Egy felé mehet a Warriors

A San Franciscóba költöző franchise két szupersztárja is szabadügynök, és nincs nagyon választása a klubnak, hogy mit tegyen a nyáron.

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies
Atlantic: KnicksCeltics
Pacific: LakersSuns
Central: CavaliersBullsPistons, Pacers
Southeast: HawksWizardsHornetsHeatMagic
Northwest: Timberwolves


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A Golden State Warriors számára cél egyértelmű.

 

Klay Thompsont meg kell tartani, Kevin Durantnél pedig meg kell próbálni ugyanezt

A két nagy, szabadügynökké váló szupersztár közül Thompson az egyszerűbb eset. Hiába a liga legjobb plug-and-play szupersztárja, és hiába lehetne bőven a legkeresettebb szabadügynök ennek köszönhetően (sztárok vannak a ligában, olyan sztár viszont alig, aki nem hisztizik a dobásai miatt, ha kell, háttérbe vonul, viszont bármikor képes előlépni, ha arra van szükség), maradni akar a Warriorsnál. Nem gondolom, hogy Thompsonon kellene spórolnia a Golden State-nek, és azt sem, hogy egyáltalán megpróbálná ezt Bob Myers, márpedig az eddigi hírek alapján Thompson marad a csapatnál, ha megkapja az 5 éves maxot, így ez a vonal jóval egyszerűbb. Durant azonban teljesen más tészta, és egyelőre csak a sötétben lehet tapogatózni vele kapcsolatban.

Szerintem hazudik, aki azt mondja, hogy tudja, mi lesz KD döntése, leginkább azért, mert szerintem még Durant sem tudja, mit akar csinálni. Maradhat a Golden State-nél, hiszen a legnagyobb esélye pályafutása további részében is egy Steph Curry-Thompson(-Draymond Green) trió mellett lesz, ez a következő pár évre szinte borítékolható - a sérüléseket előre nem lehet látni, papíron pedig ennél a négyesnél nem nagyon rakhatsz össze jobbat, és még ha Green le is lépne jövőre, a Curry-Thompson-Durant trió akkor is garancia lenne arra, hogy minimum bajnokesélyes lenne a Golden State. KD azonban hiába mondta el, hogy őt csak a kosárlabda érdekli, más, legfőképp a média meg a külső hangok nem, ha valamit láthattunk az előző években, akkor az az, hogy ez olyan messze van a valóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől.

Durant azóta próbálja görcsösen kierőszakolni az emberek szeretetét és tiszteletét, mióta eligazolt az Oklahoma City Thundertől, és összeállt Curry-ékkel. Rengeteg savat kapott akkor és azóta is ezért a lépésért, amit láthatóan nem tud elengedni - ha valamit nem tud megtenni, az épp a külvilág kizárása. Azt is sokszor megkapta, hogy a két döntő MVP címe ellenére sem az ő csapata a Golden State, ő csak vendég a Splash Brothers és Green mellett, akik az újkori Warriors alapköveit jelentik. Nagyon könnyen elképzelhető, hogy igazi legacy-t akar magának, másoktól teljesen függetlenül, és ahhoz fel kell emelnie egy csapatot a kvázi semmiből (ahogy Kawhi Leonard megtette a PO-okban rendre besülő Torontóval).

Ebben az esetben szóba kerülhetne nála a New York Knicks, de egy olyan játékosnak, akinek konkrét baja van a sajtóval, méghozzá az, hogy létezik, annak talán a legrosszabb hely a Knicks - nem beszélve arról, hogy a Golden State kultúrája után James Dolan mennyből a pokol... Ugyanabban a városban ott van viszont a jóval előrébb tartó Brooklyn Nets, amely talán a legnagyobb vetélytársa a Warriorsnak a Durantért folytatott harcban, illetve Los Angeles második számú csapata, a Los Angeles Clippers. Ez két olyan gárda, ahol Durant saját történelmet írhatna (természetesen nem egyedül, de mégsem egy 73-9-es gárdához kellene hozzátennie a magáét, hanem egy-egy PO-ba épphogy becsúszó, tehetséges játékosokkal és jó vezetőséggel rendelkező csapathoz).


Ha bárki megy a nagy kettesből, szinte lehetetlen pótolni

Azért is nagyon kellene Durant a Golden State-nek, mert nem nagyon lesz miből pótolni. Ha a Curry-Green pároson kívül csak Thompson 28 millió dolláros capholdja lenne a fizetési sapkában (ez kisebb, mint a maximum, Klay aláírását késleltethetik, ahogy anno ezt tette a Spurs is Leonard esetében), akkor is 87.2 millió dolláron állna a Warriors, kettő darab szerződéssel rendelkező kosarassal. Ha a 10 minimum cap holdot is hozzászámítjuk, akkor már csak 13 milliónyi helye lenne a csapatnak, de ez a számolás azért nem reális.

Shaun Livingston visszavonulásáról volt már szó, egyértelmű döntés még nincs az ügyben, Andre Iguodala 17.2 milliós fizetését viszont cserélni kell, ha nem szeretnék a sapka alatt tudni, ő még nem fog visszavonulni - innentől kezdve pedig nincs értelme kirakni Damian Jonest, Jacob Evanst és a nem garantált szerződéssel lévő Alfonzo McKinnie-t. Quinn Cook és Jordan Bell QO-ját sincs értelme visszavonni, márcsak azért sem, mert Thompson valószínűleg több mint a szezon felét, Durant pedig, ha egyáltalán marad, az egész idényt kihagyja, így a fiatalokra kell építenie a Golden State-nek, nem elszórni őket.

Sapka fölött fog operálni Myers, márpedig akkor egy MLE jöhet erősítésnek - sima MLE, ha Durant megy, luxusadós, ha marad. Jó kérdés, hogy ez mire elég, de egy gyűrűre ácsingozó swingman kijöhet még belőle, aki legalább Thompson sérüléséig segíthet a gárdának.


Nagy a bizonytalanság

Azt hiszem, addig nincs kérdés, hogy Thompson maradni fog. Az viszont, hogy Durant hogyan dönt, még teljes homály.

Ha valami a maradása felé billentheti el a mérleg nyelvét, az a pénz. Egyrészt a Golden State 5 évre 221 milliót adhat neki, más csapatok 4 évre ennél tizenmilliókkal kevesebbet, viszont itt nagy szerepe lehet annak is, hogy egy évig szinte biztosan bevethetetlen lesz, és utána is rengeteg időbe fog telni, mire formába tud lendülni. Június 26-án borzasztó könnyű azt mondani, hogy "ja, odaadjuk neki a maximumot, a lehető leghosszabb időtartamra", de egy teljesen másik dolog ugyanezt megcsinálni július 1-jén - egy olyan játékosnál, aki vagy megközelíti majd a sérülés előtti teljesítményét valaha, vagy nem, az Achilles-szakadás mindenkinek tönkrevágta eddig a karrierjét.

Ha van csapat, amelyiknek megéri a 4-5 éves maximumot, akkor az a Warriors, amely a legkisebb áldozatokkal ki tudja várni a sztár felépülését, hiszen a csapatnak nincs választása, Durant helyett nem mehet rá Jimmy Butlerre vagy Leonardra. Más együtteseknél, a Brooklynnál vagy a Clippersnél egy 40 millió dolláros holt teher lenne Durant az első évében (a Warriorsnál is, csak ott megvan az állomány meg a működő rendszer, a másik kettő meg egy-egy formálódó gárda).

Volt szó egy sign-and-delayedtrade ötletről is, amely szerint Durant most marad a Golden State-nél, de utána cserélik, amint ezt kéri - azzal, hogy a döntőben ő és Thompson is súlyos sérülésekkel estek ki, érezheti úgy Durant, hogy van még egy befejezetlen ügye, amit le kell zárnia, és még ha le is akar lépni, azt is csak később teszi meg, esetleg egy 2021-es, újabb megnyert finálé után. A luxusadó úgysem számít, a hírek szerint az új, San Francisco-i csarnokkal és annak bevételeivel a pénz nem lesz gond. Most már csak Durant döntését kell megvárni, majd leigazolni a ledraftolt fiatalokat, és mehet a móka.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus