A Thunder mindent megtett Cade Cunninghamért

Sam Presti követhetetlen mennyiségű cseréje után egy valami biztos: sikerült a lehető legnagyobb esélyt megragadni a jövő évi 1/1-ért.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggets
Southwest: MavericksRocketsGrizzliesPelicans, Spurs
Pacific: SunsLakersClippersWarriors

 

Oklahoma City Thunder

Draft: Alekszej Pokusevszki (1/17), Theo Maledon (2/34), Vit Krejci (2/37)

Maradt: Shai Gilgeous-Alexander, Darius Bazley, Hamidou Diallo, Mike Muscala, Luguentz Dort, Isaiah Roby

Érkezett: Al Horford (csere, Sixers), Trevor Ariza (csere, Pistons), George Hill (csere, Bucks), Darius Miller (csere, Pelicans), Justin Jackson (csere, Mavericks), TJ Leaf (csere, Pistons), Alekszej Pokusevszki (draft), Vincent Poirier (csere, Celtics), Ty Jerome (csere, Suns), Kenrich Williams (csere, Pelicans), Chasson Randle (Warriors, 1 év 1.7 millió), Admiral Schofield (csere, Wizards), Frank Jackson (Pelicans, 1 év 1.7 millió), Moses Brown (Blazers, two-way), Josh Hall (nem draftolt, two-way), Mark Daigneault (vezetőedző)

Távozott: Chris Paul (csere, Suns), Dennis Schröder (csere, Lakers), Deonte Burton (?), Terrance Ferguson (csere, Sixers), Abdel Nader (csere, Suns), Steven Adams (csere, Pelicans), Danilo Gallinari (Hawks, 3 év 61.5 millió), Andre Roberson (?), Nerlens Noel (Knicks, 1 év 5 millió), Devon Hall (Brose Baskets Bamberg, Németország), Kevin Hervey (Lokomotiv Kubany, Oroszország), Billy Donovan (vezetőedző, Bulls)

Keret:

Gilgeous-Alexander - Hill - Dort - Ariza - Horford
Jerome - Diallo - Miller - Bazley - Poirier
F.Jackson - Schofield - Williams - Pokusevszki - Leaf
J.Jackson - Roby - Muscala

A Thunder nyarát nem egyszerű összefoglalni, és nem is biztos, hogy teljes részleteiben kell. Annyit mindenképpen ki kell emelni, hogy Russell Westbrookból újabb első körös(öke)t tudott kiszedni Sam Presti, hiszen Chris Paulért is kapott egy 2022-es Top12 védett 1st picket a Phoenix Sunstól. A Thunder Dennis Schröderért az 1/28-at kapta és Danny Greent, de a pickből és a Paulért érkező Ricky Rubióból az 1/17-et csinálta (Alekszej Pokusevszki), Green pedig Terrance Fergusonnal együtt egy újabb védett első köröst ért 2025-ből - igaz, ehhez át kellett venni Al Horford szerződését is, de ez itt gyakorlatilag lényegtelen mozzanat.

Szintén Paulért érkezett Kelly Oubre Jr. a Sunstól, aki egy Top20 védett első körösért (és egy második körösért) ment tovább a Golden State Warriorshoz. A Rubióért érkező James Johnsonból lett Justin Jackson, Trevor Ariza és két második körös 2023-ból és 2026-ból. Még egy Paul-csere utóhatás: Jalen Lecque-ből is csinált egy második köröst Presti, igaz, 2027-eset a Pacerstől. Steven Adamsért pedig rengeteg játékos mellett érkezett egy 2023-as védett Nuggets első körös, valamint egy-egy második körös 2023-ból és 2024-ből.

Lényeg a lényeg: összességében 4 jövőbeli első körös és 6 jövőbeli második körös érkezett 2027-ig bezárólag úgy, hogy ezen a drafton is volt húzása az OKC-nek az első kör közepén, még kettő a második kör elején (Theo Maledon, Vit Krejci), és még egész tehetségesnek tűnő fiatalokat is sikerült beszerezni, mint Ty Jerome.

A szándék teljesen egyértelmű Presti részéről, és maradéktalanul sikerült végrehajtani az elképzelteket. A Thunder GM-je nem akart még egy közepes szezont első körös búcsúval, jó draftcetli nélkül. Ezt az előző idényben még megtehette, az idei játékosbörzét nem is tartották olyan sokra, mint például a most következőt. Most viszont mindenkit el kellett cserélni, aki él és mozog, és nem lehet majd a csapat gerincének a tagja 5 év múlva - így "ment a levesbe" Paul és Schröder mellett Adams is, és szóba sem került, hogy Danilo Gallinari maradna.

Az off-szezont ennek megfelelően szerintem kimaxolták - ha újjá akarsz épülni, akkor azt egy ilyen rombolással és pickhalmozással kell kezdeni. Utóbbi rész vizsgálatánál elég végignézni, hogy mennyi draftjog landolt náluk. Hogy milyenek lesznek ezek a pickek, az majd úgyis elválik, ha odaértünk (a védettségek miatt 1/1-ekről nem beszélhetünk), de továbbcserélhető assetje senkinek nincs annyi, mint a Thundernek.

A pickek begyűjtése mellett a saját draftjog minél jobbá tétele volt a másik lényeg, és ebben is léptek előre, méghozzá kategóriákat. Igazából három veteránja maradt a gárdának, akik közül ketten egészen biztosan nem fogják megváltani már a világot, de lényegében mindketten lejárók, akikkel talán még lehet majd kereskedni, ha valahol sérülés miatt kell ember. Trevor Ariza szerződése utolsó évébe lép, 12.8 millió dollárt keres, George Hillnek pedig a 2021/22-es 10 milliójából csak 1.3 millió garantált -- gyakorlatilag őt is lehet lejáróként kezelni. Alapvetően szerintem nem lesz rájuk kereslet a deadline előtt, de a sérülések még átírhatják ezt, és akkor értük is érkezhet még pick.

Al Horford azért más eset. Ő Bostonban még nagyszerű játékos volt, Philadelphiában viszont egyrészt megkapta a nagy pénzt, másrészt nem is az igazi posztján szerepeltették. Hogy elkezdett-e elég csúnyán öregedni, vagy egész egyszerűen nem illett a Sixers rendszerébe (esetleg mindkettő), azt meglátjuk most. Neki csereértéke a deadline-nál biztosan nem lesz még, de ha újra felépítik, jövő nyáron meg lehet próbálkozni a cseréjével (a 2022/23-as béréből "csak 14.5 millió garantált, de ez azért még soknak tűnik, lehet, hogy inkább csak 2022-ben lesz majd reális az elpasszolása).

Ha ez a három név a húzóneved a Shai Gilgeous-Alexander, Luguentz Dort duó mellett, mögöttük pedig Darius Bazley, Hamidou Diallo, Pokusevszki és Ty Jerome a top tehetségeid, akkor sok jóra nem számíthatsz, Prestinek viszont épp ez volt a célja. A pályán nem fog tankolni a Thunder, de a vezetőség mindent megtett annak érdekében, hogy így is elég rosszak legyenek - ezt hívják tankönyvi rebuildnek. Ennek érdekében Billy Donovant is leváltották még a nagy cserebere előtt, és hosszas keresgélés után kinevezték segédjét, a 35 éves Mark Daigneault-t új vezetőedzőnek. Róla egyelőre nem sok mindent tudunk azon kívül, hogy egy évvel idősebb Horfordnál... A tankhoz viszont tökéletes, és bőven lesz ideje fejlődni, kinőni magát.

Az nem lepne meg, ha a deadline-nál további húzások jönnének - itt főleg Ariza és Hill kerülhet képbe, de a Thunder 96.6 millió dolláron áll, úgyhogy könnyedén átvehet nagyobb szerződést, ha kap mellé picket is. Mindemellett van egy 20.5 milliós és egy 27.5 milliós TPE-je is a gárdának (a Gallinari-féle sign-and-trade és az Adams-csere miatt), amiket szintén felhasználhatnak szerződések átvételére, megint csak pickekért. Most 1-2 (talán 3) évig egészen biztosan a tehetségek felhalmozása következik Oklahoma Cityben. Ehhez viszont nagyszerű alapot teremtett Presti (15 első körös a következő 6 draftra), és eléggé lenullázta a keretet ahhoz, hogy jó esélyekkel induljanak a top pickért harcba idén és várhatóan a 2021/22-es szezonban is (lottery ide vagy oda).

Off-szezon értékelés: A+

Tipp: Nyugat 15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus