Elég-e a PO-ra nyugaton a Doncic-Porzingis duó?

1998 óta először indul Mavs-szezon Dirk Nowitzki nélkül - a két új sztár megvan, de vajon milyen állapotban van Porzingis, és elegek-e Doncicék mellé a jelenlegi kiegészítők?

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacersPistonsBullsCavaliers
Southwest: Spurs

 

Dallas Mavericks

Draft: Isaiah Roby (2/45)

Távozott: Dirk Nowitzki (visszavonult), Trey Burke (Sixers, 1 év 2 millió), Devin Harris, Salah Mejri (Kína), Daryl Macon (Heat, 1 év 1.45 millió), Kostas Antetokounmpo (waiver, Lakers)
 
Érkezett: Delon Wright (sign-and-trade, Grizzlies, 3 év 29 millió), Seth Curry (Blazers, 4 év 32 millió), Boban Marjanovic (Sixers, 2 év 7 millió), Yudai Baba (Alvark Tokyo, 1 év 0.9 millió), Aric Holman (waiver, Lakers), Dakota Mathias (Joventut Badalona, 1 év 0.9 millió), Josh Reaves (nem draftolt, two-way), Antonius Cleveland (G-Liga, two-way)

Maradt: Kristaps Porzingis, Tim Hardaway Jr., Courtney Lee, Dwight Powell (hosszabbítás, 3 év 33 millió), Maxi Kleber (4 év 35 millió), Luka Doncic, Dorian Finney-Smith (3 év 12 millió), Justin Jackson, JJ Barea (1 év 2.56 millió), Ryan Broekhoff, Jalen Brunson

Keret:
Curry - Hardaway - Doncic - Porzingis - Powell
Wright - Barea - Jackson - Finney-Smith - Kleber
Brunson - Lee - Broekhoff - Roby - Marjanovic
Mathias (nem garantált) - Baba (ng) - Holman (ng)
Cleveland (two-way) - Reaves (tw)

 

A Mavs az előző idény végén elbúcsúztatta Dirk Nowitzki, de hatalmas változások ezen kívül nem igazán voltak. Salah Mejrit Boban Marjanovic váltotta, míg a Devin Harris - Trey Burke duó helyett érkezett Seth Curry és Delon Wright.

A texasiak aktív rotációja szerintem az egyik legnehezebben megtippelhető, kezdve a hátvédposztokkal, ahol a tripladobása miatt hozott Curryn, az előrefelé még mindig hasznosan kosarazó, de komoly sérülésből visszatérő JJ Bareán, illetve a védekezésben jeleskedő Wrighton kívül ott van még Jalen Brunson is, akiben hosszabb távon talán a legtöbb kakaó van - a legmegbízhatóbb egyes lehet, ha a támadásban és védekezésben nyújtott játékot egyszerre nézzük (Barea és Curry hátrafelé halott, Wright pedig előre nem igazán hatékony).

Emellett a keret rutinosabb játékosai, Courtney Lee és Tim Hardaway is ott vannak, akik közül utóbbinak lehet nagyobb szerepe (Luka Doncicon és Kristaps Porzingisen kívül leginkább ő képes helyzetet kreálni magának), de kifejezetten sok egészségügyi gondja van, most a bal sípcsontját kellett műteni. Lee-nek a rutinja miatt lehet helye még a pályán, de alapvetően nagyon sokan vannak nélküle is, ha nem nagyon játszik, azon sem lehet meglepődni.

Hármas poszton a játékmester, Doncic mellett ott van a védekezésben élen járó Dorian Finney-Smith, illetve a tripladobásban segédkező Justin Jackson - Ryan Broekhoff duó. Adná magát, hogy majd smallballt játszik a Dallas, Rick Carlisle egyébként is szeret akár négy "törpét" is a pályára küldeni, ám a felépülő Porzingis mellett az egyszerű kulimunkát végző, de abban kifejezetten jó Dwight Powell, a hasonló profilú Maxi Kleber és a Mejri helyére kerülő Marjanovic is pályára kívánkozik - az biztos, hogy végül mindenki nem lesz elégedett.

A játék teljesen egyértelműen a Doncic-Porzingis kettő-kettőkre fog épülni támadásban, akikhez jó lehet Curry, Jackson vagy éppen Kleber triplázása, ám Bareának például össze kellene szednie magát kintről - az előző idénye 30% alatti volt, de korábban voltak ennél sokkal jobb évei is. Powell is kitűnően használható elzárás-leválás játékban (Porzingis ebben az esetben megfelelően szét tudja húzni a pályát a dobókészségének köszönhetően), a többieknek viszont fejlődniük kellene kinti dobásban, mert várhatóan ez lesz a legfontosabb skill, amit használniuk kell.

Az már más kérdés, hogy a szlovén-lett európai sztárduó mellé védekezésben Powell és Kleber jó, a periméteren viszont Finney-Smith, Wright és Brunson azok, akik hátul komolyan vehetőek, ez pedig pont nem az a névsor, aki támadásban hatékony lehet Doncicék mellett (talán Brunsont leszámítva). Mivel a kosárlabdában nincs sorcsere, így Carlisle legnagyobb feladata azt az egyensúlyt megtalálni, ami sem az egyik (támadás), sem a másik irányba (védekezés) nem dönti el a pályán lévő ötösök játékát, mert ebben az esetben lehet mindkét oldalon kiegyensúlyozott csapat a Mavs. Így felkerülhet mondjuk a pályára egy Doncic-Curry-DFS-Porzingis-Powell ötös, de három teljesen másik kiegészítő is, nem igazán lehet előre megmondani, kik, mikor és hogyan fognak szerepet kapni.

A nyár szerintem sem különösebben rosszul, sem különösebben jól nem sikerült Mark Cubanéknek, Seth Curry megszerzése viszi nálam pozitívba az off-szezont. A Dallas szezonjával kapcsolatban viszont már nem vagyok ennyire derülátó, akármennyire jól hangzik is a Doncic-Porzingis duó. Utóbbit több mint másfél éve láttuk utoljára pályán, ráadásul egy jó duó nyugaton még önmagában nem ér sokat, kis túlzással az összes csapat fel tud vezetni egy sztárkettőst (még ha nem is biztos, hogy ilyet, de a lett állapotától és játékától nagyon sok függ). Ha Porzingis úgy tér vissza, ahogy elkezdte a két évvel ezelőtti szezont, egyáltalán nem lenne meglepő, ha rájátszásba kerülne a Mavs, de alapvetően vannak kétségeim vele kapcsolatban.

Off-szezon értékelés: C+

Tipp: Nyugat 11.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus