Megkavarja-e egy Hayward-cserével az off-szezont a Celtics?

A draft első körében három pickkel is rendelkező Bostonnak nem sok teendője van a következő két hónapban - Gordon Hayward is marad?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: Timberwolves
Pacific: WarriorsSunsKings
Southeast: HornetsHawksWizards
Central: BullsCavaliersPistons
Atlantic: Knicks
Southwest: Spurs, Pelicans

 

A Celtics pazarul kezdte az előző szezont, és arra építve végig magabiztosan őrizte helyét a keleti legjobbak között. A leállás előtt és a buborékban sem volt nagyobb hullámvölgye az együttesnek, amely a Philly és a tavaly bajnok Toronto kiejtése után 6 meccsen kapott ki a Miamitól a keleti döntőben.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Kemba Walker, Carsen Edwards
Marcus Smart, Romeo Langford
Jaylen Brown, Gordon Hayward
(játékosopció), Javonte Green (nem garantált)
Jayson Tatum, Grant Williams, Semi Ojeleye (csapatopció)
Daniel Theis (ng), Robert Williams, Enes Kanter (PO), Vincent Poirier

Szabadügynökök:

UFA: -
RFA: Brad Wanamaker, Tacko Fall, Tremont Waters


Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: nincs

Draftjogok: 1/14, 1/26, 1/30, 2/47


A Celticsnek nem nagyon kell mozgolódnia a nyáron, szinte kész is van a csapata, és az eredmények sem indokolják, hogy mindenképpen változtatnia kellene Danny Ainge-nek. A padról sokszor egészen hasznosan beszálló Brad Wanamaker megtartása lehet az, ami prioritást élvezhet, ő valószínűleg nem is kerül majd sokba, mert túl nagy érdeklődés nem igazán várható iránta - néhány millió dollárba fájhat a megtartása. A közönségkedvenc Tacko Fallt személy szerint egyáltalán nem érzem nélkülözhetetlennek, Robert Williamsben sokkal több kakaó van a pályán mutatott teljesítményét tekintve.

Williams az, aki miatt Enes Kanter játékosopciója sem okozhat túl nagy fejfájást a Celticsnek, sőt... Ha Kanter kilépne szerződéséből, az sok mindent megoldhatna a Bostonnál, tekintve hogy a jelenlegi 142.5 millió dolláros fizetési lista rögtön 137.5 millióra csökkenne, azaz bemennének a luxusadó határa alá - igaz, ebben még nincs benne Wanamaker esetleges új szerződése. Ainge talán legfontosabb feladata ugyanis az, hogy a luxusadó alá vigye a csapatot. Megoldható ez egyébként Javonte Green és Semi Ojeleye elküldésével is, de Williams térnyerésével Kanter feláldozható státuszba került - Ojeleyét védekezni be lehet küldeni legalább.

A luxusadóval szorosan összefügghet Gordon Hayward sorsa is, bár mivel másképp is megoldható a dolog, így szerintem nincs lépéskényszerben a Celtics, hogy mindenképpen olcsóbb emberre kell cserélnie Haywardot. Az is komplikálja a helyzetet, hogy túl sok opciója nincs az együttesnek, ha nem akar nagyon gyengülni (arról a szintről nem nagyon akar a Celtics visszalépni, ahol eddig volt), és mégis spórolni akar.

A felmerült pletykák közül szerintem az Andrew Wiggins + 1/2-t Haywardért és az 1/14-ért a Celtics nem/sem vállalja be. A második pick jó ellenérték, és akár még akkor is az, ha minden első köröst oda kell adni a cserében. Azt kérdőjelesnek tartom azonban, hogy James Wiseman nevelését elkezdi-e a Celtics a döntő kapujában, Wiggins pedig szinte semmilyen szinten nem illik ebbe a Bostonba a játékával, míg a szerződése pocsék. Jövőre Jayson Tatummal már hosszabbítani kell, borítékolhatóan maximumért, úgyhogy egy közel 30 milliós holtterhet nem vállalhat be Ainge, ha nem küldi azonnal, vagy legkésőbb jövő nyáron tovább, de az sokba kerülhet már akkor.

Az Oladipo-féle pletykáknak már több valóságalapjuk lehet csak a fizetések alapján - ha érkezik mellette Doug McDermott, már készen is van a csere. Más kérdés, hogy Oladipo és Hayward más típusú játékosok, és amíg Hayward simán Brownék keze alá játszott, a szerződéséért játszó, bizonyítani kívánó Oladipónál ez nem teljesen egyértelmű. Ettől függetlenül ha nagyot akar vágni a payrollon Ainge erre az évre, akkor ez adja magát - akár pickkel, pickekkel is megtámogatva, a Pacers túl sokat úgysem fog kapni Oladipóért.

Ami szerintem biztos (és amin alapvetően bukhat a Warriors-szál is), hogy a Boston egy éves, kisebb szerződést akar, és mindkét rész fontos a Tatum-hosszabbítás, valamint a luxusadó elkerülése miatt. Ha Ainge nagyon akarja, a liga összes capspace-szel vagy 25-30 millió közötti lejáróval rendelkező csapatát megkeresheti Hayward elpasszolása miatt. Vannak azonban kétségeim, hogy akár csak egy draftjogot is elpazarol-e arra, hogy ezt megtegye. Amikor Hayward bevethető volt, hasznos tagja volt a Celticsnek, sokszor az ő játékintelligenciájára volt szüksége a fiataloknak, hogy bizonyos szituációkat megoldjanak. Mivel máshogy is megoldható a luxusadó elkerülése, így szerintem Ainge nem fog nagyobb áldozatokat hozni csak azért, hogy Haywardon spóroljon.

A pickeknél minden bizonnyal a lehető legjobb elérhető embert fogják húzni, a kérdés az, hogy hány első körösük marad. Hogy három nem lesz a draft éjszakáján, az szinte biztos, mivel nincs hova betenniük az újoncokat, tele van a keretük.

Mint mindenhova, 3&D prospectek ide is elférnek, Romeo Langfordot vagy Carsen Edwardsot azért át lehet ugrani a depth charton - Tyrese Maxey lehet leginkább a kiszemelt, ha ilyen embert keresnek. Előkerülhetnek az európai prospectek, mint Theo Maledon vagy Alekszej Pokusevszki, hiszen őket Európában lehet még hagyni néhány évig. Maledon érdekes lehetne egyébként Bostonban, de ahogy Wiseman fejlesztését sem érzem túl reálisnak, úgy Maledon felépítését sem egy keleti döntős fogja szerintem megtenni - ettől függetlenül elképzelhető, hogy megpróbálkoznak vele. Nagyon meglepő lenne, ha a hátsó két picket nem váltanák második körösökre, vagy nem próbálnának meg feljebb mozdulni a három első körös összecsomagolásával - a Spurs érdekelt is lehet a hátracserében, de a Top10-ből a hírek szerint többen is mozognának hátrébb.

Összességében nézve nem vagyok arról meggyőzve, hogy bármilyen nagyobb mozgás lesz a Celticsnél ezen a nyáron egy darab játékos esetleges draftolását leszámítva. Hayward potenciális cseréjénél sem várható blockbuster húzás, csupán csak spórolás, de ez a Boston megérdemel még egy esélyt szerintem a következő szezonban is, és nem is gondolnám, hogy Ainge most túlságosan görcsöl - aztán pont ő az, akinél soha semmit nem lehet kizárni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus