Rendet lehet rakni a fejekben a Minnesotánál?

Az állomány tehetségével nincs gond, a hozzáállás viszont nem egy, nem két húzóembernél megkérdőjelezhető - Ryan Saundersnek nem lesz egyszerű dolga a Timberwolves kispadján.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggets, Thunder
Southwest: MavericksRocketsGrizzliesPelicansSpurs
Pacific: SunsLakersClippersWarriors

 

Minnesota Timberwolves

Draft: Anthony Edwards (1/1), Leandro Bolmaro (1/23), Jaden McDaniels (1/28)

Maradt: Karl-Anthony Towns, D'Angelo Russell, Malik Beasley (4 év 60 millió), Juancho Hernangomez (3 év 21 millió), Jarrett Culver, Jake Layman, Josh Okogie, Jarred Vanderbilt, Naz Reid, Jaylen Nowell

Érkezett: Ricky Rubio, Anthony Edwards (draft), Ed Davis (csere, Knicks), Jaden McDaniels (draft), Rondae Hollis-Jefferson (Raptors, 1 év 1.9 millió), Tyler Cook (Nuggets, 1 év 1.4 millió), Ashton Hagans (nem draftolt, two-way), Ade Murkey (nem draftolt, 1 év 0.9 millió)

Távozott: Omari Spellman (csere, Knicks), Jacob Evans (csere, Knicks), Evan Turner (visszavonult)

Keret:

Rubio - Beasley - Edwards - Hernangomez - Towns
Russell - Okogie - Culver - Reid (ng) - Davis
Nowell (ng) - Layman - Hollis-Jefferson (ng) - McDaniels - Vanderbilt
Murkey (ng) - Cook (ng)
Hagans (tw)

A Minnesota nyarát rengeteg módon lehet értékelni annak tükrében, hogy ki mennyire bízik egy-egy játékos pálfordulásában, vagy éppen ki gondolkodik úgy: kutyából nem lesz szalonna...

A drafton sikerült behúzni Anthony Edwardsot az 1/1-en, az első kör végén pedig az argentin Leandro Bolmarót és a szintén nagyon tehetséges Jaden McDanielst. A csapat két RFA-ja, Malik Beasley és Juancho Hernangomez is maradtak, nem is feltétlenül túl drágán ahhoz képest, amit a rövid minnesotai időszakuk alatt mutattak. Az OKC-től egészen jó áron hozták el Ricky Rubiót (az első kör közepéről cserélték ki magukat, de ebben az üzletben érkezett a két, első kör végi pick). A nemrég Brooklynban és Portlandben még kifejezetten hasznosan játszó Ed Davist egy második körösért és két alig használt fiatalért (Omari Spellman, Jacob Evans) zsebelték be. A draft után még a kifejezetten jó védő és játékszervező Ashton Haganst is sikerült begyűjteni, Rondae Hollis-Jefferson személyében pedig érkezett még egy védekező specialista játékos.

Egészen jól forgathatónak tűnik alapjában a keret, hiszen a hátvédeknél és a swingmaneknél van négy olyan játékos, akikről már tudjuk, mire képesek (Rubio, D'Angelo Russell, Beasley, Josh Okogie), és ide jött az idei 1/1-es is, úgyhogy tehetségben nincs hiány. Hernangomez támadójátéka, triplái tökéletesen illenek a sztárok, főleg Karl-Anthony Towns mellé, Jarrett Culvernek idén még biztosan lesz lehetősége beépülni a rotációba, Naz Reidnek voltak egészen jó mérkőzései újonc szezonjában, Davis pedig nagyon hasznos lehet még, ha tudja hozni a korábbi védekezését. Van egy, papíron egészen jól használhatónak tűnő 10 fős rotáció, ami alapján még akár a PO is reális elvárásnak tűnhet...ne. A Timberwolves kerete azonban nagyon nem ilyen egyszerű, és innentől kezdve a nyári lépéseikkel kapcsolatban is van bőven kérdőjel.

A gondok fejben kezdődnek a legtöbbeknél, márpedig ez alapvetően tönkre is vághatja a csapat védekezését és szezonját - szerintem a szokásosnál és a vállalhatónál sokkal nagyobb erre az esély. Rubio az egyetlen egyértelműen jó döntés a nyár során - nálam ő menti a Minnesota off-szezonját és ő mentheti a csapat idényét is, bár utóbbira kevés esélyt adok. A spanyol rengeteget látott már, mostanra egyértelmű veteránnak számít, és ha a buborékban látott dobóformáját esetleg állandósítani tudná, a gárda legjobb játékosa is lehetne. Igazi játékmester, akinek sokat lesz a kezében a labda, így a többiekre is jó hatással lehet elöl és hátul is. Az elmúlt években látott Rubio szerintem jó alapot adhatna egy fiatal keretnek, egy-két problémás játékost még a jó irányba is terelhetne... Megítélésem szerint azonban túl nagy az a feladat, amit el kellene látnia (és túl nagy lenne bárkinek, nem csak neki).

Beasley, Edwards, Russell és Towns egytől-egyig időzített bombák, márpedig ez így elég soknak tűnik. Beasley-nek több rendőrségi ügye is volt már, a legutóbbi nem is olyan rég, és érdemes végigolvasni ezt a posztot arról, hogy mi volt vele az elmúlt egy évben. Nem biztos, hogy összeraknám őt egy csapatba azzal az Edwards-dzal, aki bevalottan nem szeret kosárlabdázni, csak egyszer rájött egy zsákolás közben, hogy van tehetsége ehhez, aztán idáig jutott. A draft előtt is azt emelték ki vele kapcsolatban, hogy elképesztően lusta, de ez új dimenzióba került ezzel a nyilakozatával. A másik oldalról viszont azt is el lehet képzelni, milyen tálentum, ha így is 1/1 lett, és egyébként támadásban sokszor bizonyította is, hogy miért látnak bele ekkora lehetőséget. A tehetségéből azonban még ember nem élt meg az NBA-ben, ha ilyen munkamorálja volt, és ez Edwardsnál is így lesz. Russell és Towns is csak rontanak ezen a helyzeten, miután egyikük sem arról híres, hogy szétszaggatnák az istrángot - inkább végig Fortnite-ozzák a szabadidejüket, ami egyébként már korábban is okozott problémákat (elég Jimmy Butlerre gondolni, akinek ebből lett elege).

Van tehát egy magánéletileg kérdéses meg három, finoman szólva kérdőjeles mentalitású kosaras - és a nagyobbik baj az, hogy ezek a játékosok nem epizódszereplők, hanem nagyjából az öt legfontosabb emberből négy...

Ott van a periméterrotáció kérdése is. Rubio mellé be lehet tenni kettesbe Russellt, de akkor Beasley vagy Edwards padozik. Ha Beasley padozik, akkor évi 15 millióért tartottál meg egy padembert? Ha Edwards padozik, akkor az majd motiváló lesz számára? Akár lehetne is egyébként, de egy híresen lusta játékost ez általában csak vissza szokott vetni, nem sarkallja keményebb munkára. Ha Russell padozik, azt hogy fogja bevenni az egója, miközben ő már évek óta meg van arról győződve, hogy sztár (pedig egyébként egy sima scorer, és abból sem a leghatékonyabb, hogy finoman fogalmazzak)? Ha Russell megsértődik, azt hogyan fogja lereagálni Towns (aki a világi cimborája, és lényegében csak miatta hozták ide a hátvédet)? Ha ennyi gond van egy Rubio-Russell-Beasley-Edwards rotáció összerakásával, hol fog szerepet kapni Okogie, aki a keret legjobb védője vagy éppen Culver, aki tavaly még 1/6-os pick volt?

Az egész probléma megoldható, vagy nagyban csökkenthető lenne azzal, ha Russellt elcserélnék - Edwards és Rubio érkezésével, Beasley maradásával sem szerepkörre, sem posztra nincs szükség rá, szépen lehetne forgatni a Rubio-Beasley-Edwards-Okogie négyest Culverrel kiegészítve. Russellt azonban nem lehet elcserélni - az ok ugyanaz, ami a kispadra ültetésénél is: Towns.

Egy újabb problémafonalat nyit maga Towns is. A center úgy érkezett a ligába, hogy jó védő, aztán voltak gondjai. Tom Thibodeau alatt elkezdett szépen fejlődni, Thibs távozásával viszont teljesen megrekedt a fejlődése. Imádom Towns támadójátékát, és ebben nagyszerű is, de a mai NBA-ben egy ennyire gyengén védekező ötössel semmi esélye nincs egyik együttesnek sem.

Neki a koronavírus is személyes áldozatokkal járt: több családtagja és barátja mellett elhunyt az édesanyja is, amit saját bevallása szerint sem visel jól, nagyon nincs jó állapotban. Ha van olyan esemény, ami gyökeres mentalitásbeli változást tud előidézni az emberben, akkor sajnos az anya halála ilyen (rájön az ember, hogy nincs olyan sok ideje, mint azt gondolta). Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy Towns nagyon maga alatt van, és ezért nem is lehet hibáztatni - ez viszont azt is jelenti, hogy egyelőre túl sokat nem szabad tőle várni, kategória fejlődést biztosan nem. Nem tudom, hogy Rubio megszerzésében ez is közrejátszott-e, de a spanyol nagy segítség lehet Townsnak: neki négy éve hunyt el az édesanyja, ő is fájóan korán (56 évesen, tüdőrákban) - pontosan tudja, min megy keresztül a center. Ha valaki igazi támaszt adhat Townsnak jelen esetben, akkor az Rubio.

Szóval lehet ezt a Minnyt csak a játékosok erényeit vizsgálva is nézni, és akkor nincs olyan nagy gond. Mindent, a kosarasok személyiségét is beleszámítva azonban egy rossz brazil szappanopera is egyszerűbbnek tűnik, mint az, amit sikerült összeraknia Gersson Rosasnak - és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy Edwardsra, Russellre és Townsra milyen védekezést lehet felhúzni.

A draftról korábban már írtam külön is: Towns hátrányai és erényei mellé Onyeka Okongwu lett volna a jó választás, a másik két picket meg szerintem kivágták az ablakon: szereztek egy jól passzoló, de semmi másban nem kiemelkedő dél-amerikait, meg azt a McDanielst, akinek még rosszabb a testbeszéde a pályán, mint Edwards nyilatkozatai... Mindezt úgy, hogy Desmond Bane, Robert Woodard vagy a Towns mellé szintén egész jó fit Daniel Oturu még bent voltak. Lehetett volna jó karaktereket és jó fiteket hozni Russell, Beasley és Towns mellé - ehelyett jött két olyan ember (McDanielsszel együtt), akik a gondokat csak növelni fogják. Azzal meg tudnék barátkozni, hogy Edwardsra esett a választásuk, de akkor minek kellett Beasley, akinél ráadásul nem az aláírás után láttak napvilágot a problémák, hanem már korábban ismertek voltak?

Hernangomez szerződésével nincs probléma, de a többi lépés a magasembereknél is kérdőjeles. A Towns mögé szerzett Davis jó megoldásnak tűnik, már amennyiben valaki nem nézi a Utah-ban nyújtott teljesítményét - más kérdés, hogy sokat volt sérült, én az előző szezonjából még nem indulnék ki feltétlenül, akkor van gond, ha idén is ugyanezt fogja hozni. Közben Hernangomez mögött nincs egyetlen igazi négyes sem - Jarred Vanderbilt nem elég jó, McDaniels még óriási projekt, Reid inkább center, mint erőcsatár, Culver meg inkább hármas, úgyhogy marad a smallball, ha Juancho nincs a pályán.

Könnyen elképzelhető, hogy túl szigorú vagyok a Minnesotával szemben, de egy ennyi gonddal küszködő keretben mindenki egyéni problémája hatványozódni fog szerintem. Éppen ezért volt nálam hiba Edwards kiválasztása vagy/és Beasley megtartása. Az egyetlen, ami nálam menti az off-szezonjukat a "Fail"-től, az Rubio megszerzése, aminél jobbat nem is tehetett volna Rosas. A gond az, hogy a spanyol játékmester egymaga nem lehet az egész keret pszichológusa is egyben, Ryan Saunderstől meg még nem láttuk, hogy tud-e kezelni egy ilyen szituációt - innentől kezdve meg szerintem idővel szét fognak esni, elkezdődnek majd az elégedetlenkedések, és akkor elindulnak a lejtőn. A szezon elején is lesz probléma, méghozzá a védekezés, úgyhogy szerintem a PO messze lesz - a Spurs például hiába gazdálkodik jóval kevesebb tehetségből, klasszisokkal jobb a kultúrája, ahogy a Memphisnek, de még szerintem a Pelicansnek is.

Aztán persze lehet, hogy mindenkiből a legjobb jön ki, egymást múlják majd felül a játékosok, mindenkiből sikerül kihozni a potenciálja maximumát, és ha máshogy nem is, 120-130 dobott pontokkal nyerik a meccseiket. Ha esetleg Russell elbírná, hogy a padról beszállva játsszon 30 perceket, ne kezdőként, ha Beasley a magánéleti problémáit a háta mögött hagyná, és csak a játékra koncentrálna, vagy ha Edwards így első évésen még megpróbálna bizonyítani (vagy legalább megerőltetné magát), akkor még akár jó dolgok is kisülhetnének ebből - nem a keret tehetségével van a gond. Erre a pozitív forgatókönyvre viszont személy szerint kevés esélyt látok, ezért lesznek nálam nyugat 13-ok.

Off-szezon értékelés: D

Tipp: Nyugat 13.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus