Draft és FA-piac előtt 14. - Utah Jazz és Atlanta Hawks

A Jazznél és a Hawksnál is egy fontos szabadügynök visszaigazolása a nyár legizgalmasabb feladata, emellett a Utahnak néhány más játékossal is dűlőre kell jutnia, míg Atlantában Young és Huerter lekötésével is foglalkozni kell. 

A csapatok már gőzerővel készülnek a draftra, az FA-piacra és a cserepiacra, röviden és tömören áttekintjük, hogyan állnak, mik a lehetőségeik. Ezúttal a Jazz és a Hawks jelenlegi nyári opcióira vetünk egy pillantást.

A sorozat korábbi részei:

Detroit Pistons és Houston Rockets

Cleveland Cavaliers és Toronto Raptors

 
 
 

New Orleans Pelicans és Sacramento Kings

Chicago Bulls és Charlotte Hornets

San Antonio Spurs és Indiana Pacers

Washington Wizards és Memphis Grizzlies

Boston Celtics és Miami Heat

New York Knicks és Denver Nuggets

Los Angeles Lakers és Philadelphia 76ers

Los Angeles Clippers és Brooklyn Nets
 

Utah Jazz

A Jazz számára csalódást keltett a 2019-20-as évad, a buborékban a hatodik helyen végeztek Nyugaton, majd az első körben 3-1-es előnyről estek ki a Denverrel szemben - hozzá kell tenni, hogy Bojan Bogdanovic nem állhatott a csapat rendelkezésére. A gárdát nem forgatták fel, 2020 őszén újraigazolták Jordan Clarksont, visszahozták cserecenternek Derrick Favorst, a drafton pedig a center Udoka Azubuike-t húzták ki - szezon közben érkezett még Ersan Ilyasova és Matt Thomas, de sok vizet nem zavartak. 

A Jazz filozófiában váltott, Quin Snyder a jó tripladobási helyzetek kialakítására helyezte a hangsúlyt támadásban, illetve maximumra pörgette Jordan Clarkson játékát. Ebből elképesztő dobófesztiválok kerekedtek, a csapat elég hamar átvette a vezetést a nyugati konferenciában, és bár a sérülések kicsit bezavartak, meg is őrizték ezt a pozíciót. Mike Conley, Donovan Mitchell és Rudy Gobert is bekerült az All-Star Gálára, a francia pedig harmadik Év Védője-elismerését is begyűjtötte az Év Harmadik Ötöse-tagság mellett, míg a Legjobb Hatodik Ember-szavazáson taroltak: Clarkson végzett az első, Ingles a második helyen. 

A playoffban is jól kezdtek, hiszen 4-1-re legyűrték a Memphis Grizzliest, a bokasérülésből visszatérő Mitchell parádézott, majd 2-0-ra vezettek a Clippers ellen. Itt viszont valami megtört, Mike Conley is megsérült, végül zsinórban négy vereséget szenvedtek a small-ballra váltó LAC-tól és idő előtt búcsúztak a rájátszástól, nem tudták kihasználni Kawhi Leonard térdsérülését sem. 

A nyár egy vezetőváltással kezdődött, Dennis Lindsey hátralépett és átadta a gyeplőt helyettesének, Justin Zaniknek. Az első és legfontosabb feladata Mike Conley újraszerződtetése: az irányító korlátozás nélküli szabadügynökké válik. Mindkét fél hajlana a megegyezésre, ami egy 20 millió körül induló, többéves szerződésben materializálódhat. Conley októberben tölti a 34-et, utolsó komolyabb kontraktusát kötné meg, de nagyon sokat volt sérült az elmúlt években, míg a Jazz már így is 130 millió körüli payrollal rendelkezik - túl sokat nem tudnak adni, de a piacról sem tudják pótolni Conley-t, így jöhet össze az arany középút. 

Mivel Ryan Smith személyében új tulajdonos van, aki elkötelezett, hogy sikeres csapat legyen Utahban, valószínűleg bevállalják a luxusadót. Ha elengedik Conley-t, akkor gyengülnek, ha viszont próbálnak kis helyet csinálni cserékkel, akkor is gyengülnek, miközben a sztárjaik prime évei kezdenek el ketyegni. 

Ahogy említettük, 130 millió körül áll a payroll, ami összesen kilenc játékos fizetéséből tevődik össze: Gobert és az új szerződését kezdő Mitchell 63 milliót visz el, a gárda alapemberei 2025-ig, játékosopcióval 2026-ig maradhatnak Utahban. Bogdanovic (18.7 millió) még kettő, Royce O’Neale (8.7 millió) még három, Jordan Clarkson (12.4 millió) még 2+1 évig áll szerződés alatt, a csapat magja tehát adott. Joe Inglesnek 2022 nyarán pörög ki a szerződése, Derrick Favors pedig szintén jövőre léphet ki a kontraktusából - elvileg őket lehetne cserélni, de ez inkább csak elmélet. 

A kiegészítők közül Elijah Hughes és Azubuike szerződés alatt áll, Miye Oni és Matt Thomas minimumja csapatopciós, Georges Niang és Juwan Morgan szerződése járt le, őket azért valószínűleg olcsón vissza lehet hozni - Ersan Ilyasova minimumot ér, ennyiért akár újra is lehet igazolni. 

Az igazán nagy kérdés, hogy hogyan tudnak erősíteni. Cserélni nem nagyon van értelme, így veterán minimumokkal, illetve minden bizonnyal a luxusadós MLE-vel (5.9 millió) tudnak új játékosokat szerezni, illetve a 30. választási joggal. A drafton jókezű hátvédekben nincs hiány az első kör vége felé, vagyis olcsón húzhatnak be azonnal beépíthető játékost, de egy cserébe is beledobhatják, ahol veterán erősítést szerezhetnek. Ha már cserélni kell, akkor elsősorban Favors lehet veszélyben, mert Gobert mögé olcsóbban is lehet szerezni megfelelő cserecentert - Ingles lassan családtag a Jazznél, jövőre valószínűleg olcsón is hosszabbít, vétek lenne elpasszolni. 

Összefoglalva Mike Conley újraigazolása a fő feladat, majd használható kiegészítők szerzése akár cserében, akár újraigazolással, akár drafton. Az alapszakaszban nem volt gondja a Jazznek, a playoffban a small-ball okozott problémát, ennek figyelembe vételével kell megtervezniük a nyári átalakításokat, de sok opciójuk jelenleg nincs.

 

Atlanta Hawks

A Hawks hosszú éveken keresztül építkezett a draftról, tavaly pedig egy cserében megszerezték a center Clint Capelát, akit a védekezés alapemberének szántak, de a pandémia miatt nem nagyon tudtak együtt játszani. A vezetőség viszont úgy ítélte meg, hogy a fiatalok, különösen Trae Young és John Collins beértek, és elkezdték körülvenni őket veteránokkal, felemás sikerrel. Bogdan Bogdanovics és Danilo Gallinari jól beilleszkedett, ám Kris Dunn szinte végig sérült volt, a vakvágánynak bizonyult Rajon Rondo helyett pedig Lou Williams érkezett. A legfontosabb váltást menet közben vezényelték le a kispadon, a szezon előtt segédedzőnek érkező Nate McMillan átvette a játékosok bizalmát elvesztő Lloyd Pierce szerepét, és a negatív mérleget feledtetve a szezon második felében nem csak szimplán feljavultak, hanem az ötödik helyen be is jutottak a playoffba, miután McMillan alatt 38 meccsből 27-et megnyertek. 

Trae Youngot nem hívták meg az All-Star Gálára, az edzőváltás után kicsit dacból is játszott, és szezon második felében, majd a playoffban igazolta, hogy megfelelő személyzettel körbevéve a liga egyik legjobb hátvédje. Az ő extrája mellett Capela, Collins, Kevin Huerter, Bogdanovics és Gallinari is parádésan teljesített, a Hawks pedig előbb pályahátrányból kiütötte a Knickst, majd a jóval magasabban rangsorolt Philadelphiát is búcsúztatták egy idegenbeli hetedik meccsen. 2015 után játszhattak főcsoportdöntőt, és bár egykori edzőjük, Mike Budenholzer Bucks-a már túl nagy falatnak bizonyult (ebben közrejátszott Young szürreális, játékvezető lábára lépős bokasérülése is), abszolút igazolták, hogy a gárda helyes úton jár. 

Így érkeztünk el az offszezonhoz, ahol azonnal le is kötötték McMillant, most pedig következik a következő fontos feladat: John Collins új szerződése. A játékos nem fogadta el az idő előtti hosszabbítást, így most korlátozás nélküli szabadügynökké válik, azonban ha megfelelő ajánlatot kap, akkor maradni fog, ezt már kinyilvánította, és a Bird-jogokkal vissza is tudják hozni. Várhatóan négy évre 105 millió körül ajánlhatnak neki, más csapatok 121 millió körül, ennyi engedményt tehet. 

Az Atlanta sapka-helyzete olyan, hogy ezt a négy év/105 milliós ajánlatot simán meg is tudják adni. 88 millión állnak jelenleg, szerződés alatt van Young, Gallinari, Bogdanovics, Huerter, Capela, De’Andre Hunter, Cam Reddish, Onyeka Okongwu és Bruno Fernando. Ehhez jöhet még Kris Dunn 5 milliós játékosopciója. 

Akkor van gond, ha Collins szeretné a maxot - nem a 2021-22-es év, hanem az utána következő időszak miatt. Az idei nyár másik nagy feladata ugyanis Trae Young és Kevin Huerter idő előtti hosszabbítása, mindketten korlátozott szabadügynökök lennének jövő nyáron, ezt pedig a Hawks szeretné elkerülni. 

Young kérdés nélkül maxos játékos, gondolkodás nélkül be is fogják neki ajánlani, amit minden bizonnyal el is fogad. Huerter egy négyéves, 60 millió körüli hosszabbításban reménykedhet, ez alatt nem nagyon fogják tudni megtartani, és olyan szinten passzol a játéka Young mellé, hogy nem is fogják elengedni. Ha velük megegyeznek, akkor 2022 nyarától Collins, Young és Huerter is szép pénzt fog keresni, miközben ott lesz a payrollon Capela és Bogdanovics 18-18 milliós garantált, illetve Gallinari részlegesen garantált, 21.5 milliós lejárója. Az olasz kontraktusát gyakorlatilag csak akkor véglegesítik 2022-23-ra, ha bajnoki címet nyernek, vagy azonnal el tudják postázni. Ez okozhat feszültséget az öltözőn belül. 

A többi fiatal tehetség (Reddish, Hunter, a nemrég fél évre kidőlt cserecenter, Okungwu) szerencsére 2022 nyarán csapatopciós, vagyis ott még most bőven van mozgástere a csapatnak, de többen is a kezdőötösbe pályáznak, ez pedig szintén okozhat feszültséget. McMillan azért kezelni tudja ezeket a problémákat, hogy ne kelljen cserélni, de fél szemmel érdemes figyelni, hogy az idősebbek közül ki kerül a rotáció szélére - szezon közben előfordulhat emiatt játékosmozgás. 

Visszatérve az idei nyárhoz, többen is korlátozás nélküli szabadügynökök lesznek. Tony Snellt nem igazán van értelme visszaigazolni, Cam Reddish Achilles-gondjai idején sem tudta magát igazán beverekedni a csapatba, Reddish pedig egészségesen messze jobb nála. Solomon Hill minimum környékén maradhat, a korlátozott szabadügynök irányító, Brandon Goodwin helyzete pedig Lou Williamstől függ. Ha Lou-Will MLE környékén marad, akkor a hátvédrotáció teljesen megoldódik - nem biztos viszont, hogy ez nála pénzkérdés, mert ugyan Atlanta a második otthona, de Kaliforniában akart berendezkedni hosszútávon, majdnem visszavonult, amikor a Clippers elcserélte. Ha nem marad, akkor Goodwin az MLE egyik feléből visszahozható, a másik feléből pedig egy veterán centerre mehetnek rá, amíg Okungwu fel nem épül - ha Williams visszatér, akkor cserecentert a Bi-annual kivétellel is szerezhetnek.

Ne feledkezzünk meg a 20. (és 48.) draftjogukról sem, széles választékot kaphatnak irányítókból, dobóhátvédekből, de még akár erőcsatár-center átmenetek is lecsúszhatnak hozzájuk. A Hawksnak idén nyáron nincs szüksége veterán játékosokra, azokat behúzták tavaly, vagyis jó eséllyel megtartják ezt a picket és posztra húznak. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus