Összejön-e egy szép szezon a Wade-et búcsúztató Heatnek?

Az idény közeledtével végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - ma a Miami Heat kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippers
Central: BucksPistonsPacers
Atlantic: Celtics

 

Miami Heat

Draft: -

Távozott: Luke Babbitt (?), Jordan Mickey (Oroszország, Himki Moszkva), Derrick Walton (Bulls, 1 év 1.35 millió), 

Érkezett: Jarnell Stokes (Kína, 1 év 1.5 millió), Briante Weber (Grizzlies, 1 év 1.57 millió), Marcus Lee (nem draftolt, 1 év 0.84 millió), Malik Newman (nem draftolt, 1 év 0.84 millió), Yante Maten (nem draftolt, two-way), Duncan Robinson (nem draftolt, two-way)

Maradt: Hassan Whiteside, Tyler Johnson, Goran Dragic, James Johnson, Kelly Olynyk, Dion Waiters, Josh Richardson, Wayne Ellington (1 év 6.2 millió), Justise Winslow, Bam Adebayo, Rodney McGruder, Udonis Haslem (1 év 2.4 millió), Dwyane Wade (1 év 2.4 millió), Derrick Jones Jr. (2 év 3.16 millió)

Keret:
Dragic - Waiters - Richardson - J.Johnson - Whiteside
T.Johnson - Wade - Winslow - Olynyk - Adebayo
Weber (TO) - Ellington - McGruder - Jones - Haslem (TO)
Newman (TO) - Stokes (TO) - Lee (TO)
Maten (tw) - Robinson (tw)

A Heatnek volt az egyik legnyugodtabb nyara az összes csapat közül, igaz, ez kényszerűségből történt így - hiába akart (volna) változtatni Pat Riley, rettenetesen tele van a franchise fizetési listája, gyakorlatilag semmilyen mozgástere nincs a gárdának. Hassan Whiteside cseréjével lehetett volna próbálkozni, a hírek szerint ha elvitt volna egy érte érdeklődő együttes a center mellett még egy nagy szerződést, akár üzlet is lehetett volna belőle, erre azonban senki nem volt vevő, így pedig gyakorlatilag a tavalyi csapat maradt. Hosszabbított egy évet Udonis Haslem, a visszavonulására készülő Dwyane Wade, illetve Wayne Ellington is - csak az alig vagy semmit nem játszó kiegészítők között volt változás.

Alapvetően a Heatnél minden meglenne a sikeres (PO, ott esetleg egy kör megnyerése) szezonhoz, hiszen a két magasember, Whiteside és James Johnson jó védők, Justise Winslow-nak szintén itt van leginkább pozitív hatása a csapat teljesítményére, a padról Bam Adebayo szintén hasznos (lesz, ha egy kicsit több tapasztalatot szerez), Josh Richardson pedig egy kiváló mindenes, így hátul is átlag fölötti szintre képes. Támadásban a Goran Dragic - Whiteside kettő-kettők mellett Dion Waitersre, és amikor bevethető állapotban van, akkor Wade-re is építhetetnek, ezeket az opciókat jól lehet variálni (Dragicnak és Waitersnek is egészen jó keze van, ha 100%-osak, nyugodtan ki lehet venni a labdát az egyik kezéből és odaadni a másiknak). 

A probléma az, hogy ha a három támadásbeli alfa közül mindhárom vagy kettő sérült, akkor rettenetesen akadozó és esetleges a Heat előrejátéka, márpedig egyik sem egy vasember. Waiters valószínűleg játékra kész állapotban sem lesz a szezon kezdetére a bokasérülése és műtétje után, amit még a 2016/17-es idény vége felé szenvedett el, és idén januárban feküdt vele kés alá. Wade-nek ebben a korban rendszeresen pihennie kell 1-2 mérkőzést, hogy a következő 2-4-en tudjon még valamit villantani a régiből, és még Dragic van a legjobb helyzetben ilyen szempontból, mert se nem indult el lefelé a pályafutása, se krónikus gondja nincs, viszont ha csak ő van ebből a háromból, akkor onnantól egysíkú a Miami - tavaly is a 7. legjobb védekezés mellé a 22. legjobb támadójáték párosult csak, így lett hatodik a csapat keleten.

A többiek közül Tyler Johnson, Richardson és James Johnson is inkább jó kiegészítők, minthogy rájuk lehessen bízni a játékok, helyzetek kreálását, Ellingtont és Kelly Olynyket kifejezetten ki kell szolgálni, ahogy Adebayót is, Winslow pedig annyira homály volt eddig előrejátékban, hogy Richardson nagyon simán kiszorította a kezdőből - igaz, Winslow-t sokszor négyesben használja Erik Spoelstra, de támadásban nincs olyan poszt egyelőre, ahol hasznos lenne, hiába dobta már 38%-kal tavaly a triplát. Whiteside maradt, de jelenleg ő is sokkal hatékonyabb, ha 2-2-ből játsszák meg, mintha önmaga kezd el erőlködni egy-két centermozgással - sokkal könnyebb levédekezni, ha ezt erőlteti, mint amikor lendületből érkezik a gyűrű felé. Whiteside-nál ráadásul szintén elő kell venni a sérüléseket, mert a hírek szerint a teljes előző idénye ráment a csípő- és főleg a térdproblémáira - 54 mérkőzésen pályára lépett, de állítólag ezek miatt volt a lejátszott találkozóin is árnyéka önmagának.

A Heat tehát adott állománnyal feszül neki a most következő idénynek, ami nagyban hasonlít arra, ami befejezte a 2016/17-es szezont, vagy éppen elkezdte a 2017/18-as idényt. A kérdés az, amit innen nagyon nehezen lehet megállapítani: ki milyen állapotban van. Ha Whiteside-nak idén is csak a gondja lesz a térdével, azt talán még Adebayóval meg lehet oldani valamilyen szinten, és Olynykkel más játékot lehet játszani támadásban (jóval nagyobb hely lehet a palánk alatt a betöréseknek, hiszen Whiteside-nak nincs külső dobása, a kanadaianak pedig a legnagyobb erénye), de Waiters, Wade és Dragic kulcsfontosságú lesz. Waiters nincs kész, Wade térdei pedig nem lesznek jobb állapotban az idő előrehaladtával, ez biztos, úgyhogy nem ideális a helyzet, de ez szezon közben sokat változhat - ott dőlhet el a dolog, hogy Waiters például a visszatérése után kibírja-e az idényt, ha nem, akkor meddig tud játszani, Whiteside most is csak halványabb produkcióra képes, vagy idén ki tudja-e magából hozni, amit korábban, Dragicot idén elkerülik-e még a kisebb problémák is.

Kiemelt szezon lesz ez a floridaiaknál, hiszen a klub legnagyobb legendája, Wade visszavonul, az azonban erősen kérdéses, hogy ehhez milyen eredményesség párosul majd akár a dobóhátvéd, akár a csapat részéről. Azt nem árt hozzátenni, hogy a Heatnek tavaly közel sem volt ideális szezonja, a kulcsemberek közül mindnek voltak problémái, úgyhogy annál sokkal rosszabb nem lehet idén sem a helyzet. Éppen ezért az meglepetés lenne, ha a PO-ról lemaradnának, de ez nem tűnik reálisnak jelen állás szerint, még ha az elsőkörös pályaelőny kiharcolása sem látszik biztosnak, sőt...

Tipp: Kelet 4-6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus