Lehet-e összetartó csapatot építeni John Wall köré?

Az idény közeledtével végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - ma a Washington Wizards kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippers
Central: BucksPistonsPacers
Atlantic: Celtics
Southeast: Heat
Southwest: Spurs


Washington Wizards

Draft: Troy Brown Jr. (1/15), Issuf Sanon (2/44)

Távozott: Marcin Gortat (csere, Clippers), Tim Frazier (Bucks, 1 év 1.6 millió), Chris McCullough (Kína), Mike Scott (Clippers, 1 év 4.3 millió), Ramon Sessions (?), Ty Lawson (?)

Érkezett: Austin Rivers (csere, Clippers), Dwight Howard (Hornets, 2 év 11 millió), Jeff Green (Cavaliers, 1 év 2.4 millió), Lavoy Allen (G-Liga, 1 év 1.9 millió), Thomas Bryant (waiver, Lakers), Chasson Randle (Real Madrid, 1 év 1.35 millió), Jordan McRae (Baskonia, two-way), Chris Chiozza (nem draftolt, 1 év 0.84 millió), Tiwian Kendley (nem draftolt, 1 év 0.84 millió)

Maradt: Otto Porter, Bradley Beal, John Wall, Ian Mahinmi, Markieff Morris, Jason Smith, Jodie Meeks, Tomas Satoransky, Kelly Oubre Jr., Devin Robinson

Keret:
Wall - Beal - Porter - Morris - Howard
Satoransky - Rivers - Oubre Jr. - Smith - Mahinmi
Meeks - Brown Jr. - Green - Allen (TO) - Bryant
Randle (TO) - Chiozza (TO) - Kendley (TO)
McRae (tw) - Robinson (tw)

A Wizards nyara lényegében arról szólt, hogy szétbontsák azt a magot, amely nemcsak tippre, hanem a nyilatkozatok alapján is teljesen egyértelműen nem szeretett együtt játszani, már a médiában is kikezdték egymást a játékosok, ami egyáltalán nem szokványos. A viták középpontjában ugyan John Wall volt a legtöbbször, de Marcin Gortat volt a fő elégedetlenkedő, és távozott is a lengyel. Az ő helyére Dwight Howard érkezett, és más nagyobb történés nem is volt a csapatnál - Gortatért cserébe érkezett Austin Rivers, aki játékerőben mélyítheti a padot, míg Mike Scott helyett Jeff Green (és talán Lavoy Allen) lesz majd bevethető, de a lényeg a Gortat-Howard váltás.

Alapvetően semmi gond nem lenne ezzel az állománnyal, hiszen Wall és Bradley Beal személyében két olyan játékos is van, akik kiválóan bontanak védelmet, utóbbi ráadásul elit tripladobó is, Otto Porter Jr. tökéletes 3&D kiegészítő mellettük, Markieff Morris is teszi a dolgát, a palánk alatt Howard és Ian Mahinmi is jó védők (voltak sokkal jobbak is pár éve). Az érkező Rivers egy egyszemélyes scoringgép, és bár igaz, hogy kérdőjeles hatékonyságú, védelemmegbontásban egyértelműen jobb, mint bármelyik távozó, plusz az a Tomas Satoransky, aki nem tudott kibontakozni tavaly sem. Jodie Meeks és Jason Smith is jó shooterek, Oubre Jr. pedig Riversszel együtt a pad vezére lehetne, amikor Wallék ülnek. Troy Brown Jr. ráadásul egy egészen kellemes újonc, akiből akármi is lehetne, egy kiváló kiegészítőtől kezdve akár több is - kérdés persze, hogy Wallék mellett mennyire fog tudni kibontakozni.

Ez így mind szép és jó, de az alapvető probléma továbbra is adott a csapatban: Scott Brooksnak a liga talán legszéthúzóbb keretét kellene összetartani, ami nála jobb edzőknek sem nagyon sikerülne.

Állandóan visszatérő probléma, hogy Wallnál túl sokat van a játékszer, és bár Gortat elkerült a csapattól, Howard az elmúlt években is folyamatosan több szerepet szeretett volna magának támadásban. Na ez az, ami Wall és Beal mellett várhatóan nem sokszor fog előfordulni. A labdát ráadásul a hátvédek is alig fogják tudni elosztani egymás között: ezzel is volt gond eddig, és most Tim Frazier meg Ramon Sessions helyett az a Rivers lesz a keretben, aki híresen nem kevés labdával dolgozik - ezzel ő is okozhat feszültséget, ha a kelleténél többet vállal, vagy ha ő sem kap annyi labdát, és kinyitja a száját emiatt. Howard laza, sokszor szórakozott személyisége alapvetően is probléma - olyan emberekkel lehet gondja, akik látszólag sokkal jobban szeretnének nyerni annál, minthogy mosolyogva viseljék esetleg a vereségeket is.

Azt kisebb bajnak gondolom, hogy vannak sérülésnek kitett játékosok is, még akkor is, ha Meekst nagyon régen láttuk teljesen egészségesen, és az, hogy kitűnő shooter, csak akkor igaz, ha pályára tud lépni... Beal elmúlt két éve például egészen biztató volt ilyen szempontból, de hiába vannak krónikus térdgondjai Wallnak, csak két évben hagyott ki sok meccset, a többiben nem, Howardnak pedig hiába van szintén állandó jelleggel problémája a hátával, ez meccsszámban nem mutatkozik meg. Más kérdés, hogy Wall és Howard esetében is nagyon látszik, ha nem 100%-osak (boxsccore számokban talán kevésbé, de előbbi hatékonyságán és utóbbi védekezésén igen), de ennél jóval nagyobb baj lehet abból, amilyen személyiségek jöttek össze ebben a keretben.

Ha összeszedné magát fejben ez a csapat, akár keleti Top4-be is kerülhetne a Boston, a Toronto és a Philly mögött, de nagyon nehéz elképzelni, hogy Howard vagy éppen Rivers pozitív változást hozhat egy csapat öltözőjébe, legyen akármilyen is a statisztikával mérhető teljesítményük. Sokkal valószínűbb az, hogy a PO-ot pályahátrányból kezdik majd, és ha nagy a gond, akkor akár ki is csúszhatnak a rájátszásból. Anyagilag nem kötelezték el magukat hosszútávra az idei szerzeményekkel, ebből biztosan nem lesz plusz fejfájás, és ha Wall idén sem vezér, sokkal inkább "rák" lesz, akkor bizony benne van, hogy robbantják a keretet - ezt a tavalyi felvezetőben is leírtam, és egy Gortat-Howard csere szerintem kevés ahhoz, hogy gyökeres változások legyenek a csapaton belüli összhangban, sőt...

Tipp: Kelet 6-9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus