Brandon Ingram sorsa világos, de mi lesz Jrue Holiday-jel?

Az idei NBA drafton a 13. pickkel rendelkező Pelicansnek saját értékei megtartása lehet az első számú célja az idei "nyáron", de mi a helyzet Jrue Holiday-jel?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: Timberwolves
Pacific: WarriorsSuns, Kings
Southeast: HornetsHawksWizards
Central: BullsCavaliersPistons
Atlantic: Knicks
Southwest: Spurs

 

A Pelicans a tavalyi 1/1 és Zion Williamson megszerzése után a középpontba került, ám a gárda nagyon gyengén kezdte az idényt. 6-22 után kezdtek feléledni, jól is játszottak a leállás előtt, a buborékban viszont szinte semmit nem láthattunk ebből, gyorsan el is vesztették az esélyeiket a play-inre. Alvin Gentryt Stan Van Gundy váltotta a kispadon, és a keret egy részének is kérdőjeles a sorsa.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Lonzo Ball, Josh Hart
Jrue Holiday, JJ Redick, Nickeil Alexander-Walker
Darius Miller
(nem garantált)
Zion Williamson
Nicolo Melli, Jaxson Hayes

Szabadügynökök:

UFA: Derrick Favors, E'Twaun Moore, Jahlil Okafor
RFA: Brandon Ingram, Frank Jackson, Kenrich Williams, Joshia Gray, Zylan Cheatham
 

Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: 29.4 millió dollár

Draftjogok: 1/13, 2/39, 2/42, 2/60


A Pelicansnél két egyértelműnek tűnő lépés van a nyárral kapcsolatban, ez pedig Brandon Ingram és Derrick Favors megtartása. Ingram igazi sztárrá nőtte ki magát első New Orleans-i évében, teljesen maga mögött hagyta a korábbi sérüléseit és mélyvénás trombózisát, boxscore-számokban és hatékonyságban is sokat javult, ráadásul korlátozott szabadügynök is, úgyhogy nem lehet kérdés a megtartása. Ha a maximumnál (nagyjából 27-28 millió dollár környékén indul majd) kevesebbet kap, már örülhet a Pelicans. Meglepetés lenne azonban, ha nem kapná meg, és ha valakin nem kell spórolni, akkor az a jelenlegi Ingram.

Favors a szezon elején sokat volt sérült, és igazából össze is köthető a visszatérésével, hogy meddig volt gyenge a Pelicans, és mikortól volt jó, kifejezetten PO-csapatnak tűnő együttes. Scorer, shooter van rajta kívül a csapatban bőven elég, de a palánk alatti védekezését nem tudja pótolni a Pels senkivel. Nicolo Melli nagyszerűen húzza szét a pályát, de hátul meg sem közelíti Favors impactjét, Jaxson Hayesszel pedig jelenleg ugyanez a helyzet - márpedig a New Orleans már nem egy játékosfejlesztő együttes, a rájátszás elérése a gárda első számú és legfontosabb célja. Ennek megfelelően Favorsnél sem olcsójánoskodhat a Pelicans, de valószínűleg jóval olcsóbban is meg lehet tartani, mint Ingramet.

A sapka alatti csapatok közül a Detroitnak és a Charlotte-nak is kellene egy ilyen védekező center. Az igazság az, hogy nagyon ki kellene tömniük Favorst, hogy a keleti alsó végekbe igazoljon, de mindkettő megteheti ezt, pénze van/lehet rá, és azzal valószínűleg meg lehet majd győzni a centert - 29 éves, könnyen elképzelhető, hogy karrierje utolsó nagy szerződését most kapja. Más kérdés, hogy a Pistonsnak akkor van rá pénze, ha Christian Wood távozik, akkor meg nincs elég jó csapat Detroitban, ahova lenne értelme odavinni. A Charlotte pedig még nagyon az építkezés elején jár, és Cody Zellerre egy James Wisemant van értelme odavinni, Favorst nem biztos. Ennek megfelelő évi 10-14 millió dollár közötti pénzért akár maradhat is.

Hogy ezen kívül mi történik majd New Orleansban, az nagyban függ attól, hogy mi lesz Jrue Holiday-jel. Állítólag spórolna rajta a Pels, ami bizonyos szempontból érhető, bizonyos szempontból meg nem. A jelenlegi 83 millió dolláros fizetési listából a 7 milliót kereső Darius Miller még ki is vágható, de a 76 millió dollárra rájön majd Ingram maxos szerződése és Favors új kontraktusa, ha minden az elképzelések szerint halad. Ez még mindig nincs 120 millió dollár, ha Favors nem 20 milliós pénzt kap, az meg nem olyan nagyon sok a jelenlegi ligában, még a luxusadóhoz sincs közel. Mindeközben Holiday védekezése, higgadtsága, profizmusa és külső dobásai is nagyon kellenének ebbe a csapatba - ha spórolni kell, JJ Redicken is meg lehet tenni, aki jobb shooter, de a játék többi elemében nem ugyanaz a szint.

Az is lehetséges azonban, hogy a pénz mellett azért is akar lépni David Griffin, mert nem akarja ingyen elengedni Holidayt - a szerződéséből a 2021/22-es szezon már játékosopciós, jövő nyáron akár el is igazolhat. Ebben az esetben érthető a döntés, főleg ha Holiday már jelezte házon belül, hogy nem feltétlenül akar majd hosszabbítani. A harmadik lehetséges verzió az, hogy valakinek játékidőt akarnak nyitni - ez Nickeil Alexander-Walker lehetne, de egy olyan csapatnál ez a kevésbé valószínű, amelynek olyan céljai vannak, mint a Pels.

A hírek szerint 10 csapat is érdeklődik Holiday iránt, akik közül a Denver Nuggets ismert. Onnan szinte biztosan egy Gary Harris köré épülő csomag érkezne, aki legalább védekezésben tudná hozni Holiday szintjét, de az biztos, hogy ha távozik a New Orleans egyik esze, akkor többeknek fel kell lépni. A külső dobásokat tudják a legkönnyebben pótolni, hiszen ott van Redick, és lehet hosszabbítani a szintén jó kezű E'Twaun Moore-ral is, miközben Lonzo Ball, Williamson és Ingram is jól dob kintről.. A játék szervezése már más tészta, mert Ball hiába átlagolt több asszisztot, a csapat esze Holiday volt - ő tudta a játék tempóját úgy diktálni, ahogy kellett, a fiatalok ezt még nagyon sokszor nem érezték, és ebben Ball is ludas volt, nem is kevésszer.

A Denvert leszámítva sötétben tapogatózunk, hiszen a 10 csapatból nem ismerjük a többit - bejelentkezhet érte a Brooklyn Nets is Caris LeVerttel, vagy az összes olyan csapat, amelyik nem kapja meg Bradley Bealt, de mégis erősíteni akar kettes poszton egy veterán, Bealnél még sokoldalúbb és könnyebben megszerezhető, vezér típusú hátvéddel.

A New Orleans draftpickje Holiday-jel együtt nagyon könnyen mozoghat lefelé és felfelé is, de Isten igazából posztra nem nagyon kell senki a Pelsnek, ha Favors és Ingram maradnak, így ez a pick bekerülhet úgy is a cserébe, hogy visszafelé nem jön majd idei első körös draftjog. Ha Holiday megy, valószínűleg érkezik érte hátvéd, így ott gyakorlatilag nincs játékidő (akkor meg pláne, ha Moore-t is tartják). A wing posztokon is megvannak, ha Ingram hosszabbít (és mondjuk megtartják az egész kellemesen játszó Kenrich Williams is), de ha valahova elférhet még ember, akkor az itt lehet, éppen ezért SF-PF átmeneteket. Ezen a ponton Saddiq Bey Jolly Joker lenne nekik, de kell mázli is, hogy lecsússzon idáig, ő sok helyre beférhet a korábban választók közül is. Centerre megint nincs szükség, ha Favors marad, mert Hayes megeszi a mögötte lévő perceket - már Jahlil Okafor is teljesen háttérbe szorult.

Összességében nézve Ingram megtartása nem lehet kérdés, Favorsé pedig nyilván árfüggő, de az is prioritást kell, hogy élvezzen. Ha a center távozna, Aron Baynesszel meg lehet próbálkozni helyettesíteni az MLE-vel, de túl sok más opció nincs elérhető, aki tudja hozni amit, amit Favors. Hogy utána Holiday sorsa mi lesz, az jelenleg homályos. Csak a sportszakmai érveket nézve a megtartásának lenne a legtöbb értelme, de az NBA nem csak a sportszakmai okokról szól - ebből meg aztán bármi lehet még.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus