Draft és FA-piac előtt 15. - Phoenix Suns és Milwaukee Bucks

Ha Chris Pault megtartja Suns, utána már csak puzzle-darabkákat kell pakolgatniuk, Milwaukee-ban PJ Tucker visszaigazolása és pár további használható veterán megszerzése a feladat. 

A csapatok már gőzerővel készülnek a draftra, az FA-piacra és a cserepiacra, röviden és tömören áttekintjük, hogyan állnak, mik a lehetőségeik. Zárásként a két nagydöntős, a Suns és a Bucks jelenlegi nyári opcióira vetünk egy pillantást.

A sorozat korábbi részei:

Detroit Pistons és Houston Rockets

Cleveland Cavaliers és Toronto Raptors

 
 
 

New Orleans Pelicans és Sacramento Kings

Chicago Bulls és Charlotte Hornets

San Antonio Spurs és Indiana Pacers

Washington Wizards és Memphis Grizzlies

Boston Celtics és Miami Heat

New York Knicks és Denver Nuggets

Los Angeles Lakers és Philadelphia 76ers

Los Angeles Clippers és Brooklyn Nets

Utah Jazz és Atlanta Hawks

 

Phoenix Suns

Másfél évvel ezelőtt nem nézett ki jól a Suns jövője, pedig rengeteg tehetséges fiatal volt már ott a keretben, Devin Booker pedig végre felléphetett a 2020-as All-Staron. A márciusi leálláskor 26-39-es mérleggel állt a Phoenix, utána viszont varázsütésre minden megváltozott. A buborékban mind a nyolc meccsét megnyerte a Suns, nem rajtuk múlt, hogy nem értek oda a play-inbe - a csapat és Monty Williams vezetőedző összeszokott, ebből pedig csupa jó dolog sült ki. 2020 őszén megszerezték Chris Pault többek között Ricky Rubióért és Kelly Oubre Jr.-ért, hosszabbítottak Dario Saric-csal és Jevon Carterrel, majd a szabadügynök-piacon érkezett Jae Crowder, Langston Galloway, E’Twaun Moore, ingyen megszerezték Frank Kaminsky-t, majd márciusban Milwaukee-ból Torrey Craiget. 

Paul kifejezetten szeretett volna újra együtt dolgozni Williamsszel, és azonnal meg is volt az összhang - a Paul-Booker páros révén reneszánszát élte a középtávoli ebben a szezonban, Deandre Ayton nagyot lépett előre, Mikal Bridges kiváló védőjátékossá fejlődött, Crowder pedig szállította a védekezést és a hármasokat. A kispadról Cameron Payne futott nagy szezont, de Saric is fontos láncszemévé vált a gárdának, amely 51-21-es mérleget rakott össze, a Jazz mögött ligamásodikként várta a playoffot. A rájátszásban aztán először Paul vállsérülését kiheverve kiütötték a szintén nem egészséges Lakerst, a második körben söpörték az erőn felül teljesítő Nuggetset, a főcsoportdöntőben pedig kihasználták Kawhi Leonard hiányát és 1993 után a nagydöntőbe jutottak. Ott a legrosszabbkor jött előbb Saric súlyos, Craig enyhébb sérülése, 2-0 után a Bucks felőrölte őket, de így is az elmúlt 10 év messze legsikeresebb szezonját teljesítették. 

Az idei offszezonban tulajdonképpen egy kérdőjellel kell számolniuk, az viszont a legnagyobb: megy vagy marad Chris Paul? Többféleképpen maradhat, hiszen lehívhatja játékosopcióját és akkor hosszabbítanak vele két évre, vagy ha kilép, akkor is visszaigazolhatják 3 évre 90-100 millió környékén, és a hírek szerint utóbbi a legvalószínűbb forgatókönyv. A Sunsnál vannak a Bird-jogok, akármennyit ajánlhatnak neki a sapka felett - több csapattal is összeboronálták már az elmúlt napokban-hetekben Pault (Knicks, Lakers), de jelen pillanatban úgy tűnik, hogy maradni akar, és a Suns is együtt akarja tartani a sikercsapatot. Ha Paul megy, akkor őt nagyon nehéz lesz pótolni annak ellenére, hogy 81 millió alá menne a garantált fizetések összege, ez is a megegyezés felé lökheti a Sunst. 

A Suns payrollja számára mindkét opció jó egyébként: ha lehívja a 44 milliós opcióját és utána két évre kisebb összegben hosszabbít, akkor megmarad a csapat hosszú távú mozgástere, ha pedig lemond az opciójáról és egy 30 millió körüli induló fizetéssel köt új szerződést, akkor ezen a nyáron több pénz marad a korlátozás nélküli szabadügynökök visszahozatalára, elsősorban Cameron Payne-re. 

A csapat magja ugyanis Payne-en kívül adott: 2024-ig szerződés alatt lesz Booker, 2023-ig marad vagy maradhat (csapatopcióval) Crowder, Saric és Jevon Carter, illetve Cameron Johnson és Jalen Smith. Mikal Bridges és Deandre Ayton ugyan 2022 nyarán lejár, de ez alighanem csak időleges, gyakorlatilag 100 százalék, hogy a két fiatal és playoffban is bizonyított spíler hamarosan megkapja az idő előtti hosszabbítását, és nekik sincs okuk váltani. 

Ha Paul bármilyen formában visszatér és Cameron Payne-nel sikerül megegyezni (luxusadós?) MLE-ből (Early Bird jogai miatt korlátlanul nem adható neki pénz a sapka felett), akkor gyakorlatilag megvan a tavalyi csapat váza. A többi szabadügynök közül Torrey Craigben lehet még fantázia, őt olcsón vissza is tudják igazolni például Bi-annualból, a többiek (Frank Kaminsky, Langston Galloway, E’Twaun Moore, Abdel Nader, Cheick Diallo) vérmes reményeket nem táplálhatnak az FA-piacon, így veterán-minimumokkal vissza is jöhetnek. 

Fontos kérdés lehet Dario Saric sérülése, vele valószínűleg csak a 2021-22-es szezon második felében találkozunk majd, addig viszont pótolni kell. Ez a pótlás házon belül érkezhet Jalen Smith személyében, a tavalyi 1/10-es pick most lehetőséget kaphat, hogy megmutassa magát, és az ő produkciója fényében nézelődhetnek majd február környékén az FA-piacon. Egy JaVale McGee típusú védekező, labdát nem igénylő center mindenképp kell a csapatba, ezt bizonyította a nagydöntő - most is nézelődhetnek, de igazából szezon közben több esélyük nyílik ilyen kosarast szerezni. 

Védekező centert a drafton is szerezhetnek, a 29. pick ideális erre a célra (elég késői, ráadásul egy élcsapat inkább húz posztra kész kiegészítőt, mint fejlesztésre tehetséget). Akad is jó néhány opció, az első-második kör határára várt Charles Bassey például valószínűleg elérhető lesz és tökéletesen is passzolna Ayton mögé - de az is megoldás, hogy a pickért cserébe szereznek egy rutinos magasembert. 

 

Milwaukee Bucks

A Bucks az előző két szezonban ráment arra, hogy megszerezze az első kiemelést, de nem sokra mentek vele: 2019-ben a főcsoportdöntőben, 2020-ban a buborékban már a második körben kizúgtak, és az utóbbi gyökeres változásokat eredményezett a keretben és a csapat filozófiájában is. 

Bogdan Bogdanovics szerződését elbénázták (a 2022-es második körösüket el is vette tőlük a liga tampering miatt), de végül mindenből jól jöttek ki. Négycsapatos monstre cserében elpasszolták a playoffban rendre besülő Eric Bledsoe-t, George Hillt, töménytelen mennyiségű draftjogot és swapjogot, de utólag megérte. A helyette érkező Jrue Holiday az alapszakaszban és a rájátszásban is olyan védekezést tett le az asztalra, ami borzasztóan hiányzott eddig - már szezon közben alá is írtak vele egy 3+1 éves hosszabbítást. 2020 novemberében Pat Connaughtont és Bobby Portist szerezték meg, akik a kispad vezéreként szintén fényesen beváltak, ahogyan Bryn Forbes is hozzá tudott tenni. 

A cserehatáridő környékén sikerült behúzniuk az utolsó láncszemet, PJ Tuckert, illetve Jeff Teague-et, a playoffban pedig könyörtelenül mentek előre: kisöpörték a Miamit, a szerencsével sem álltak hadilábon a hétmeccses Bucks Nets elleni szériában, Giannis térdsérülését is megoldották a Hawks ellen, majd 0-2-es hátrányból felállva bedarálták a Sunst is, kerek 50 év után visszavitték a bajnoki címet Milwaukee-ba. 

Az ellenfelek szempontjából rossz hír, hogy a Bucks nincs olyan helyzetben, ami sokszor előfordul bajnokcsapatok esetében: a gárda váza még legalább két évig, a kiegészítők fele pedig jövőre még szerződés alatt áll. Nagy változásokra nincs szükség, az esetleges távozók helyére pedig jöhetnek a veterán FA-k, akik közül már egy értékes spílert rebesgetnek is. 

Számszakilag nézve Giannis 4+1 évig (+1 év játékosopció), Middleton 2+1 évig (játékosopció), Holiday 3+1 évig (játékosopció), Brook Lopez még két évig áll szerződés alatt. A kiegészítők közül Pat Connaughton még 1+1 évig, a playoffot sérülés miatt kihagyó, de amúgy fontos láncszem Donte DiVincenzo még egy évig itt lesz. 

Két játékosnak van/volt játékosopciója, valószínűleg egyikük sem marad, bár ez még nem biztos. Bobby Portis még nem jelentette be, hogy lemond az opcióról, de többször kijelentette, hogy neki ez az év “befektetés”, idén nyáron jöhet a fizetésnap. Mivel a gárda már így is a luxusadó környékén mozog, ráadásul Bird-jogok nélkül nem ajánlhatnak túl sokat, a pénzszállító teherautókon nem a Bucks logója lesz - ide kapcsolódik, hogy a hírek szerint Jeff Green szívesen jönne, ő pedig elég jó helyettesnek tűnik, jóval olcsóbban (luxusadós MLE). Bryn Forbes lemondott a játékosopciójáról, és igazából DiVincenzo mellett nincs is jövője - pláne úgy, hogy az ifjú, jövőre minimum szerződéssel rendelkező Jordan Nwora éppen 33 pontot dobott a nigériai olimpiai csapatban a németeknek.

A lejáró szerződésű játékosok közül Thanasis Antetokounmpo borítékolhatóan új kontraktust fog kapni, Jeff Teague távozása vagy maradása nem faktor, annál inkább érdekes lehet PJ Tucker. A veterán, 36 éves védőklasszis még most köthet egy komolyabb, két-hároméves szerződést, a Bucksnál vannak a Bird-jogai, így ha egy 9-10 millió körüli kezdőfizetésben meg tudnak állapodni, akkor a masszívabb luxusadót még be tudja vállalni a Milwaukee, és valószínűleg be is vállalják, a bajnoki cím generálta bevételekből futnia kell. Korábban egy 2 év-17 milliót utasított vissza Houstonban, de abból csak 10 millió volt garantált, szóval akár egy kétéves, 18-20 milliós garantált fizuban ki is egyezhetnek. 

DiVincenzót már érintettük, neki jövőre jár le a szerződése, sérülése előtt parádésan játszott, és a Bucks valószínűleg meg is adja neki az idő előtti hosszabbítást. Várhatóan egy 3+1 éves, 13-15 millióról induló kontraktust kaphat. 

A drafton a második kör elején húzhatnak a Rockets pickjével, ott kifoghatnak egy használható kiegészítőt, de ha nem, akkor sem történik semmi rendkívüli. 

Összefoglalva Tucker új szerződése, DiVincenzo hosszabbítása, egy használható cseremagas megszerzése, illetve szezon közben veteránok gyűjtögetése a Bucks feladata. Idén nyáron biztosan belemennek a luxusadós sávba, de ennek a keretnek muszáj adni legalább két évnyi esélyt (két év múlva jár/járhat le Lopez és Tucker), komolyabb változás addig nem valószínű. 2023-ban lehet egy komolyabb re-tool a keretben, mert 2023-24-re már csak valószínűleg DiVincenzónak lesz szerződése a három All-Star mellett, akik közül Middleton már játékosopcióval rendelkezik 2023-24-re. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus