Félúton a Suns, de a semmi közepén vagy a PO kapujában?

Bő egy hónap múlva kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a Phoenix Sunst elemezzük.

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers, Warriors, Clippers, Kings


A Suns off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta öt edzőtábor-meghívással gyarapodtak, Terrico White, Henry Sims, Deonte Burton, Kyle Casey és Cory Jefferson csatlakozott a keretükhöz nem garantált szerződéssel - mivel a Sunsnál csak 13 garantált kontraktus van jelenleg, közülük 1-2 ember még akár ki is harcolhatja magának az alapszakaszkeretben maradást.


Jelenlegi keret:
Bledsoe - Knight - Tucker - Morris - Chandler
Price - Booker - Warren - Teletovic - Len
Burton (nem garantált) - Goodwin - Weems - Leuer - Sims (ng)
White (ng) - Casey (ng) - Jefferson (ng)


A Suns nyara nem volt egyszerű hiszen először (és június vége óta folyamatosan) a Morris-testvérek rendeztek hiszti-fesztivált azért, mert Marcust elcserélték Detroitba, aztán Tyson Chandler leigazolásával reális esélyük nyílt LaMarcus Aldridge megszerzésére is, amiről viszont végül lecsúsztak. Összességében nézve ez a két dolog még akkor sem túl pozitív, ha már az jónak mondhat, hogy LMA-ra egyáltalán esélyük volt, ettől függetlenül a Sunsnál sok más együttessel ellentétben látható a koncepció így is, hogy mi alapján, milyen vázra akarják felhúzni a keretet.

Kettő dolgot kell szerintem megoldaniuk ahhoz, hogy reális esélyük legyen a nyugati PO-ra a 7. vagy a 8. helyen. Az egyik a nyáron 5 évre 70 millió dollárért hosszabbított Brandon Knight helye és szerepe. Őszintén szólva a legnagyobb buktatónak őt tartom a Phoenix szezonjában, mert alapvetően Eric Bledsoe mellett szerintem több kárt csinál, mint hasznot. Soha nem volt jó irányító, még tavaly a Milwaukee-ban is csak 5.4 gólpassza volt, de 3.2 eladott labda mellett és nagyon streaky shooter, 31 és 39% között ugrál egyik szezonról a másikra, ha a triplamutatóját viszgáljuk. Védekezésben sem érzem ezt a párost túl acélosnak, de támadásban sokkal jobb opciói vannak a Sunsnak annál, hogy ők ketten egymás mellett erőlködjenek.

A Devin Booker, PJ Tucker, Sonny Weems, TJ Warren négyest gyakorlatilag tetszés szerint lehetne rotálni 2-3-as poszton, talán csak Tucker és Warren nem játszatható egymás mellett, mindenki más tetszőleges kombinációban. Warren elképesztően hatékony támadó, ráadásul egyáltalán nem kell a kezébe labda - amikor megkapja, pillanatok alatt képes pontszerzésre és nem csak tiszta ziccerekből. Tucker és Weems két olyan prototípus, amiért ma minden csapat ölni tudna, igazi 3&D játékosok - utóbbi Európában sokat fejlődött, a triplája például a CSZKA Moszkvánál töltött négy évében 43% környékén mozgott a VTB Ligában és az orosz bajnokságban, az Euroligában pedig 36-38% között, emellett aktív védő és még mindig kiemelkedő atletikus képességekkel rendelkezik. A nyár egyik alulértékelt igazolása lehet szerintem, ha kap elég játékidőt. Bookerrel kapcsolatban elfogult vagyok egy kicsit, Stanley Johnson mellett a kedvenc újoncom, de annyira Bledsoe és Tucker/Warren/Weems mellé, valamint a Suns rendszerébe illik a játéka, hogy bűn padoztatni akkor is, ha még csak elsőéves.

Az nem lesz szerintem akkora gond, hogy nincs normális csereirányítójuk papíron - Ronny Price-szal egy valamirevaló együttes szerintem maximum harmadik számú egyesként számol -, mert az biztosnak tűnik, hogy vagy Bledsoe vagy Knight mindig a pályán lesz - ha az egyik pihen, a másik nem, aztán egymást válthatják. Mivel a nyáron nagy pénz kapott Knight, így szinte kizártnak tartom, hogy Bledsoe 15 perces cseréjének szánnák egy az egyben, de akkor nagyon át kell alakítania a játékát, hogy megférjenek egymás mellett és hasznos tudjon lenni.

A másik kulcs természetesen Markieff Morris és az, hogy képes lesz-e túllépni azon, hogy elcserélték testvérét. A nyár folyamán szerintem többször is átlépte azt a határt, amit még egy játékos megengedhet magának a csapattal szemben, de a növekedő sapkát is nézve nagyon baráti a szerződése, semmi értelme nincs a Suns szempontjából elcserélni most, mikor nemhogy nullán, de valószínűleg negatívban van az értéke. Bíznia kell az együttesnek abban, hogy Chandler nemcsak mondja, de tud is hatni a nála jóval fiatalabb magasemberre, mert ha mégis sikerül valahogy rábírni, hogy 100%-ot adjon ki magából a pályán, szerkezetileg nagyon jó lehet a Suns, Morris pont az a középtávolról is hatékony négyes, aki mellett a kisembereknek és a palánk alatt Chandlernek is több helye lehet.

Ha mégsem sikerül rábírni, hogy emberelje meg magát így 26 évesen, akkor sincs szerintem akkora gond. Egyrészt Mirza Teletovic nem sok mindenben jó NBA szinten, viszont az egy dolog, amiben csapata hasznára lehet, az pont a tripladobás, támadásban még jobb fit is, mint Morris, még ha védekezésben azért komoly gondokat is fog okozni a Sunsnak az ő pályán tartása. Másrészt Teletovic mellett ugyan nem nagyon van bevethető négyesük - Jon Leuer nálam ugyanaz a kategória, mint Price, sérüléseknél lehet csereként használni 20-25 meccs erejéig egy szezonban, de alapvetően 0-5 perces kiegészítőnél nem sokkal több -, viszont ha Morrist mellőzni kell, akkor elkezdhet small-ballozni a csapat, ebben az esetben pedig meg is oldódhat az a kérdés, hogy hogyan fognak a két nagy tehetségnek, Bookernek és Warrennek játékidőt biztosítani úgy, hogy a két hasznos veterán, Weems és Tucker is fent legyenek eleget a pályán.

Még egy fontos pont lesz a Phoenixnél, méghozzá centerposzton. A 4 évre 52 millió dollárért szerződtetett Chandler szerződése ugyan fájhat majd a 3-4. szezonban, ám nála sokkal jobb mentort szerintem nem igazolhattak volna Alex Lennek - ha támadásban nem is ő fogja képezni az ukránt, védekezésben 1-2 év alatt sokkal többet jelenthet Lennek, mintha most a várható 15-20 perce helyett 25-30-at játszana, de magának kellene kitapasztalnia mindent. Hosszútávon Len fejlődése szerintem biztosítva van Chandlerrel, az persze más kérdés, hogy mennyire tud egészséges maradni, az első két évében ugyanis ez a legkisebb mértékben sem sikerült neki. Chandler védekezése alapvetően fogja meghatározni az arizonaiak teljesítményét, de mivel 32 esztendős múlt, így az egészség ötös poszton kulcs lesz a Sunsnál rövid-, közép- és hosszútávon is, ő sem egy vasember ugyanis.

Összességében nézve hiába tehetséges ez a gárda, mert Booker és Warren személyében megvan a jövőjük, ráadásul Bledsoe sem egy idős játékos, jelenleg még eléggé felemás csapat képét keltik. Bookerék túl fiatalok, tapasztalatlanok, míg az egyik legfontosabb láncszem, Chandler már inkább kifelé halad, így hiába a hasznos kiegészítők, kicsit a senki földjén van ez a csapat. A jövőjük fényes, ha Len képes 70 meccs fölött játszani szezononként, de a jelenükben még sok a kérdőjel. Amennyivel kevesebb potenciál a most következő idényt nézve bennük, annyival biztosabb helyzetben vannak viszont szerintem, mint például a tegnap tárgyalt Kings, az ötös poszt egészségi problémáit leszámítva van ugyanis menekülőútjuk minden kulcskérdésre - Knightot csereirányítóként használhatják, nélküle is van négy, Archie Goodwinnel együtt öt emberük, akiket kettes és hármas poszton forgathanak nyugodt szívvel, Morrist pedig Teletovic és a small-ball pótolhatja.

Jóval jobb esélyük van szerintem arra, hogy a legjobb forgatókönyv bejöjjön náluk, mint például a Kingsnek, de alapvetően őket is kimaradónak gondolom a nyugati PO-ból, mert a Jazz és a Pelicans, a nyugati 7-8. helyekre szerintem legesélyesebb gárdák, jóval előrébb járnak a csapatépítésben, mint ők. A Sunsnál szerintem van egy működőképes rendszer, amibe a megfelelő játékosok is megvannak, de amíg Bookerék ennyire kevés tapasztalattal rendelkeznek, addig azért meglepetés lenne tőlük egy rájátszás, hiába irányítja őket a liga szerte elismert és az első két évében bizonyító Jeff Hornacek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus