Még lejjebb csúszik a Cavs?

Újabb tehetségek érkeztek Clevelandbe, de magán a csapaton nem igazán látszódik, hogy formálódna, és azt sem tudni még, hogy mire lesz képes az NBA-ben John Beilein.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacersPistons, Bulls

 

Cleveland Cavaliers

Draft: Darius Garland (1/5), Dylan Windler (1/26), Kevin Porter Jr. (1/30)

Távozott: Larry Drew vezetőedző, JR Smith, Nik Stauskas (Spanyolország, Baskonia), David Nwaba (Nets, 2 év 3.4 millió), Channing Frye (visszavonult), Marquese Chriss, Deng Adel (Nets, two-way)

Érkezett: John Beilein vezetőedző, Jarell Martin (Magic, 1 év 1.74 millió), Timothe Luwawu-Cabarrot (Bulls, 1 év 1.68 millió), Sindarius Thornwell (Clippers, 1 év 1.62 millió), JP Macura (Hornets, 1 év 1.45 millió), Daniel Hamilton (Hawks, 1 év 1.45 millió), Marques Bolden (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Dean Wade (nem draftolt, two-way)

Maradt: Kevin Love, Tristan Thompson, Brandon Knight, Jordan Clarkson, Larry Nance Jr., John Henson, Matthew Dellavedova, Collin Sexton, Cedi Osman, Ante Zizic

Keret:
Garland – Sexton – Osman – Love – Thompson
Clarkson – Dellavedova – Windler – Nance – Zizic
Knight - Porter – Thornwell (ng) – Martin (ng) – Henson
Luwawu-Cabarrot (ng) – Hamilton (ng) – Macura (ng) – Bolden (ng)
Wade (two-way)

Összesen két érdemleges dolog történt a Cavsszel a nyár során: edzőt cseréltek, Larry Drew helyére a Michigan egyetemről John Beilein érkezett, valamint draftoltak három újoncot.

A négyes és az ötös poszt még nem is néz ki olyan rosszul a Kevin Love - Tristan Thompson duóval, illetve mögöttük Larry Nance Jr.-ral és Ante Zizic-csel, a játékot azonban nem ők fogják szervezni. Akármit is nyilatkozik a vezetőség, Love nem (sem) a gárda jövője, nem hinném, hogy vele "irányítanak" majd négyes vagy ötös posztról. Jordan Clarkson és Matthew Dellavedova megütnek egy szintet a padon, de az ő játékuk is teljesen másodlagas lesz a tavaly draftolt Collin Sexton és az idén kiválasztott Darius Garland mellett.

Két egyesről van szó, akik közül valakinek irányítania kell majd, hogy ne essen szét teljesen a csapat (két egyszemélyes támadógépezettel, a többiek bevonása nélkül nem sokra fog menni a Cavs, és nemcsak idén, de a következő években sem). Na ez a valaki az első éve alapján nem Sexton lesz, úgyhogy Garlandnak a saját kiteljesedésén kívül a társai kiszolgálását is előtérbe kell majd helyeznie (amellett, hogy az 5. helyen tehetségre draftol az ember, nem posztra, ezért sem érzem teljes butaságnak Garland kiválasztását, mert várhatóan nem Sexton lesz a megoldás első számú játékmesterként).

Ha Garland irányít, ebben a párosban akkor is van kérdőjel, kezdve azzal, hogy két, szinte újonc hátvéd hogyan tud egymás mellett a lehető leggyorsabban és leginkább kifejlődni (láttunk már azért példákat erre, de arra is, hogy egymást akadályozták a fejlődésben). Támadásban is bajos két ilyen fiatalra helyezni a hangsúlyt, védekezésben meg leginkább csak annyi a kérdés, hogy ki nem fogja megbüntetni ezt a kettőst Garland első és Sexton második évében, márpedig annyira jó védők azért a festékben sincsenek, hogy átjáróház lehessen a periméter. Tavaly ligautolsó volt hátul a Cavs, várhatóan idén is az lesz.

A negatívumok mellett van napos oldala is a dolgoknak: ha minden a tervek szerint alakul, ez a kettős lehet a keleti Lillard-McCollum duó. Sexton nagyon gyengén kezdett tavaly, de márciusban már volt egy 13 meccses sorozata, amelyen végig 20 pont fölött szórt 50-40-90-es hatékonysággal. Garland úgy érkezik az egyetemről, mint egy scorer-shooter, akinek az irányításhoz is van érzéke, de sok volt a buta vállalása is, ráadásul 5 meccs után véget ért egyetemi karrierje egy térdsérülés miatt. Hatékony duót alkothatnak idővel, arra viszont szerintem nem a közeli jövő adja meg a választ, hogy fognak-e, hanem a következő 3-4 év.

Az új vezetőedző, John Beilein is ad egy bizonytalanságot a csapat eredményességével kapcsolatban - neves tréner volt az NCAA-ben, egészen biztosan ért a fiatalok nyelvén, viszont hogy NBA szinten hogyan képes kezelni a játékosokat, és esetleg taktikailag mit tud hozzátenni a klub eredményességéhez, az még egyelőre nyitott kérdés.

A nyár borzasztóan ellentmondásos, több dolgot is fel lehet hozni pro és kontra (minek draftoltak ugyanarra a szerepkörre még egy embert, mert ha nem tudnak kifejlődni egymás mellett, az egyiket ki kell dobni, azzal meg egy Top10 pick megy kárba azonnal), de Garlandban nagyon sokan a Top3 utáni (vagy melletti) legnagyobb potenciált látták, ő pedig alapjában véve pozitívba viszi a nyarat - Dylan Windler és Kevin Porter Jr. várhatóan jóval kevesebb szerepet kapnak majd, nekik az off-szezon értékelés és a most következő szezon szempontjából is kisebb a jelentőségük. Beilein színtelenebb, szagtalanabb tréner biztosan nem lesz Larry Drew-nál, visszalépés biztosan nem történt a kispadon sem.

Ettől függetlenül a csapat két fő játékosa egy majdnem egyéves sérülésből visszatérő újonc, illetve egy játékra ugyanilyen profilú másodéves. Emiatt szerintem idén kelet (és a liga) végében végeznek, de a Cavs jelenlegi állapotában ez nem is lenne olyan nagy probléma (kellene hosszútávon meghatározó ember wing posztokra vagy/és a palánk alá is, ez még nincs az egyébként hasznos Nance-t és a Garlandék mellett csak kiegészítőnek szánt Cedi Osmant leszámítva). Annál a keleti csapatnál nagyok a gondok, amely a két, gyakorlatilag teljesen tapasztalatlan egyesét kinevelni próbáló, és a hangsúlyt egyértelműen erre helyező Clevelandet nem tudja megelőzni... Már amennyiben Sexton nem a márciusi formájában játssza végig a szezont, Garland pedig nem robban be azonnal az NBA-be.

Off-szezon értékelés: B-

Tipp: Kelet 15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus