem biztos, hogy a Suns lesz a legvonzóbb ezek közül a csapatok közül - olcsóbb kiadásban ugyanez lehet Ersan Ilyasova, ha a Magic nem hívja le a csapatopcióját.

 

Összességében nézve a Sunsnak rengeteg dolga lesz a nyáron, és leginkább azt kell eldönteni, hogy Booker mellett kit tartanak meg, nagyon más ugyanis nincs biztonságban rajta kívül. Ha ez megvan, minden más nyári tevékenységük ebből fog következni, de azonkívül, hogy négyest szerezniük kell, semmilyen fix pontot nem lehet náluk mondani egyelőre.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus