Címvédő a Warriors, de vajon a legnagyobb esélyes-e?

Nagyjából öt hét múlva kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a címvédő Golden State Warriorst elemezzük.

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers


A Warriors off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Július vége óta kiderült, hogy Chris Babb érkezett még a Boston Celticstől a David Lee-féle cserében. A szintén ebben a tranzakcióban megszerzett Gerald Wallace-t továbbpostázták Jason Thompsonért a Philadelphia Sixershez. Kiosztottak továbbá három edzőtábor-meghívót Ian Clarknak, Jarell Eddie-nek, valamint a mai napon megegyeztek Tony Mitchell-lel is.


Jelenlegi keret:
Curry - Thompson - Barnes - Green - Bogut
Livingston - Barbosa - Iguodala - Speights - Ezeli
Clark (nem garantált) - Rush - Mitchell (ng) - Thompson - McAdoo (ng)
Babb (ng) - Eddie (ng) - Looney


A Warriorst borzasztóan egyszerűen el lehetne intézni, mivel az év vezetőjének választott Bob Myers a "győztes csapaton ne változtass" taktikát alkalmazta, ennek megfelelően a legminimálisabb változtatásokat hozta a nyár folyamán.

Justin Holiday lelépése nem fogja megrengetni a gárdát, az ex-szolnoki swingman az idény második felében nem is nagyon kapott lehetőséget, úgyhogy az ő távozása nem oszt, nem szoroz. Nagyjából hasonló befolyása lesz az új idényre az elmúlt szezonhoz képest David Lee elcserélésének is, hiszen az erőcsatár nagyon sokat hagyott ki sérülés miatt, amikor pedig felépült, akkor sem nagyon játszott, 49 mérkőzésen mindössze 18.4 percet átlagolt. Jason Thompson egy igazi szürke eminenciás, de szerintem még az is könnyen elképzelhető, hogy a Golden State állományába jobban fog illeni, mint Lee, aki támadásban sokkal jobb játékos nála, de erre nem sok szükség volt az oaklandieknél, cserébe védekezésben és a statisztikával nem mérhető dolgokban Thompson sokkal többet tesz le a parkettára - keményebb elzárásokat ad, meg tudja dolgozni az ellenfelet, ha kell, hátul pedig nem emberhátrány, ebből Lee szinte semmit nem tudott. Ettől azért jelentős javulás nem várható, szerintem nagyjából 5. számú magasember lehet majd.

Ami miatt szerintem még játékban is előreléphet a tavaly is 67-15-ös alapszakaszt futó együttes, az Harrison Barnes lehetne. Myers ügyesen kommunikál azzal, hogy elmondása szerint mindenképp szeretnének megegyezni, adtak is egy nem apró, ám az új sapka miatt visszautasítható 4 év/64 milliós ajánlatot a kiscsatárnak, amit nem fogadott el. Én ennél nem nagyon mennék feljebb és kivárnám a következő nyarat, mert Barnes így is hajlamos arra, hogy hosszú percekre, negyedekre, akár meccsekre is eltűnjön a mezőnyben - Curryék mellett meg is teheti -, de őszintén szólva úgy érzem, hogy egy hosszútávú, az életét bebiztosító szerződésnél ez a lehetőség még inkább fenn állna - Draymond Greennél például egyáltalán nem érzem, hogy az új kontraktusa befolyással lenne a játékára, de Barnesnál igen. Ha meghúzza ezt az évet, akkor is meg lehet tartani, hiszen korlátozott szabadügynök lesz, de így jobb teljesítményre lehetne sarkallni.

Mivel azonban alapvetően sem Barneson múlott eddig se a Warriors sikere, hanem a Steph Curry - Klay Thompson pároson, valamint az Andrew Bogut és Green által összefogott védekezésen, így alapvetően két dolgot érzek döntőnek velük kapcsolatban. Az egyik a sérülések, amelyekkel tavaly óriási mázlijuk volt, még az előbb említett ausztrál center is 66 meccset bírt az alapszakaszban, de az aktív rotációjuk nagy része szinte végig rendelkezésre állt - ilyen azért nem sokszor fordul elő. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a PO-ban végig sérült volt az ellenfelük irányítója, és bár végső győzelmük megérdemelt volt, ehhez kétség sem férhet az egész idény alapján, azért nagyon valószínű, hogy idén ebben a szegmensben nem lesz ekkora szerencséjük.

A másik fontos tényező egy bajnoki címet nyerő gárdánál természetesen az, hogy mennyire maradtak éhesek a sikerre. Látszólag ezzel nem igazán lehet probléma, mert nagyon jó szellemű a társaság, Steve Kerr kifejezetten jól találta meg a szigorúság és a szabadság közötti aranyközéputat. Greent mindig a győzelem vezérli, Curryék pedig magát a játékot is imádják - legalábbis a képernyőn keresztül így tűnik -, így valószínűleg a címvédésben azonnal meg is találták a motivációt. Az, hogy tavaly bajnokok lettek, szerintem a rájátszásban még nagyobb előny lehet, mert az előző PO-ban ugyan jól játszottak, de sokszor látszott még rajtuk vagy a rutintalanság vagy az, hogy kicsit tartanak attól, mennyire esélyesek. Ezt a végső győzelemmel már biztosan levetkőzték, úgyhogy ha minden összeáll idén is náluk, egy még magabiztosabb Golden State-t is láthatunk majd a PO-ban.

Az sem hiszem, hogy hátrányukra válik, hogy a Cleveland Cavalierst azonnal esélyesebbnek gondolják a fogadóirodák, pedig azt azért még csak egy fél alapszakasz erejéig láttuk, mit tudhat a teljes Cavs - erről Curry már nyilatkozott is, hogy szerinte ez azért nevetséges egy kicsit, de gyaníthatóan az oddsokkal tapétázzák ki az öltözőt, ha valakinek kell még egy kis motiváció. Marreese Speights, Leandro Barbosa és Shaun Livingston is új szerződésért játszik, így a padnak is csipkednie kell magát újfent - amennyire teljesen lutri az, hogy ki mennyit lehet sérült, annyira megnyugtatónak tűnik a helyzet ebből a szempontból.

Összességében nézve még Alvin Gentry segédedző távozásával sem várható túl sok változás a csapatnál. A Warriors az előző szezonban mesteri szintre fejlesztette a támadójátékát és a védekezését is. Hasonló teljesítményre lehet számítani ebben az idényben is, más kérdés, hogy a riválisok közül azért néhányan előreléptek, mások eltűntek a süllyesztőben, úgyhogy ez most egy más és nem feltétlenül könnyebb mezőny lesz, amivel fel kell venniük a harcot.

Az szerintem szeptember 21-én teljesen meddő vita, hogy ők vagy a Cleveland az esélyesebb a bajnoki címre, mert mindkét oldalon lehet érveket sorakoztatni, de egy biztos: a Warriorst már láttuk, mire képes nagyjából ugyanebben a felállásban, ráadásul ők már révbe is értek. Ettől függetlenül még csak az alapszakasz-helyezésüket sem merném megtippelni a nyugati mezőnyben, annyira jó csapatok vannak mögöttük is, 1-2 sérülés pedig teljesen megváltoztathatja az erőviszonyokat. Alapvetően a legjobb hat között tartom számon őket a konferenciában - a Rockets, a Clippers, a Thunder, a Spurs és a Grizzlies mellett -, de azt tavaly az Oklahoma Citynél is láttuk, mit jelent a fél csapat, vagy akár csak 1-2 kulcsember kidőlése is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus