Újra kell foltozni a Pacerst

Az Indiana sérült sztárral és egy rettenetesen kiürült rosterrel vág neki a nyárnak - kérdés, hogy mely lyukakat sikerül betömni, és melyeket kell befoltoznia "önerőből".

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies
Atlantic: Knicks, Celtics
Pacific: LakersSuns
Central: CavaliersBullsPistons
Southeast: HawksWizardsHornetsHeatMagic
Northwest: Timberwolves


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a draft és a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. Az Indiana Pacersnek van feladata jócskán.


Nem sok olyan dolog van, ami nem kell

A csapat gyakorlatilag újjáépülhet, a kérdés, akar-e teljesen, vagy inkább csak részlegesen. Victor Oladipo térdsérülése kérdésessé teszi, hogy játszik-e a következő szezon elején, de azon a tényen nem változtat, hogy továbbra is rá fog épülni a gárda. A két center, Myles Turner és Domantas Sabonis szintén maradnak, ahogy a cserepadon Aaron Holiday, TJ Leaf és Doug McDermott is. Ez a hat ember, plusz a kivásárolt Monta Ellis 57.2 millió dollárt keresnek. Ez annyit jelent, hogy cap holdokkal együtt nagyjából 47 millió dollárnyi sapka alatti helye lesz a csapatnak... csak rengeteg a lyuk.

Szabadügynök lett az első két irányító, Darren Collison és Cory Joseph, az Oladipo sérülése után első számú kettes, a két évre eltiltott Tyreke Evans, a kezdő hármas Bojan Bogdanovic és a kezdő négyes Thad Young is.


Egy kiszemelt már van

Megoldás lenne, ha mindenkit megpróbálnak visszahozni, hiszen saját FA-kat cap fölött is megtarthat a gárda, de a hírek szerint nem erre indul Kevin Pritchard, hiszen le akarja igazolni Ricky Rubiót.

Rubiót kétféleképp lehetnek megszerezni. Egyrészt úgy, hogy capspace-ből leigazolják, de akkor le kell mondaniuk elég sok szabadügynökük jogairól. A másik lehetőség az, hogy dupla sign-and-trade-del érkezik a spanyol Indianába, és mondjuk Bogdanovic Utah-ba. Ez utóbbi megoldás azért lehetne jó, mert így nem kell lemondani senkinek a jogairól, Younggal lehet hosszabbítani akármennyiért, ilyen dupla snt viszont gyakorlatilag soha nincs, nem véletlen (ehhez minimum az kellene, hogy Rubio meg tudjon egyezni a Pacersszel, Bogdanovic pedig Utah-ba akarjon menni, és meg is egyezzen a csapattal az anyagiakról, amelyeknek nagyjából azonos szinten kell lenniük). Az pedig még kevésbé efelé tereli a beszélgetéseket, hogy Bogdanovic távozása komoly kár lenne az Indianának, de erről később.

Az a valószínűbb, hogy Rubio sima igazolással érkezik (már ha tényleg érkezik), tehát a Pacers sapka alá kerül, márpedig akkor nagyon nem mindegy, hogy 12, 15 vagy 20 milliót keres majd a spanyol az első évben - a 47 millióból ennyi jön le úgy, hogy még két kezdőt igazolni kell. Ha nem Rubio jön, akkor nagyon meg kell gondolni, hogy kit és mennyiért szerződtet az Indiana (bedobták már Malcolm Brogdon nevét is, de ő szinte kizárt, hogy olcsón megszerezhető), mert 47 millióból három posztot kell megoldani, az egyáltalán nem egyszerű - ebben az esetben a Collison-Bogdanovic-Young saját FA trió hosszabbítása adhatja magát, akár rövidebb távú szerződéssel is, hiszen ekkor a cappel nem kell foglalkozni.


Ki lesz a két kezdő wing?

Ha nagyon nincs más, McDermottnak oda lehet adni a hármas posztot, de azért ez finoman fogalmazva is vészmegoldás, így Rubio fizetésétől függően 30-35 millió dollárja lesz még a Pacersnek feltölteni a kezdőt.

Nagyon nem lenne meglepő, ha Bogdanovicot és Youngot marasztalnák. Utóbbi is kulcsfontosságú, mert kevés B-terv van a mostani FA-piacon - Tobias Harrisre mások is menni fognak, nem lesz olcsó, Julius Randle közel sem olyan jó védő, Nikola Mirotic homlokegyenest más típus, teljesen más erősségekkel és gyengeséggel. Mindegyikükkel meg lehet próbálkozni, de az azt is hozza magával, hogy változik a Pacers játéka. Paul Millsap lehet hasonló kaliber, mint Young, de ő már kifelé megy, illetve Marcus Morris neve kerülhet még szóba, de szerintem csak akkor, ha Young már döntött, hogy távozik - ha még nem, megpróbálják majd megtartani.

Bogdanovic lényegében ugyanez a kategória, még kevesebb alternatívával: Kevin Durant és Kawhi Leonard szóba nem kerül az Indianával kapcsolatban, és arra is jó esély van, hogy Khris Middletont is más fogja kitömni - sőt, ha Middleton (maxért) és Rubio érkezne, nem lenne pénz négyesre, már ha egyáltalán erre a kettőre lenne. Bogdanovic mögött már csak olyan emberek vannak, mint Rudy Gay, Harrison Barnes, Jabari Parker vagy éppen Kelly Oubre. Itt egyértelműen az tűnik a legjobb verziónak, ha marad a horvát - rá és Youngra elég lehet a pénz, de hogy elég lesz-e, az még kérdés.

Kettejüknek (Young és Bogdanovic) egyébként összesen 34.3 millió a capholdjuk - nagyon ideális esetben Rubio még úgyis befér, hogy egyikük Bird-jogait sem kell passzolni, akkor a pénzkérdés megoldott.

A csereegyes posztot valószínűleg megkapja Holiday, a wingrotációban ott lesz McDermott és jó eséllyel Leaf is, de ez elé a három ember elé egészen biztosan kell ember, ezért nem olyan sok még az a közel 50 millió, ami adott a Pacers számára.


Wing érkezhet a drafton vagy cserélik a picket?

Leaf azért komoly kérdőjel, hogy egy PO-csapat aktív rotációjában helyet kaphat-e (Holiday sokkal kisebb), úgyhogy érkezhet atletikus és jól dobó négyes is. Mivel Rubio köré sosem jöhet elég shooter, ezért SG-SF sincs kizárva - ami meglepő lenne, az egy PG vagy egy C. Brandon Clarke, Keldon Johnson nevét olvasni egyes helyeken, de a Pacersnél ez most egyértelműen másodlagos lesz Bogdanovic és Young sorsa, valamint Rubio esetleges megszerzése mellett - a draftról instant kezdőt nem fog szerezni az Indiana, ezért az FA-piac a fontosabb pont, nem a játékosbörze.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus