Oda a Celtics bajnoki álmai?

Kyrie Irving és Al Horford távozik a gárdától - kérdés, milyen válaszlépés érkezik Danny Ainge-től, a fiatalokra hagyatkozik-e, vagy megpróbál cserélni.

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies
Atlantic: Knicks
Pacific: LakersSuns
Central: CavaliersBullsPistons
Southeast: HawksWizardsHornetsHeat, Magic
Northwest: Timberwolves


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a draft és a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A Boston Celtics épp a napokban veszíti el két veteránját is - kérdés, mi lesz erre a reakció.


Megpróbálod pótolni Irvinget, vagy teret adsz a fiataloknak?

Az elmúlt két idényben sokféle felállásban láthattuk a Celticset - Gordon Haywarddal és nélküle, Kyrie Irvinggel és nélküle, valamint ezek összes kombinációjában. Azt, hogy Irving volt-e bomlasztóbb hatással az egységre (mert a nyilatkozataival és azok stílusával ez volt a helyzet), vagy egész egyszerűen bökte a fiatalok csőrét, hogy a 2017/18-as idény után nem kaptak akkora szerepet, így nehezebben fejlődhettek, azt innen nem lehet megmondani, de alapvetően kulcsfontosságú kérdés a további építkezés szempontjából, hogy a Boston mit gondol erről a témáról.

Az egyik lehetőség az, hogy Irving helyére nem szerez senkit a csapat, és ha már Terry Rozier amúgyis is végigsírta az egész idényt, akkor visszakaphatja a kezdő egyes szerepét. Ebben az esetben azonban Roziernek és Jayson Tatumnak is el kell kezdenie sürgősen fejlődni, mert ugyan egy évvel korábban sem volt rossz csapat a Boston, de inkább egy szimpatikus gárda benyomását keltette, amely a jelenlegi keleten maximum a keleti második körre jó.

Ebben az esetben hiába lehet akár 25 millió dollár környéki sapka alatti helye a Bostonnak a Gordon Hayward, Marcus Smart, Tatum, Jaylen Brown, Aron Baynes, Guerschon Yabusele, Robert Williams hetes garantált pénzével, Rozier és Daniel Theis cap holdjával, valamint Semi Oyeleje nem garantált szerződésével, egyszerűen nem igazolhat meghatározó embert, scorert a Celtics - hiszen Rozieréknek pont az volt a gondjuk, hogy Irving mögé szorultak, akkor logikátlan a nyakukra hozni valaki mást...

... vagy mégsem, és itt kérdés az, hogy azzal volt-e a baj, hogy háttérbe szorultak, vagy azzal, hogy az az illető, aki mögé beszorultak, az pont Irving volt, aki rengetegszer rákente a fiatalokra, ha nem ment. Más sztár talán másképp kezeli az egész helyzetet, másképp kommunikál Brownékkal, és épp ezzel mást hoz ki belőlük... Na ez az a kérdés, amit borzasztóan nehéz lehet még akár ott a helyszínen is felmérni, nemhogy innen, Magyarországról.

Ha ugyanis úgy dönt Ainge, hogy "á, hülye ez az Irving, csak ő volt a baj, de egy tanár még kéne a fiataloknak", akkor húzhat érdekes lépéseket. Ebbe viszont azt is bele kell számolnia, hogy nem vonzó célpont sem Boston, sem a Celtics, főleg azok után, hogy Al Horford is lelépett - Irving stílusa még csak-csak gáz, de Horford egy mintagyerek, ha ő is távozik, ott gondok vannak, és az üzenet a többi FA-nak is, már a legjobbaknak (az első vonal mögött húzódó játékosokat már túl lehet fizetni, az azért szokott segíteni a meggyőzésben).

A legjobb szabadügynökök helyett tehát elkezdhet nézelődni is Ainge, és ha leszállt a vörös köd (ezt azért nehéz elképzelni, de most sorra kapta a pofonokat előbb Anthony Davistől, aztán Irvingtől és végül Horfordtól), akkor előkerülhet egy név: Chris Paul.

Alapvetően szerintem szóba nem kerülne (nemcsak a Celticsnél, hanem úgy alapvetően sehol), de ha valamit mindenképpen reagálni akar a Celtics, akkor nagyjából vele a legegyszerűbb, alig kell érte valamit adni - ha viszont buksz vele, négy évre kaszálod el magad, rizikó tehát van benne. Paul nem éppen egyszerű eset, és egyértelműen öregszik, nem olyan játékos, mint 4-5 évvel ezelőtt, viszont ő nem úgy irritáló, mint Irving - nem a médiában fog kikezdeni, "csak" a pályán meg az öltözőben, és ha valaki fogékony erre (igaz, eddig nagyon kevesen voltak), akkor abból kihozhat jobb produkciót is.

A cserét nagyban befolyásolhatja egyébként az is, hogy Rozier milyen ajánlatokat kap, Paul szerződésénél ugyanis nem sokkal jobb az, ha Rozier kap egy 25%-os maximumot a következő négy évre - messze nem ér ennyit ő sem, márpedig lesz több csapat is, amelyik irányítót akar majd szerezni. Ha az ő ára elszáll, és el kell engedni, akkor bizony valakit szerezni kell, mert nem lesz egyes.


Center mindenképpen kell, kérdés, hogy csak darabra, vagy minőségre

Irving pótlása megtörténhet csapaton belülről vagy kívülről is, Horford helyett azonban hozni kell valakit, és itt is kérdés, hogy mi a terv - Tatum, Rozier és Brown majd fejlődnek annyit támadásban, hogy nem hoznak senki scorert, vagy megpróbálnak egy másik utat. Utóbbira Nik Vucevic lehet megoldás (kérdés, hogy őt például el lehet-e vinni Bostonba, szinte biztosan lesznek más megkeresései is, és itt bejön megint, hogy nem a legvonzóbb FA célpont a Celtics), előbbire pedig Robin Lopez, Ed Davis, ne adj' Isten Marc Gasol - ők Baynesszel és esetleg Theisszel már meg tudják oldani az ötös posztot, a scoring részt meg rábízzák a fiatalokra.

Itt is van cserére érdemes személy: a Houston ötöséről, Clint Capeláról már jöttek ki olyan hírek, hogy a Celtics próbálja megszerezni, de az nagy kérdés, hogy egy bajnoki címért hajtó csapat mit adhat egy másik bajnoki címért hajtó csapatnak (hacsak nem egy Horford sign-and-trade üzlet jön, amivel a Boston pótolná a távozó centert, a Houston meg kapna egy Capelánál jobb és jelentősen sokoldalúbb kosarast). 


Bármi elképzelhető a Bostontól, akár már a draft éjszakáján is

A Celticsnek van három első köröse (1/14, 1/20, 1/22), de ha van valami, amire most nincs szüksége ennek a gárdának, az három újabb középszerű fiatal. Ainge rendesen betárazott pickekből a Brooklyn Nets-cel kötött üzlete során, de az elmúlt években több első köröst is konkrétan elherdált a semmire, teljesen fölöslegesen húzogatta ki az embereket (James Young, RJ Hunter, Fab Melo). A annyi játékosa van a Celticsnek (még mindig), hogy egyszerűen nincs annyi játékidő, amennyit a jelenlegi magnak meg az újonnan kihúzott embereknek oda lehet adni - nem mellesleg a Celtics már nem egy újjáépülő gárda, még ha most kell is némi kitérőt tennie az elképzelt úthoz képest.

Nem nagyon van szerintem fogalma senkinek arról, hogy mire készül a bostoni GM, a Horford-féle pofonból még lehet, hogy épp csak ocsúdik... Nagyon könnyen lehet, hogy ezúttal is óvatos lesz Ainge, legalábbis az irányító poszttal kapcsolatban, és csak simán hosszabbít Rozierrel. A nagyobb kérdőjel inkább a centerposzt - ott egy óvatosabb megoldás rövidebb távon egészen biztos, hogy visszaesést eredményez, akármennyit fejlődnek a fiatalok.

Kérdés, hogy ez mennyire érdekli Ainge-et, hiszen a végső cél a bajnoki cím, márpedig ha ehhez előbb vissza kell lépni egyet, és teret kell adni a fiataloknak, hogy kibontakozhassanak, akkor ezt kell tenni... De vajon van-e elég potenciál a Rozier-Smart-Brown-Tatum magban ehhez?

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus