Scorer kell a Magicnek

Az Orlando legjobb játékosa szabadügynök, de vajon milyen utat választ a Magic, ha a Nik Vucevic lelép, és hogyan próbálja megerősíteni a keretét, ha nem?

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies
Atlantic: Knicks
Pacific: LakersSuns
Central: CavaliersBulls, Pistons
Southeast: HawksWizardsHornetsHeat
Northwest: Timberwolves


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a draft és a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. Az Orlando Magicnek ki kell várnia legjobb játékosa döntésére.


Scorer kell vagy így, vagy úgy

Két eset lehetséges, és az első az egyszerűbb.

Ha Nik Vucevic marad az együttesnél, akkor gyakorlatilag biztosan sapka fölött lesz az együttes, ebben az esetben Terrence Rosst is meg kell próbálni megtartani (saját FA, így többet adhat neki a Magic, mint más csapat FA-jának), és a keret kész. Hogy az Orlando így hogyan akar fejlődni - mert legalább egy olyan ember kellene Vucevic mellé, akinek oda lehet adni a labdát, hogy kreáljon helyzetet - az nagy kérdés. Megoldás lehet a deadline előtt megszerzett Markelle Fultz, de ha ő nem tudja elkezdeni érdemi karrierjét még most sem, akkor Timofey Mozgov 16.7 milliós lejárója, valamint az 1/16 és a 2/46-os draftpickek nyújthatnak megoldást, más nem.

A másik eset viszont lehetőségek egész tárházát nyithatja ki az Orlandónak, ez pedig az a verzió, amelyben Vucevic lelép. Ebben az esetben ugyanis a DJ Augustin - Evan Fournier - Aaron Gordon - Jonathan Isaac - Mohamed Bamba, Fultz - Melvin Frazier Jr. - Wesley Iwundu nyolcas a Mozgov - CJ Watson (lényegében és egészen konkrétan teljesen használhatatlan) párossal együtt csak 76.5 millió dollárt tesz zsebre úgy, hogy a gárda váza igazából készen van.

Vucevic-csel elmenne a gárda legjobb pontszerzője és első számú játékosa támadásban, de több út is van. Egyrészt a már említett Fultz-szál, erre azonban nagyon nehéz építeni, mivel még nem láttuk egészségesen a játékmestert, nem is biztos, hogy valaha fogjuk. Bamba is több lehetőséget kaphat - az első szezonjában nem igazán tudta őt használni Steve Clifford, egyáltalán nem biztos, hogy ez a második évében is így lesz -, és érkezhet egy pontszerző magasember is, aki az Isaac-Bamba-Gordon trióval együtt foroghat. Majdnem egy teljes maximumra lenne hely ebben az esetben (és akkor, ha Ross jogairól is lemond a gárda), de azért nagyon elszállni nem kell.

A klub a floridai adószabályok ellenére sem túl vonzó FA-célpont jelenleg, így a legnagyobb szabadügynökökről kár álmodni. Olyan játékosok azonban nagyon könnyen szóba jöhetnek, akik más csapatba teljesen másképp, jóval kevésbé illenének, mondjuk azért, mert nem jó védők. DeMarcus Cousinsszal vagy éppen Jonas Valanciunasszal is megpróbálkozhatnak John Hammondék, márpedig ezt nem sok gárdánál lehet ajánlani, az Orlandónál igen - Vucevic jó védő volt az utolsó évében, de ez a gárda egyébként is tele van jobbnál jobb védőkkel, pont viszont borzasztóan kell, főleg a montenegrói távozása esetén.

Center azért is valószínűbb, mint erőcsatár, mert négyes poszton Gordon és Isaac is biztonsággal használható, Bamba azonban egyelőre még kérdőjeles - Julius Randle nevét azért nem lehet kizárni itt sem, ő még a csapat átlagéletkorába is szépen beleillene, de egy echte ötössel lehet, hogy többre megy a gárda. Azt is hozzá kell tenni, hogy ha Bambával komolyan tervez a Magic, folyamatosan egyre több időt kell majd adniuk neki, és akkor például sem Cousins, sem Valanciunas nem lesz igazán jó fit, míg Randle-nek nem volt büdös New Orleansban sem a padról érkezni.

Annyi biztos, hogy kell egy "focal point", és idővel több is, mert az ebben az idényben is látszódott, hogy a nagyon jó védekezés mellé rettenetesen középszerű támadójáték párosul, és innen még vissza is lépne az Orlando, ha a montenegrói távozna. Igazolás útján vagy belső fejlődéssel, de egynél több vezér kell elöl, és ha nincs Vucevic, hol az az egy? A montenegrói posztját és védekezését Bamba át tudja venni, de a támadójátékát nem. Kérdés, hogy az előző idényben megszerzett Fultzból lesz-e még játékos, és ha igen, mikor...


Tripladobók sem ártanak, de a wingekhez is jöhet pontszerző

Akárhogyan dönt a Magic a centerposzttal kapcsolatban, tripladobókra szüksége lesz - ebben Vucevic is sokat segített, Ross pedig Augustin után a legjobb kinti tüzére volt az Orlandónak. Megoldás lehet, hogy a montenegróitól függetlenül marasztalják Rosst, az ebben az idényben mutatott játéka pont elég lenne a következő 3-4 évben is.

Ha ő nem, akkor szét kell nézni a piacon. Egyes posztra az Augustin/Fultz páros mellé nem kell ember, viszont swingman bőven jöhet, ide Jeremy Lamb is beférhet, vagy ha pontok kellenek, akkor Rodney Hood is - mindkét játékos olyan, akiket akár a padról, akár kezdőből be lehet dobni, 25-30 percben is simán pályán tarthatóak, és hasznosak is tudnak lenni, főleg a Magicnél. A drafton szintén ilyen játékos érkezhet, kettes és hármas poszton bevethető kosarasok kerülhetnek az 1/16-os és a 2/46-os draftjoggal is Orlandóba.

Ha végül úgy alakul, hogy Clifford az Isaac-Gordon-Bamba triót forgatja négyesben és ötösben, akkor az is előfordulhat, hogy kezdő hármasra megy rá az Orlando, és ebben az esetben Harrison Barnes vagy Rudy Gay neve is felmerülhet - kérdés, hogy mennyire megoldás egyik vagy másik, mert hatékony, első vagy második opcióként dolgozó scorerként ők is megbuktak már, utóbbi nem is fiatal.

Minden azon múlik, hogy scoringban mennyit akar és tud fejlődni a Magic - Fultz és Bamba előrelépése kulcskérdés lesz, mint ahogy az is, mennyire bíznak bennük a csapatnál, Vucevic maradása azonban alapvetően meghatározhatja, mire helyezi a hangsúlyt az Orlando.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus