Átalakult némileg a Kings, de meddig juthat Luke Waltonnal?

A Sacramento elvesztette ugyan Bogdan Bogdanovicsot, de jól sikerült a draftja, érkeztek hasznos kiegészítők - vajon ez mire lesz elég a kaliforniai együttesnek?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggetsThunder, Timberwolves
Southwest: MavericksRocketsGrizzliesPelicansSpurs
Pacific: SunsLakersClippersWarriors

 

Sacramento Kings

Draft: Tyrese Haliburton (1/12), Robert Woodard (2/40), Jahmi'us Ramsey (2/43)

Maradt: Buddy Hield, Harrison Barnes, Cory Joseph, Marvin Bagley III, De'Aaron Fox (idő előtti hosszabbítás, 5 év 163 millió), Nemanja Bjelica, Jabari Parker, Richaun Holmes, Justin James, DaQuan Jeffries (2 év 3.1 millió), Kyle Guy

Érkezett: Tyrese Haliburton (draft), Hassan Whiteside (Blazers, 1 év 2.3 millió), Glenn Robinson III (Sixers, 1 év 2 millió), Frank Kaminsky (Suns, 1 év 1.9 millió), Chimezie Metu (Spurs, 3 év 5.3 millió), Robert Woodard (draft, 4 év 6.8 millió), Vincent Edwards (Canton Charge, G-Liga, 1 év 1.4 millió), Jahmi'us Ramsey (draft, 3 év 4.2 millió)

Távozott: Bogdan Bogdanovics (Hawks, 4 év 72 millió), Kent Bazemore (Warriors, 1 év 2.3 millió), Harry Giles (Blazers, 1 év 1.6 millió), Alex Len (Raptors, 1 év 2.3 millió), Yogi Ferrell (?), Corey Brewer (visszavonult)

Keret:

Fox - Hield - Barnes - Bagley - Holmes
Joseph - Haliburton - Robinson (ng) - Bjelica - Whiteside
Ramsey - James - Woodard - Metu (ng) - Kaminsky (ng)
Jeffries - Edwards (ng) - Parker
Guy (tw)

A Kings több szempontból és több előjellel is középpontba került az off-szezon során. Volt egy vezetőségi váltás a kaliforniaiknál, Monte McNair került Vlade Divac helyére, és azonnal főszereplő is lett. Még a draft előtt jött a feketeleves a Bogdan Bogdanovics-Bucks-féle üggyel, ami már előrevetítette, hogy a szerb nem marad majd az együttesnél, de hogy ebben a történetben ki volt a hunyó (vagy éppen ki nem tehet arról, ami történt), azt nehéz megítélni innen.

Mint ismert, a Sacramento és a Milwaukee még a november 20-i, pénteki piacnyitás előtt jó pár nappal, előző hét vasárnap, hétfő környékén megegyeztek egymással egy sign-and-trade cseréről, melynek keretein belül Bogdanovics a wisconsini alakulathoz került volna. Ebből utána óriási felzúdulás lett liga szerte: több együttes is jelezte, hogy vizsgálatot akarnak a tampering ellen hozott szabályok megsértése miatt. A két gárda visszakozott, ami egy ideig úgy is tűnhetett, hogy csak a "közvélemény" megnyugtatására szolgál, és a két fél pénteken újra megegyezik majd egymással, a szabályoknak megfelelő időpontban. Ebből aztán nem lett semmi, amikor a Bucks kiszórta az snt üzlethez elengedhetetlen Ersan Ilyasovát - Bogdanovics pedig végül aláírt Atlantába.

Az biztos, hogy az hibázott, aki az üzletet kiszivárogtatta a sajtónak - a hírek szerint egyébként a tamperinget senki nem tartja be, így lehet, hogy csak annyira hozzászoktak az emberek ehhez, hogy nem gondolták, hogy baj lesz abból, ha kitudódik a megegyezés. Hogy ez melyik oldalról történt, azt viszont nem tudni, és könnyen elképzelhető, hogy Bogdanovics igencsak kétes hírű ügynöke volt a probléma forrása. Ő volt Marcus Morris képviselője, amikor Morris megegyezett a Spursszel, a klub elcserélte Davis Bertanst az igazolás érdekében, majd Morris mégis a Knickshez szerződött. 2018-ban Nemanja Bjelica is az ő segítségével hátrált ki a Sixersszel kötött megállapodásából, mondván Európában akar kosarazni, majd aláírt a Kingshez...

Három héttel az események után azt lehet mondani, hogy nem lehet egyértelműen a Kingst hibáztatni azért, hogy kútba esett az a csere - maximum annyiban, hogy be kellett volna tartani a szabályokat, amiket egyébként senki nem tart be. Eleinte nem lehetett tudni, hogy a két csapat (vagy a Sacramento) olyan sötét volt-e, hogy Bogdanovicsot meg sem kereste, és a feje fölött egyeztek meg egy olyan cserében, ami az ő beleegyezése nélkül meg sem történhetett volna. Bogdanovics azt nyilatkozta, hogy ő nem tudott semmilyen megállapodásról, ami ezt a verziót vetítette előre. Azóta azonban olyan infók is napvilágot láttak, hogy a szerb hátrált ki a megállapodásból, mondván Jrue Holiday érkezésével túlságosan hátul lett volna a Bucks hierarchiájában. Rengeteg a pletyka, hír ezzel az egész történettel kapcsolatban, és nem igazán egyszerűsödik a szitu.

Annyi biztos, hogy sokat nem bukott az elmaradt sign-and-trade-en a Sacramento: Ilyasova mellett DJ Wilson és Donte DiVincenzo érkezett volna. Wilson egyelőre a kevésnél is kevesebbet mutatott, őt értékként nehéz kezelni - maximum DiVincenzo triplázása (és meglepően jó védekezése) lehetett volna plusz, de ez azért nem egy óriási veszteség.

Az már más kérdés, hogy Buddy Hield és Bogdanovics közül miért az előbbihez ragaszkodott a Sacramento, miközben dokumentáltan nem jön ki Luke Waltonnal - Bogdanovics korlátozott szabadügynök volt, ha a Sacramento akarta volna megtarthatta volna az Atlantától kapott ajánlattal. Hield 4 évre 94 millióért van még a Kingsnél, Bogdanovics pedig összesen 22 millióval, évente 5.5 millióval keresett volna kevesebbet, miközben szerintem jobb játékos. Hield egy egydimenziós shooter/scorer, akinek semmiféle védekezése nincs (de még az akarat sincs meg hozzá). Az biztos, hogy az egyik legjobb kezű játékos a ligában, de ez az összes többi hibáját és a szakmai stábbal, illetve a vezetőedzővel ápolt viszonyát nem feledteti. A szerb sokkal sokoldalúbb támadó nála, még ha kevésbé jól is dob kintről, de hátrafelé sem annyira halott, mint Hield. A két ember közül nettó jobb játékos Bogdanovics, olcsóbb is - ezt a döntést továbbra sem értem még akkor sem, ha van Bogdanovics szerződésében egy 15%-os trade kicker, ami megnehezítette volna a későbbi elcserélését.

Két magyarázata lehet annak, hogy Hield maradt Bogdával szemben. Az egyik magyarázat nálam egy kicsit sántít: "Hield a triplázása miatt jobban illik De'Aaron Fox mellé". Ez akár igaz is lehetne, ha Hieldnek nem lennének óriási gondjai védekezésben, illetve ha elfogadná azt, amit az edzői mondanak neki. Utóbbi probléma áthidalására érkezett a csapathoz Alvin Gentry segédedzőnek, mert vele állítólag nagyon jóban van Hield - hátha tőle elfogadja, hogy mit is kellene csinálnia, mert azt láthatóan nem tudja egyelőre. Azért is sántít ez nekem, mert Bogdanovics szintén jól illett Fox mellé - ő játékszervezésben tudta volna tehermentesíteni Foxot, Hield pedig akkor jó, ha egyénileg kell helyzeteket teremteni és pontokat dobni. Alapvetően azonban mindketten jók voltak Fox mellé, mert spacinget hoztak.

A másik magyarázatot jobban el tudom fogadni: "érkezett egy Bogdanovics profilú, jóval olcsóbb játékos, aki tudja helyettesíteni". Ez a játékos a draftról Tyrese Haliburton lesz, aki lényegében ugyanazt tudja, amit a szerb - azt meg majd meglátjuk, hogy milyen szinten. Az egyetem alapján még jobb keze is van, a játékintelligenciája pazar - hogy védekezésben mit tudnak kihozni belőle, az kérdés (jó adottságú, de egyelőre nagyon vékony), illetve az lesz még érdekes, hogy mennyit tud átvinni a skilljeiből az NBA-be helyzetteremtés címén (nem a legatletikusabb). Haliburton a 12. helyen óriási steal volt (végig a Top10-be várták), és ha valami tényleg létszám felettivé tehette Bogdanovicsot, akkor az az ő érkezése.

A drafton jött még két érdekes játékos. Robert Woodard jó kis 3&D wing lehet, ami nagyon kell mindenkinek, és a Kings magasembereit nézve ide pláne nagyon kellett. Woodardnál kérdés, hogy elég jó-e ahhoz, hogy NBA játékos legyen - nagyobb hibái nincsenek, de elit képességei sem. Jahmi'us Ramsey más tészta: neki még pont fejlődnie kellene, hogy az egyébként jó fizikális képességei mellé csiszolja a képzettségét is - az kérdés, hog hol fogja ezt megtenni.

A szabadügynökök közül leigazolt Hassan Whiteside-nak nagyon helyre kell állítania a renoméját - blokk-királyként és dupla-duplás játékosként minimumot kapott, ennél nagyobb pofon nem kellhet neki. Frank Kaminsky is jó lehet, de előbb a csapatba kellene verekednie magát, mert a 14 garantált szerződés mellett Glenn Robinson III-nek van a legnagyobb esélye bekerülni a 15 fős keretbe - egy újabb tripladobó érkezett Fox mellé. Apropó Fox: az irányítóval sikerült aláírni az 5 éves, potenciálisan szupermax hosszabbítást. Ez szerintem egy jó lépés, mert bár a triplája visszaesett, ő pont olyan típusú játékosnak és karakternek tűnik, aki köré lehet építkezni, azok pedig ennyibe kerülnek jelenleg.

Összességében nézve szerintem jól sikerült a Kings nyara: a franchise playernek szánt játékost lekötötték hosszútávra, Bogdanovicsot ugyan elbukták, de sikerült pótolniuk egy fiatalabb, olcsóbb változattal (Haliburton), és hoztak hasznosnak tűnő kiegészítőket (Woodard, Robinson). Ami von le nálam a nyarukból, az a szerb elbukása Hielddel szemben - még Haliburton érkezésével is inkább Bogdanovicsot tartottam volna meg. Whiteside-ot is egy kicsit fölösleges igazolásnak tartom - egy olyan környezetben, ahol már ott van Hield is problémaforrásnak, picsogásra, nem annyira értem, mit akarnak tőle. Ennyi pénzért viszont nincs benne rizikó, úgyhogy ez belefér.

Hogy mi lesz a Kingsszel a szezonban, azt viszont már közel sem látom ilyen derűsen. Waltonról kezd lehullni a lepel: a Warriorsnál kapott egy All-Time csapatot a kezei alá, amit ő sem tudott elrontani, a Lakersnél pedig egy gyenge/fiatal/problémás keretet kellett irányítania, az a másik véglet volt. Itt viszont egy egészen ígéretesnek tűnő együttes élére került, amely a 2018/19-es idény második felében a jó irányba tartott Dave Joerger vezetésével. Na ebből az ígéretből, a fejlődésből nem láttunk semmit az előző szezonban, ráadásul kifejezetten lassú játékot játszott a Kings - ezzel a kerettel ez teljesen érthetetlen. A Hield-eset részben az ő, részben a játékos hibája, de összességében nézve a többiekkel sem végzett jó munkát, pedig annyira nem volt rossz a keret, ami adott volt számára, mint amilyen rossz volt például a buborékban mutatott játék.

Megítélésem szerint ebben az állományban ott lehetne, hogy harcol a rájátszásért. Vannak helyzetkreálók, melléjük tripladobóból már legalább öten (Haliburton, Hield, Harrison Barnes, Robinson, Bjelica), és Richaun Holmes egy egészen jól védekező center - erre már lehet hatékony játékot felrajzolni elöl és a Fox-Barnes-Holmes trióra és Cory Joseph-re építve hátul is. Az is igaz, hogy nyolc jobb nyugati gárda még akkor is van, ha James Hardent végül keletre cseréli a Rockets. Amíg azonban Walton az edző, nem látom, hogy mi változna a korábbiakhoz képest, főleg hogy a keret rövidtávon csak gyengült - Haliburton az első évében várhatóan nem fogja hozni Bogdanovics szintjét, máshol meg nincs lényegi változás az aktív rotációban, talán Robinsont leszámítva.

Marvin Bagley lehetne majd egyébként az az ember, aki meglepetést okoz, és esetleg neki köszönhetően mégis a vonal környékén egyensúlyozhatna a Kings. Bagley-ből azonban nem sokat láttunk eddig (tavaly 13 meccsen lépett pályára), és a játéka alapján nincs is nagyon posztja - védekezni nem tud, úgyhogy ötös nem nagyon lehet, dobni meg szintén nem tud, úgyhogy négyesben sem hatékony. Ha esetleg Bagley valamelyik, ne adj' Isten mindkét szegmensben előre tud lépni, az rögtön változtathat akár az egész csapat játékán is, de az eredményességén mindenképpen. Amíg azonban nem látok legalább erre utaló jeleket, addig sajnos az elmúlt idényből kell kiindulni, és az alapján Waltonnal ez a keret nem nagyon halad semerre sem.

Off-szezon értékelés: B

Tipp: Nyugat 14.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus