Tud-e csodát tenni a Spursszel Gregg Popovich?

Az idény közeledtével végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - ma a San Antonio Spurs kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippers
Central: BucksPistonsPacers
Atlantic: Celtics
Southeast: Heat


San Antonio Spurs

Draft: Lonnie Walker IV (1/18), Chimezie Metu (2/49)

Távozott: Manu Ginobili (visszavonult), Tony Parker (Hornets, 2 év 10 millió), Kawhi Leonard (csere, Raptors), Danny Green (csere, Raptors), Kyle Anderson (Grizzlies, 4 év 37.2 millió), Matt Costello (Olaszország, Sidigas Avellino), Joffrey Lauvergne (Törökország, Fenerbahce), Darrun Hilliard (Spanyolország, Kirolbet Baskonia), Brandon Paul (?)

Érkezett: DeMar DeRozan (csere, Raptors), Marco Belinelli (Sixers, 2 év 12 millió), Jakob Pöltl (csere, Raptors), Dante Cunningham (Nets, 1 év 2.5 millió), Quincy Pondexter (Bulls, 1 év 1.9 millió), Okaro White (Cavaliers, 1 év 1.5 millió), Nick Johnson (G-Liga, 1 év 1.35 millió), Drew Eubanks (nem draftolt, two-way), Josh Huestis (Thunder, 1 év 1.55 millió), Jaron Blossomgame (2017 draft, G-Liga, 1 év 0.84 millió)

Maradt: LaMarcus Aldridge, Pau Gasol, Patrick Mills, Rudy Gay (1 év 10 millió), Davis Bertans (2 év 14.5 millió), Bryn Forbes (2 év 6 millió), Derrick White, Dejounte Murray

Keret:
Mills - DeRozan - Belinelli - Aldridge - Gasol
Murray - Walker IV - Gay - Bertans - Pöltl
Forbes - D.White - Pondexter (TO) - Cunningham - Metu (TO)
Johnson (TO) - Huestis (TO) - Blossomgame (TO) - O.White (TO)
Eubanks (tw)

Ne nagyon szépítsünk, vágjunk a közepébe: a Spurs szétesett a nyár folyamán, a nagy csapat egyetlen hírmondója az edzőlegenda Gregg Popovich maradt, a meghatározó játékosok egytől-egyig távoztak. Tony Parker leginkább már csak a múlt volt, az ő lelépése kevéssé fogja megrengetni a franchise-t (amely egyébként Parker elmondása szerint lényegében segédedzőként számolt vele, játszatni már akkor sem akarták volna, ha marad). Kyle Andersonban a Memphis látott fantáziát, de az, hogy évi 9+ millió dollárt nem ért meg a San Antoniónak, nem akkora meglepetés (és abszolút a pótolható kategória játékerősségben is).

Manu Ginobili fájó visszavonulása az off-szezon vége felé már jóval komolyabb problémákat okozhat a pályán is. Az igazi mélyütés azonban Kawhi Leonard volt, akivel egy éve még a Duncan-Parker-Ginobili korszakot követő éra vezéralakljaként számoltak, az előző szezonban azonban valami megtört, cserét kért, a Spurs pedig inkább előbb lépett, mint később. Némileg meglepő, más szempontból nem, hogy RC Buford és Popovich nem fiatalokat és pickeket kért inkább, hanem kész játékos(oka)t. A tréner a hírek szerint már nem sokáig folytatja az edzősködést, a pletykák szerint az is benne van, hogy még a 2020-as olimpiáig sem húzza ki a csapatnál, mert már a következő idényben a válogatottra akar koncentrálni, így pedig nagyon hosszútávon már nem építhettek neki, nem építhetett magának keretet. Ennek azonban még súlyos következményei lehetnek majd később, hiszen 2-3-4 jó fiatalt és picket is kaphattak volna Leonardért, a végeredmény pedig merőben más lett - talán jobban jártak rövidtávon, de még ezt is necces kijelenteni.

A nagy gond az a Spursszel, hogy egyelőre abszolút nem látni a játékukat. Popovich pályafutása során nagyon sokszor szembe ment a trendekkel, de annak megvan az oka, hogy a mai ligában a legtöbb csapat pace-and-space-t játszik, míg a San Antonio a jelenlegi keretével két olyan játékosra támaszkodhat majd leginkább támadásban, akik egyéni támadójátékosok - leginkább csak maguknak teremtik meg a helyzeteket, és nem arról híresek, hogy rendkívül jó érzékkel mérnék fel, hogy mikor, hova, kinek kell passzolni. Másrészt a Leonardért cserébe érkező DeMar DeRozan és Aldridge is a középtávoli játék szerelmesei - ebben a legjobbak közé tartoznak, ez lehet is hatékony egy bizonyos szintig, de itt a labdaelosztás már nagy kérdés.

Nagyon kelleni fog a két ember mellé a shooting, úgyhogy ha nem is Marco Belinelli kezd, valószínűleg akkor is sokat lesz a pályán DeRozanékkel, és ugyanez igaz Patty Millsre és Davis Bertansra is. Aldridge-ék mellé támadásban fölösleges Dejounte Murray, aki nagyon atletikus, csak éppen külső dobása nincs, az a dolog, ami leginkább kell majd a két sztár mellé - ugyanezért kérdéses Rudy Gay kezdő szerepe is, mert a DeRozan-Gay-Aldridge triónak se füle, se farka támadásban, Belinelli vagy Bertans triplái sokkal jobban kellenek LMA-ék mellé.

A támadójátéknál is nagyobb gondok mutatkoznak azonban védekezésben, itt ugyanis Murray lenne a legjobb perimétervédő, az egész ligában messze magasan övé volt a legjobb DRPM az egyes poszton játszók közül (+3.60, 100 támadásra vetítve ennyivel kapott kevesebb pontot a csapata, ha ő a pályán volt, mintha nem) - ha viszont őt játszatja Popovich, az a támadójáték rovására megy és fordítva. A két sztárt egyértelműen játszatni fogja Pop a védekezésbeli hiányosságaik ellenére is. DeRozan teljesen homály volt Torontóban ilyen szempontból, Aldridge viszont ötös poszton a korábbiakkal problémái után összeszedte magát, úgyhogy az sem lenne meglepő, ha ő centerben kezdene, Pau Gasol nem lenne kezdő, helyette viszont Murray vagy Bertans igen, így alacsonyabb szerkezetre váltva.

Aldridge azonban ötös poszton sem egy betonvédő, és Murray mellett nincsenek meg azok az emberek sem, akik legalább annyit beletennének a közösbe periméteren, mint a Leonard mellett Torontóba cserélt Danny Green. DeRozan inkább emberhátrány, Gay és Belinelli sem fognak átlag fölötti támadójátékosokat megállítani egy pillanatra sem, Bertans vagy éppen Gasol szintén nem. Marad az újonc Lonnie Walker IV talán, vagy a Raptorstól DeRozan mellett érkező Jakob Pöltl, akinek a védekezése miatt hosszútávon akár egy kezdő pozíció is kinéz, illetve ha nagyon nem stimmel a hátsó alakzat, akkor még olyan vészmegoldásokhoz lehet nyúlni, mint Dante Cunningham vagy Quincy Pondexter. Előbbi egyébként hasznos játékos, kérdés, kinek a kárára kerülhet be az aktív rotációba, mert támadásban rettenetesen limitált, utóbbi viszont az elmúlt három évben alig játszott különböző sérülések, egészségügyi problémák miatt, lutri, hogy képes-e bármire is, ő tényleg csak vészmegoldás.

Borzasztó nagy kérdőjel ez a jelenlegi Spurs, mert ránézésre nem igazán tűnik PO-csapatnak. A támadójátékot két olyan ember fogja vezetni, akik magukon kívül mást nem igazán tudnak helyzetbe hozni, és akik a legkevésbé hatékony dobásfajtában a legjobbak (hova tovább Gay egy az egyben ugyanez a stílus). Védekezésben az az ember messze a legjobbjuk, aki a két sztár mellé egyáltalán nem illik támadásban, a magasembereknél pedig egy igazán jó védőjük sincs, ami a mai ligában egyenlő a sikertelenséggel - pláne úgy, hogy a periméteren sincsenek telítve jobbnál jobb védőkkel, egy játékost leszámítva.

Egyetlen egy ember van, aki miatt nem kasználnám el a Spurs PO-reményeit, ő pedig Popovich, aki nagyjából olyan, mint LeBron James: az ember nem nagyon akar ellene fogadni. A liga történetének egyik, ha nem a legjobb edzőjéről beszélünk, aki a korábbi években akkor is sikeres csapatokat tudott felrakni a pályára, amikor hiányoztak a legjobbjai. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy akkor nem úgy futottak neki szezonoknak, hogy tudták, hogy az egész évet "B" csapattal kell lehúzniuk, és azt is, hogy ebből az állományból nagyon hiányoznak az igazi Spurs-játékosok. Sokan játszottak már ebben a rendszerben, hiszen többen maradtak az előző idény csapatából, Belinelli korábban megfordult már Popovich kezei alatt, de maga az agy nagyon hiányzik a rendszerből, legalábbis jelenleg így tűnik. Ha Parker távozásának nem is, Ginobili visszavonulásának ilyen szempontból döntő fontossága lehet, annyi játékintelligenciája Gasolt leszámítva talán az egész csapatnak nincs most, mint az argentinnek volt, Mills és Murray egy lapon sem említhető vele.

Popovich miatt nagyon talán odaérhetnek a PO végére. A Warriors, Rockets, Thunder, Jazz négyessel szemben szinte esélytelenek az alapszakaszban (ez a keret nemcsak minőségében, mélységében sem éri el ezen csapatok szintjét), de talán a LeBronnal kiegészülő Lakers és a Nuggets is előttük van. A Minnesotánál, a Portlandnél, a New Orleansnál, a Clippersnél, a Dallasnál és a Memphisnél is beüthetnek olyan dolgok, amik miatt megelőzheti őket a Spurs, de olyan nagyon ritkán van, hogy egy csapatnak minden összejön, 7 riválisának meg semmi, és ebben a brancsban gyakorlatilag bárhol végezhetnek. Ez egy vadonatúj csapat lesz, és az is kérdés, hogy Popovich mennyire akar majd idény közben tankolni. Mivel pályafutása végén van, így ez egyáltalán nem egyértelmű, de a korábbiak alapján ha valaki, akkor ő az, aki ezt szívbaj nélkül megcsinálja, ha úgy érzi, ezt nem kell erőltetni (igaz, ebben az esetben azonnal rossz döntéssé válik, hogy DeRozant választotta a gárda pickek helyett), 1996/97 után ez egy Tim Duncant ért a Spurs számára...

Tipp: Nyugat 7-13.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus