Új időszámítás kezdődik New Orleansban

Anthony Davis nincs, Zion Williamson és egy, az eddiginél jóval komplettebb és mélyebb keret viszont van a Pelicansnél.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacersPistonsBullsCavaliers
Southwest: SpursMavs, Grizzlies

 

New Orleans Pelicans

Draft: Zion Williamson (1/1), Jaxson Hayes (1/8), Nickeil Alexander-Walker (1/17), Marcos Louzada-Silva (2/35)

Távozott: Dairis Bertans (Himki Moszkva, 2 év), Ian Clark (Xinjiang Flying Tigers), Anthony Davis (csere, Lakers), Cheick Diallo (Suns, 2 év 3.5 millió), Solomon Hill (csere, Hawks), Stanley Johnson (Raptors, 2 év 7.5 millió), Elfrid Payton (Knicks, 2 év 16 millió), Julius Randle (Knicks, 3 év 63 millió), Christian Wood (waiver, Pistons)
 
Érkezett: Derrick Favors (csere, Jazz), JJ Redick (Sixers, 2 év 26.5 millió), Lonzo Ball (csere, Lakers), Brandon Ingram (csere, Lakers), Nicolo Melli (Fenerbahce, 2 év 8 millió), Josh Hart (csere, Lakers), Kavell Bigby-Williams (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Jalen Adams (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Javon Bess (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Josh Gray (Korea, two-way), Zylan Cheatham (nem draftolt, two-way)

Maradt: Jrue Holiday, E'Twaun Moore, Darius Miller (2 év 14.25 millió), Jahlil Okafor, Frank Jackson, Kenrich Williams

Keret:
Ball - Holiday - Ingram - Williamson - Favors
Hart - Moore - Redick - Melli - Okafor (nem garantált)
Jackson - Alexander-Walker - Miller - Bigby-Williams (ng) - Hayes
Adams (ng) - Bess (ng) - Williams (ng)

A Pelicansnek volt talán a legérdekesebb és legmozgalmasabb nyara. Az új elnöknek, David Griffinnek el kellett cserélnie Anthony Davist, miközben az ölébe hullott az 1/1 és Zion Williamson. Utóbbi érkezése alapjaiban rajzolta át a klub jövőjét, és alakította át annak a csomagnak a megítélését, amit Davisért kapott a Pels: a Lonzo Ball, Brandon Ingram, Josh Hart trió (meg még három első körös pick, köztük az idei 1/4) folytatja New Orleansban, akik egy ekkora sztárért talán kevésnek tűnnek, ha viszont van 1-2 vezér, melléjük már kifejezetten jól passzolhatnak. Az 1/4 ment tovább Solomon Hill-lel együtt az Atlantához az 1/8-ért, az 1/17-ért és a 2/35-ért - előbbi kettőből Jaxson Hayes és Nickeil Alexander-Walker lett végül. A Jazztől sikerült megszerezni Derrick Favorst két második körösért cserébe, JJ Redick és Nicolo Melli pedig ide írtak alá - miközben a kimeneti oldalon Davis mellett lényegében csak Elfrid Payton és Julius Randle voltak megemlíthetőek.

A liga egyik legjobb játékosa távozott a csapattól, mégis komplettebbnek tűnik ez a keret, mint a korábbi években bármikor - a pad mellett leginkább a hármas poszt volt évekig a csapat Achilles-sarka, most azonban egy jóval masszívabb keret áll rendelkezésre, amelyben rengeteg fejlődési potenciál mutatkozik.

Holiday pont az a típusú kosaras, aki mellett egy Williamson-szerű és szintű tehetség gond nélkül kibontakozhat: nem Zionnak kell az egész franchise-t a hátán cipelni, azt egyébként minden lehetséges alkalommal elmondja mindenki, hogy nem is várják el ezt tőle. Holiday egy kész, kiforrott játékos, aki scorerként és irányítóként is használható, viszont akitől bármikor át lehet venni a stafétabotot, mert egyáltalán nem önző, és lényegében bármilyen játékszituációban, labdával és anélkül is használható mindenre (a tripladobás nem erőssége, ennek ellenére tudott hatékony pontszerző lenni az előző két idényben). A kérdés az, hogy Holiday tudja-e első számú emberként is azt, amit 2-3. számú emberként tudott, mert eddig nem ő volt a vezér, most viszont annak kell lennie, amíg Zion kiforrja magát.

Az nagy segítség lehet Holiday-nek, hogy nem lesz egyedül - nem arról van szó, hogy mindent neki kell majd megoldani elöl, mert négy fakezű/labdát leütni nem tudó emberrel lesz a pályán. Williamson várhatóan első évében is fog meccseket eldönteni, még ha nem is lesz feltétlenül kiegyensúlyozott, Brandon Ingram pedig tavaly gyengén kezdte az idényt, a január közepétől kezdődő másfél hónapja viszont nagyszerűen sikerült, hatékony volt egy alapvetően neki nem igazán fekvő rendszerben is. Ha Ingram teljesen fel tud(ott) épülni a vérrögből és a mélyvénás trombózisból, ami miatt idő előtt be kellett fejeznie az előző szezont, akkor ez egy igazi első ember nélküli, de sok veszélyes játékossal rendelkező keret lehet.

Két fontos alap van még a mai ligában, de papíron egyikkel sem lehet olyan nagy gond. A spacing lehet az Achilles-sarok, mert az alapvetően sem Holiday-nek, sem Ingramnek, sem Ballnak nem erőssége, még ha bizonyos szakaszokra képesek is jól teljesíteni. Éppen ezért elképzelhető, hogy legalább Ingramet és Williamsont megpróbálja majd Alvin Gentry a lehető leginkább szétszedni, és JJ Redick, valamint E'Twaun Moore lesznek majd többet fent a kezdőkkel (a harmadik triplaspecialista, Darius Miller az egész szezonra kiesett egy Achilles-sérülés miatt). Szintén a padról be tud szállni Nicolo Melli is, akinek talán a legnagyobb erőssége a shooting (amellett persze, hogy képzett magasember is, az pedig manapság már szinte kuriózum). Hart első éve egészen jó volt a hármasok szempontjából, de az előző idénye nem, viszont sérült volt. Ha vissza tud térni 39% körüli produkcióhoz, egy újabb értékes taggal bővülhet a rotáció, úgyhogy meg lehet oldani a spacinget, de jó eséllyel nem a Ball-Holiday-Ingram-Williamson-Favors ötös fogja ezt megtenni.

A másik fontos pont a védekezés, ami szintén nem tűnik bajosnak: Ingramnek nem ez az erőssége, Williamson egyelőre kérdőjel, a periméter viszont kifejezetten jól rotálható - Ball, Holiday és Hart ellen nem lesz könnyű dolga senkinek, a palánk alatt pedig Favors azon a poszton szerepelhet, ahol igazán hasznos. Az lesz az érdekes kérdés még, hogy az előző idényben meglepően jól játszó, hátul a korábbiakhoz képest rengeteget javuló Jahlil Okaforral mi lesz - a 8. helyen draftolt Hayes is ott van a posztján, de ha az egykori 1/3-as tovább fejlődik esetleg, nagy fegyver lehet még a padról beszállva, Ingrammel együtt akár a második ötös vezérének is kinevezhetik

Összességében nézve a nyáron szerintem egy kérdőjeles húzása volt a csapatnak: Hill elküldése az 1/4-gyel két olyan emberért, akik egyelőre a harmadik vonalban vannak. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy a Pelicans kimondta: a jövő fontos, de nem szeretnének visszaesni a süllyesztőbe, ezért megpróbálnak a PO-ba kerülni, ehhez pedig ki kellett pucolni Hill pénzét is, hogy érkezhessen Redick és Favors. A távoli jövőt nézve klasszisokkal nagyobb perspektíva van ebben a gárdában, mint abban, amiből Davis elvágyott, és hiába ment el a liga egyik legjobb játékosa és talán legjobb magasembere, ez a keret rövidtávon is ígéretesebbnek tűnik, mint a Davisszel felálló New Orleans.

Más kérdés azonban, hogy még az eddigieknél is kiegyensúlyozottabb a nyugat, 11 olyan együttes is van, amelyen senki nem lepődne meg, ha bekerülne a PO-ba, és nem biztos, hogy a félig veteránokra, félig tehetséges, de még keveset vagy semmit nem bizonyító fiatalokra építő Pelicans kerül majd ki győztesen ebből a küzdelemből. Egy-egy sérülés teljesen átírhatja a klubok lehetőségeit, kilátásait, úgyhogy nem sok embert sokkolna, ha a Pels ott lenne majd a PO-ban, de egyelőre a 10. helyre tudom őket tenni annak ellenére is, hogy Griffin kifejezetten szimpatikusan és szerintem jól is építi a keretet - és abban is igaza van, hogy ha Williamsonnal nem akarják eljátszani azt, amit most Davisszel, jó csapatot kell köré építeni, méghozzá minél előbb.

Off-szezon értékelés: A

Tipp: Nyugat 10.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus