Működhet a small-ball a Pacersnél?

Bő egy hónap múlva kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - az Indiana Pacerst elemezzük.

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers, Warriors, Clippers, Kings, Suns
Central: Pistons


A Pacers off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta nem garantált szerződést adtak Toney Douglasnak és CJ Fairnek, de semmi komolyabb mozgás nem történt náluk.


Jelenlegi keret:
G.Hill - Ellis - Miles - George - Mahinmi
Stuckey - Young -  Budinger - Allen - J.Hill
Douglas (nem garantált) - Robinson III - S.Hill - Whittington - Turner
Fair (ng) - Christmas


Eseménydús nyáron vannak túl, hiszen David West lelépett, Roy Hibbertet pedig elcserélték, így az elmúlt évek meghatározó játékosai közül távozott kettő. Teljesen más alapokra akarják helyezni a játékukat, sokkal gyorsabban akarnak támadást vezetni és small-balt akarnak erőltetni szinte végig. Ehhez azonban szerintem nem a legmegfelelőbben válogatták össze a keretet - a koncepció érhető, a megvalósítás szerintem valahol félrecsúszott elég erősen, és ebből vagy gondok lehetnek év közben, vagy vissza kell térniük a szokványos felálláshoz.

Egy alapvető kulcskérdés van, ami mindenki számára ismert: mi lesz Paul George-dzsal? Lábtörésből tért vissza az előző idény végén, de túl sokat még nem láthattuk a pályán, és ahogy ő, úgy én is tartok ettől a négyes posztos szerepkörtől. Támadásban nem nagyon lehetnek gondjai, hiszen kintről is jól dob, ha pedig teljesen meggyógyult, az atletikus képességeivel sem lesz probléma, így kifejezetten nehéz lesz ellene védekezni, védekezésben azonban neki is lehetnek problémái a nagyobb darab erőcsatárokkal, és akármennyire is erősebb lehet a csont, mint a törés előtt volt, azért ez nem egy életbiztosítás egy olyan sérülés után, ami neki volt.

Ha és amennyiben mégis visszanyeri formáját, szerintem hosszútávon akkor sem működik majd ez a small-ball a Pacersnél, egyszerűen azért, mert szerintem félresikerült a keret felépítése. A kezdőben még a George - Monta Ellis kettős kifejezetten jó 1-2 punch lehet támadásban. Ellist nem sok helyen tudtam volna elképzelni úgy, hogy még akár haszna is lehet, 11 millió dolláros éves fizetésért főleg nem, de az alapvetően nem sok scorerrel rendelkező Indiana pont az az együttes, akiknek szüksége volt rá - meg tudja magának csinálni a helyzetet, még ha nem is a leghatékonyabban, ez pedig nagyon kellett a Pacersnek. George Hill a tökéletes kiegészítő melléjük és az üres triplákat CJ Miles is be tudja verni - ez eddig szerintem nagyon rendben is van, szerepelosztásra és a keleti konferenciához mérten minőségre is, mögöttük azonban vékony a keret.

Rodney Stuckey ligaszinten is jó csere, de ő az egyetelen biztos pont - mellette az újonc Joe Young, az eddig túl sok mindent nem bizonyító Glenn Robinson III, a külső dobással nem rendelkező Solomon Hill, az évek óta folyamatosan sérült és különben sem sok mindenre használható Chase Budinger (tévhit, hogy jó tripladobó, 6 idényéből egyszer szórta 36.9%-nál jobban a hármast), illetve a nem garantált szerződésű Toney Douglas van. Utóbbinak szerintem lenne is helye ebben a keretben bőven, viszont 15 garantált szerződése már van a Pacersnek - vagy közülük dob ki/cserél el valakit az Indiana, vagy Douglas nem marad az alapszakaszra. Őt és Stuckey-t leszámítva viszont egy keleti PO-ba igyekvő együttesben nem sok mindenkivel számolnának szerintem - Youngban lehet leginkább bízni a nyári ligás teljesítménye alapján, Robinson III talán megembereli magát, de Solomon Hill arra nem használható szerintem, amire kéne (összesen 50.7%-os TS-e volt az előző idényben is), Budinger pedig egyszerűen nem elég jó játékos.

Ezt meg lehet úgy oldani, hogy visszamennek az alapfelállásba, George Hill, Ellis és George kezd, így Stuckey és Miles a padról elég segítség lehet, ez egy elég egészséges és potens 5 fős rotáció a három alacsonyabb posztra, és Youngon sem lenne túl nagy teher, lehetne neki lehetőséget adni és néha akár small-ballozni is. Egy gond viszont van ezzel a megoldással is: a magasemberek minősége.

Hibbert és West távozása előtt is ismert volt már, hogy a Pacers más irányba akar menni, így nem volt meglepő, hogy Myles Turnert szerezték "csak" a draftról, illetve Jordan Hillt a szabadügynökök közül. A két ember nem is lenne rossz erősítés, de nincs mihez csatlakozniuk, Frank Vogelék magasember-részlege finoman szólva is vékony volt az érkezésük előtt és velük együtt sem fest sokkal jobban.

Ha marad a small-ball és Ian Mahinmi kezd - Vogel nyilatkozta le a minap -, akkor szerintem a padon van fölösleges tumultus. Lavoy Allen nem egy All-Star kategória, de elég jó védő és ezzel sokkal inkább rotációba való szerintem, mint akár Budinger, akár Robinson III. Jordan Hill ebben a periméter-orientált rendszerben szerintem nagyon is hasznos center lehetne, mert túl sok teher és figyelem sem lenne rajta, ott van viszont még rajta kívül az a Turner, aki a nyári ligában mutatott nagyon jó dolgokat - nagyon sokszor csapkodott, szeirntem az NBA-ben lesznek faultgondjai, de jól pattanózik és támadásban voltak középtávoli tempói is, nemcsak zsákolásai -, és akkor még Rakeem Christmasről nem is esett szó, szerintem az aktív rotációval kapcsolatban nem is fog ebben az idényben. Ha átváltanak két magasemberre, akkor viszont a minőséggel lehetnek gondok, Hill, Mahinmi, Allen és Turner négyesével szerintem még keleten is problémás rájátszásálmokat szőni, ilyen szempontból nem baj a small-ball - olyan szempontból viszon  igen, hogy használható játékosok maradnak majd ki a rotációból.

Összességében nézve nem nagyon értem az Indianát. Ha a small-ballra akartak berendezkedni, akkor ennél nagyobb figyelmet kellett volna szentelniük a periméter-részleg megerősítésére, mert a padról összesen egy biztos emberük van, a többiek vagy leszerepeltek már vagy teljesen lutri, hogy mit fognak hozni - ez alapjáraton még talán megoldható rotációhoz vezet, 1-2 sérüléssel azonban teljesen összeomlik a négykisemberes felállás. Small-ballnál, ha tényleg erre helyezik majd a hangsúlyt, nem kellett volna szerintem 4 millió dollárt plusz egy első kör első felébe szóló picket elkölteni két olyan játékosra, akik nem is fognak kezdeni - így négy emberük van egy posztra, bár nagyon valószínűnek tartom, hogy ha valaki leül a kezdők közül, akkor két normális magassal állnak majd fel és nem George-dzsal négyesben.

A keret vékonysága azért a Knicks vagy a Nets szintjével nem vetekszik, de szinte kizárt, hogy sérülés nélkül kihúzzák az idényt, márpedig papíron még egy egészséges keretetnél is lesznek gondok a játékidő elosztásával - hol ilyen, hol olyan módon. A keleti 8-ra én nem sok esélyt látok, talán ha a Torontónál teljesen becsődöl Casey vagy a Bucksnál Michael Carter-Williams, de egyébként nyolc náluk jobb keleti csapat egészen világosan kivehető jelen állás szerint. A tegnap tárgyalt Pistonsnál szerintem minőségben nem rosszabbak, de az autóvárosiak kerete jóval mélyebbnek és jobban elosztottnak tűnik, míg a Charlotte-nál nagy a fogadkozás, hogy Batumra jobban fognak építeni, szerintem még ők is nagyon könnyen jobbak lehetnek, úgyhogy valahol a 10-12. hely között várom őket a konferenciában.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus