Nem kell a Denverbe Blake Griffin, más viszont igen

A Denver Nuggets talán még jobban is szerepelt a várakozásoknál, ám a kérdések ugyanazok, mint egy évvel ezelőtt - az ő nyári teendőiket, lehetőségeiket vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: Lakers, Suns, Kings
Northwest: Timberwolves
Atlantic: Sixers, Nets, Knicks
Central: Bulls, Bucks
Southwest: Pelicans

 

A Denver Nuggets szezonja az idény előtt gondoltakhoz képest szerintem még pozitívan is alakult, Michael Malone vezetőedző láthatóan jó hatással volt a keretre, egységes gárdát alkotott a fiatal keret, de sokkal közelebb nem kerültünk annak a kérdésnek a megoldásához: van-e, lesz-e igazi vezére a coloradói alakulatnak? Több játékosban bízhatnak még, de nyáron is lesz lehetőségük orvosolni ezt a problémát (is).

Jokics a jövő, a többi magasember viszont jó cserealap lehet

A Nuggets az az újjáépülő, inkább csak félig rebuildelő csapat, amelynek szinte kész van a kerete a továbbiakra, de türelem kell még bőven hozzájuk.

A palánk alatti rotáció gyakorlatilag megvan darabra a Nikola Jokics, Joffrey Lauvergne, Kenneth Faried, Jusuf Nurkic négyessel, de jó eséllyel ezt a részleget is szét kell majd szedniük. Egyrészt azért, mert a franciát is centerként használják legtöbbször, így viszont 3 C - 1 PF a felállás, ennél is nagyobb probléma viszont, hogy ezzel az állománnyal nem nagyon lehet jó védekezést összerakni. 24. voltak 100 támadásra vetített kapott pontok alapján, márpedig Malone még a szedett-vedett Kingsben is a hátsó alakzat működéséről volt híres, itt viszont a pattanózást leszámítva mindennel gondjuk van egyelőre. Jokics szerintem az egyetlen érinthetetlen személy ebből a négy emberből, mert 3 évig még irgalmatlan olcsó (évente kevesebb mint 1.5 millió dollárért játszik 2019 nyaráig), viszont egy borzasztóan sokoldalú center, aki irányít, triplát dob és a palánk alatt is képzett, ha erre van szükség, a védekezéshez viszont alapvetően lassú.

Mellé egy olyan erőcsatár kellene, aki extra, de legalább átlagon felüli védő (egy Draymond Green/Kawhi Leonard klón helyett már egy Taj Gibson-féle négyessel is kint lennének a vízből), ez pedig nem Faried, atletikus képességek ide vagy oda. Az új sapkával Faried évi 12-13 milliós fizetése szerintem teljesen vállalható, de amelyik csapat jót akar magának, az nem lát bele többet egy padról érkező energy guy-nál, ő ugyanis rengeteg lehetőséget kapott már, hogy megmutassa, mit tud, mégsem nagyon fejlődik a támadójátéka, semmivel nem lett sokoldalúbb, mint 2-3 évvel ezelőtt volt. Ő, Lauvergne és Nurkic is cserealap szerintem - a bosnyák szezonját a térdsérülése tette tönkre, a jövőjét a csapatnál pedig szerintem Jokics. Mivel Lauvergne még egy, Nurkic pedig még két évig újoncszerződéssel játszik, szerintem elég jó értékük is lehet. Fariedet akár meg is lehet tartani, ha szereznek elé valakit, de a Nurkic-Lauvergne kettősből szerintem az egyiket jobb, ha értékre váltják, mielőtt valamelyiknek a játéka és a csereértéke is elkezd rohamosan romlani.

A kisembereknél várni és imádkozni kell leginkább

Az irányítóknál Emmanuel Mudiay gyakorlatilag Jokics egyes változata abból a szempontból, hogy a hibái ellenére egészen biztosan megpróbálnak rá építeni. Van bőven miben fejlődnie, hiszen dobása nincs és rengeteg labdát ad el, de fizikálisan nagyon jó és nem egy önző játékos. Belőle jó eséllyel ki lehet nevelni egy kezdő irányítót, mert dobni bárkit meg lehet tanítani, fizikailag pedig annyira jó, hogy elit védőt is lehet belőle faragni - a kérdés az, hogy mikor és kitől tanulja meg, hogy mit vállalhat be és mit nem, illetve hogy a fejlődési görbéje milyen meredek lesz, mert a lehető leggyorsabban kellene megtanulnia dobni. Jameer Nelson pont arra lenne egyébként a mentora, hogy az irányítói képességeit fejlessze, de ő már lenyilatkozta, hogy ha keveset játszik, nem igazán maradna az együttesnél - itt lehet változás a nyár folyamán, főleg úgy, hogy DJ Augustin ugyan szabadügynök lesz, de egészen jól játszott rövid denveri kitérője alkalmával.

Kettes poszton szinte ugyanez a szitu, itt Gary Harrisnek hívják az éppen aktuális projekt játékost, igaz, Harris szerintem valamivel közelebb jár ahhoz, amit szeretnének tőle látni, mint Mudiay. Ő 76 meccsen átlagban több mint 32 percet játszott már idén is, és bár egyelőre csak 12.2 pontot átlagolt, ez második évben egyrészt teljesen jó, másrészt 56.6%-os TS-mutatója több mint jó. További fejlődési lehetőség van benne, mert szerintem ennél nagyobb szerepet is kaphat támadásban - bár hogy Jokics, Mudiay és Danilo Gallinari mellett meg is kapja-e, az már egy érdekesebb kérdés -, de 35.4%-os tripláját továbbjavíthatja majd, ennél ő tud többet is, jókezű scorer. Ahogy jelenleg áll a Denver és amilyen irányba építik a csapatot, szerintem Harris pont az az ember, aki kell nekik - már amennyiben fejlődik védekezésben. Mögötte ráadásul nem nagyon kell gondolkodni, mivel Will Barton személyében megvan egy sokoldalú cseréjük, még két szezonig évi 3.5 milliós fizetéssel.

Hármas poszton vannak a legnagyobb nevek és a legnagyobb kérdőjelek is. Danilo Gallinari jobb napjain egy 1/B vagy második opciónak simán elmegy az NBA-ben is, 19.5 pontját 58.2%-os TS-sel hozta, az egészen pazar mutató egy vezértől, viszont február végén megint befejezte a szezont, ezúttal 53 meccset bírt - 62 találkozónál többször csak két idényben lépett pályára, ráadásul a teljes 2013/14-es szezont kihagyta. Nála a sérülések erősen kérdésessé teszik, hogy mennyire lehet rá építeni, pedig nagyon kellene csapatának egy ilyen hármas, aki kintről is veszélyes, de irányító képességeket is csillogtat. Wilson Chandler ezzel szemben évi 11-12 millió dollárt visz el, ennél jóval kevesebb teljesítményért. Az egy dolog, hogy kihagyta a teljes szezont, de az előtte való két évben is 53% alatti TS-sel hozta az átlag 13 pontját, az nem túl jó. Sokoldalú Chandler, egészen használható védő és jó pattanózó is, de kérdés, mi lesz vele ennyi kihagyás után.

A lehetőség ott van, de ki fog fellépni?

Az a baj még mindig ezzel a kerettel, hogy nincs egy biztos pont, akihez lehet fordulni, ha szoros a meccs, ha nagyon kell a pont, vagy ha a következő 2 hét során 25 egységet kell átlagolni. Gallinari szerintem egy hajszállal egészségesen is lemarad erről a polcról, de ő nagyon jó második opció lehetne. Jokicsban és Mudiay-ban nagy lehetőségek vannak, de ezek egyelőre csak lehetőségek, egyáltalán nem biztos pontok. Harrist inkább egy jó scorernek érzem, de neki is előrébb kell lépni saját maga és az olasz miatt is - rá szerintem több feladatot fognak bízni, hogy a terhek jobban el legyenek osztva, de ez megint nem afelé viszi a csapatot, hogy legyen legalább egy olyan játékos, akire minden helyzetben lehet számítani.

A fölösleges draft

A Denver pickjének helyét egyelőre nem lehet megmondani, joguk van ugyanis kicserélni a sajátjukat (jelenleg 9.) a New York Knicks (jelenleg 7.) első körösével - nyilván megvárják a lotteryt, utána döntenek arról, hogy mi fog történni. Náluk viszont szerintem szerintem csere lesz a draftjog, hacsak nem kerülnek be a Top2-be Ben Simmonsért vagy Brandon Ingramért, senki más nem tudnak ugyanis igazán hasznosítani. Irányítóban, kettes és ötös poszton megvannak a tehetségeik, a cseréik gyakorlatilag a teljes keretre nézve, úgyhogy még egy rotációembert szerintem nem tudnak jelenleg beépíteni. Egyáltalán nem lepődnék meg, ha ezt a picket összecsomagolnák a Lauvergne/Nurkic kettős valamelyikével, ne adj' Isten Farieddel, és megpróbálnának valakire rámenni akár további draftjogokkal együtt is.

Cserére használjuk a capspace-t

Darrell Arthur rendelkezik egy 3 millió dolláros játékosopcióval, amit szerintem az új cap miatt nem fog lehívni, de ha meg is teszi, akkor is van 30 millió dollárnyi sapka alatti helye a Denvernek, ami elég sok mindenre elég lehet. Az más kérdés, hogy szerintem nem nagyon fognak mozgolódni az FA-piacon, mert nincs miért. Szerintem a nagyobb nevekre nincs sok esélyük jelenleg, Gallinari posztjára például jobbat nem nagyon fognak találni, a gyengébb játékosokat meg semmi értelme nincs a csapathoz vinniük Mudiay, Harris vagy éppen Jokics kárára. Nagyon kellene neki egy négyes, de az meg pont nem lesz olyan, aki nekik kellene. Tripladobó, "trendi" erőcsatárból ott van Ryan Anderson, Mirza Teletovic vagy Ersan Ilyasova (ha nem hívja le az opcióját a Magic), de velük védekezésben egyáltalán nincs kint a vízből a csapat, márpedig az nagyobb gond lesz a fiatalok fejlődése után is, mint a pontszerzés.

 

Összességében nézve szerintem jó irányba halad a Nuggets, de időt kell hagyni a keretnek, mert van három jónak tűnő, és kezdőbe szánt fiataljuk, akik nem ma és nem is holnap fejlődnek bele ebbe a szerepbe. Egy igazán nagy hiányuk van, mégpedig a kezdő négyes poszt, illetve ezzel szoros összefüggésben a védekezés. Harris és Mudiay ugyan a külső posztokon nagy javulást hozhatnak ebben idővel, de a palánk alatt Jokicsra, Nurkicra és Fariedre építve nem nagyon lehet szerintem összetenni olyan hátsó alakzatatot, hogy az nyugaton működőképes és rájátszást érő legyen - bár ezzel óvatosan kell bárnni a Charlotte óta.

Az nem véletlen, hogy terítékre került Blake Griffin megszerzése, bár szerintem zsákutca lett volna az érte való csere, mert Mudiay-éknak idő kell (mire beérnek, Griffin szabadon igazolhat bárhova, hiszen jövő nyáron kiléphet szerződéséből), Griffin pedig hiába oldott volna meg egy gondot (első opció), egy másikban csak rontott volna az eddigieken (védekezés). A Denver a sok cserealapja miatt érdekes csapat lehet a nyáron, nagyobb cserepletykákat sem tartok kizártnak náluk - adott esetben azt sem, hogy Harris is bekerülhet egy csomagba, ha kettes poszton is azonnal javulást akarnak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus