Egyben tudja-e tartani a bajnokcsapatot a Lakers?

Az aranysárga-liláknál Anthony Davis sorsa biztosítottnak látszik, de vajon a kiegészítők közül mindenkit sikerül maradásra bírni, és kivel próbál meg erősíteni Rob Pelinka?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: Timberwolves
Pacific: WarriorsSunsKings
Southeast: HornetsHawksWizards
Central: BullsCavaliersPistons
Atlantic: Knicks, Celtics
Southwest: SpursPelicans

 

A Lakers nagyjából végig magas szinten játszott az előző idényben, talán a buborék alapszakasz részét leszámítva. A PO-ra fordulva azonban megint feljebb kapcsoltak az aranysárga-lilák, és végül bajnoki címet nyertek - csak a döntőben, a Heat ellen veszítettek egynél több mérkőzést. Az off-szezon előtt leginkább az a kérdés, mennyire sikerül egyben tartani ezt a jelenlegi magot, illetve hol próbál meg esetleg erősíteni Rob Pelinka.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Alex Caruso, Quinn Cook
Avery Bradley
(játékosopció), Danny Green, Talen Horton-Tucker
LeBron James
Kyle Kuzma
JaVale McGee
(PO)

Szabadügynökök:

UFA: Anthony Davis, Kentavious Caldwell-Pope, Markieff Morris, Jared Dudley, Dion Waiters, Dwight Howard, Rajon Rondo
RFA: Kostas Antetokounmpo


Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: 30 millió dollár

Draftjogok: 1/28


A Lakers legnagyobb feladata lényegében már el is van intézve: Anthony Davis kilépett szerződéséből, és a hírek szerint egy hosszabb kontraktust ír alá - semmi meglepő nincs ebben, a csapat és a játékos is elégedett lehetett a másikkal és a közös együttműködéssel. Davis utána jöhet a többi fontos láncszem: szerintem a Rajon Rondo, Kentavious Caldwell-Pope, Dwight Howard trióra fognak koncentrálni - előbbi kettő a rájátszásban volt többször is nyerőember, míg a center a szezon során hozott hasznos teljesítményt.

KCP-nek hátrafelé voltak gondjai az idényben, összességében is talán kicsit túlértékelt védő oldalon, és továbbra sem a kiegyensúlyozottsága a legjobb tulajdonsága. A kinti dobásai viszont ültek, és a PO során többször is kulcsfontosságú produkciót nyújtott, így mindenképp megpróbálják majd marasztalni - aztán hogy erre mennyit hajlandóak áldozni, az már más kérdés. Caldwell-Pope 8 millió dollárt keresett, most az Early-Bird jogai miatt ennek maximum a 175%-át kaphatja, tehát 14 milliót - ennek azért elégnek kell lennie a megtartására, már amennyiben maradni akar, és amennyiben megint aláír rövid távra.

Ha Caldwell-Pope inkább elmegy máshova, mert jobb ajánlatot kap, akkor Justin Holiday lehet megoldás a pótlására, aki 40% fölött dobott kintről az elmúlt idényben, védekezésben pedig kifejezetten jó számai voltak az Advanced Statok alapján. Az MLE egy része elég is lehet a szerződtetésére, ami egyébként KCP maradása esetén is előkerülhet, látva Danny Green PO-teljesítményét.

Howardnak inkább az alapszakaszban volt nagyobb szerepe, a rá bízott feladatokat viszont szépen el is végezte. Neki több alternatívája is lehet, ha valaki úgy gondolná ezután a szezon után, hogy egy nagyobb kontraktust tesz elé. Derrick Favorsre az MLE jó eséllyel kevés lesz, Aron Baynesre viszont elég lehet, és az ausztrál center új színt hozna az együtteshez - egy védekezésben is hasznos, mindemellett a triplákat is besuvasztó ötöse nem volt most a Lakersnek, még stílusra is csak Markieff Morris mondható hasonlónak. Csak védekezésben jó centerből lesz több is, de ha Baynes nem célpont, vagy nem érkezik, akkor egyértelműen Howard megtartása lenne a legjobb lehetősége a bajnoknak.

Rondo elképesztő fejlődést mutatott be megint a PO-ra egy gyenge alapszakasz után - a rájátszás nagyobb részében rendkívül hasznosan kosarazott. Ha valakinek a rutinját, játékintelligenciáját, PO-teljesítményét véletlenül sem tudja pótolni a piacról a Lakers, akkor az Rondo, úgyhogy ide fognak koncentrálni szerintem a leginkább. A játékmester 2.5 milliós szerződését is maximum 175%-kal tudja megnyomni az aranysárga-lila alakulat, ahogy KCP-ét is (neki szintén csak Early-Bird jogai vannak), így nagyjából 4.4 milliót adhat a LAL Rondónak saját jogú FA megtartása címén. Ha ennél jobban a zsebbe kell nyúlni, akkor azt már MLE-ből kell majd megoldani. Mivel a Clippers már bejelentkezett érte, és várhatóan nem Jerry Westék akarják csak Rondót, így simán elképzelhető, hogy az ára a 4.4 milliós határ fölé megy majd.

Szóba került Derrick Rose megszerzése, valószínűleg az 1/28-ért és lejárókért (mondjuk Bradley-ért), de Rose csak egy más stílust tudna hozni a csapathoz, Rondót nem tudná pótolni. Az is igaz viszont, hogy olyan embere nem nagyon volt most a Lakersnek, aki a padról beszállva olyan hatékonyan tudott volna olyan pontmennyiséget a táblára pakolni, mint Rose az elmúlt két évében - kérdés, hogy van-e erre, illetve erre van-e szüksége a csapatnak.

Bogdan Bogdanovics itt is előkerült, mint lehetséges célpont (mint egyébként a liga szinte minden csapatánál). Ő is újfajta fegyver lehetne, hiszen egyszerre tud irányítani, nagyszerűen kettő-kettőzik, és kitűnő dobó is (egy letisztult rendszerben sokkal jobb is lehetne annál, mint amit eddig a Kingsben mutatott). A szerbért fizetéstől függően mehetne a Green, Bradley, Kuzma trió valamilyen kombinációja és akár még az 1/28 is - Green sokszor volt homály a PO-ban, Bradley ott sem volt a buborékban, míg Bogdanovics sokkal jobb fit a James-Davis duó mellé, mint Kuzma. Más kérdés, hogy a szerb RFA, tehát hiába egyezik meg a Lakersszel, és hiába akarna ő is eligazolni, a Sacramento minden ajánlatot tarthat rá.

A másik kérdés Bogdanoviccsal kapcsolatban, hogy a Lakersnek mi a terve 2021-re (és ez akár Caldwell-Pope, akár Baynes esetében is kérdés lehet). A jövő évi FA-piac klasszisokkal jobb lesz, mint az idei, és egyáltalán nem biztos, hogy a Lakers szeretne bárkit a fizetési listáján tudni Davisen és LeBronon kívül - Jamesnek 41 milliós játékosopciója lesz, amiből kiléphet, és köthet egy kisebb szerződést is. Ez lehet KCP maradásának is az egyik gátló tényezője - 1 évre nagy pénzt adhat neki a Lakers, több évre már necces -, és ez lehet a Bogdanovics-szál vége is, mivel rá csak úgy lehet rámenni, ha hajlandó valaki nagy szerződést adni neki mind éves bért, mint szerződéshosszt nézve.

Ha 2021 miatt nem akar bevállalni hosszabb szerződést a Lakers, akkor még rámehet a lejáró kontraktussal bíró emberekre. Gordon Hayward megszerzése nem reális - a Celtics nincs előrébb a Lakers lejáróival, a Lakers meg nehezen tud összepakolni annyi fizetést, amennyi Hayward átvételéhez kellene. Jrue Holiday-ért sokkal jobb pakkokat is kap majd a Pelicans, mint amit az aranysárga-lilák tudnak adni. Maradt talán Victor Oladipo a pletykákban sokat szereplők közül, aki Bogdanovicshoz hasonlóan új színt hozhatna a csapathoz, és elég is lenne érte Green, Bradley és az 1/28 (ennél többet mástól sem kap a Pacers jelen állás szerint). Oladipo viszont sokat hagyott ki, a sérülése után pedig nem játszott jól - nem biztos, hogy akár csak a picket vagy Greenéket megkockáztatja érte Pelinka.

Összességében nézve szerintem a Lakers jövő nyárra is tartalékol picit - ezt vetítette előre Pelinka azon nyilatkozata, miszerint biztos abban, hogy egy sztárt oda tudnak vinni Davis mellé, a lehetőségeik jól látszódnak a fizetési listájuk kialakításából. Az biztos, hogy ha így lesz, akkor Bogdanovicsból nem lesz semmi. Howardot olcsón tudja megtartani az együttes, és reális esély van rá, hogy egy évre egy nagyobb szerződéssel Caldwell-Pope-pal is sikerül hosszabbítani. Ha Rondónál az MLE-be bele kell nyúlni, akkor Baynes biztosan nem jön (de talán akkor sem, ha Howard marad). Ebben az esetben az MLE fennmaradó része mehet Markieff Morris megtartására, Justin Holiday-re vagy egy shooterre, és Rose érkezhet a pickért meg egy lejáróért.

Szerintem nagy változás nem várható, de ha sikerül itt tartani a fontos kiegészítőket, az elég is lehet egy újabb bajnoki címre - vagy legalább ahhoz, hogy ott legyen a tűz közelében a Lakers.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus