Holiday és Budenholzer elég-e ahhoz, hogy Giannis a Bucksnál maradjon?

A Milwaukee az állományban próbált erősíteni, ami részben sikerült is, de a sokat kritizált Mike Budenholzer maradt a kispadon - vajon elég-e a jelenlegi keret ahhoz, hogy maradásra bírják Giannis Antetokounmpót, és nagyobb célokért küzdhessenek?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggetsThunderTimberwolves
Southwest: MavericksRocketsGrizzliesPelicansSpurs
Pacific: SunsLakersClippersWarriors, Kings

 

Milwaukee Bucks

Draft: Jordan Nwora (2/45), Sam Merrill (2/60)

Maradt: Khris Middleton, Giannis Antetokounmpo, Brook Lopez, Pat Connaughton, DJ Wilson, Donte DiVincenzo, Thanasis Antetokounmpo

Érkezett: Jrue Holiday (csere, Pelicans), DJ Augustin (Magic, 3 év 21 millió), Bobby Portis (Knicks, 2 év 7.4 millió), Bryn Forbes (Spurs, 2 év 4.8 millió), Nik Stauskas (Baskonia, Spanyolország, 1 év 1.9 millió), Treveon Graham (Hawks, 1 év 1.7 millió), Justin Patton (Pistons, 1 év 1.7 millió), Torrey Craig (Nuggets, 1 év 1.7 millió), Jordan Nwora (draft, 2 év 2.4 millió), Sam Merrill (draft, 2 év 2.4 millió), Jaylen Adams (Blazers, two-way), Mamadi Diakite (nem draftolt, two-way), EJ Montgomery (nem draftolt, 1 év 0.9 millió)

Távozott: Eric Bledsoe (csere, Pelicans), George Hill (csere, Thunder), Wes Matthews (Lakers, 1 év 3.6 millió), Ersan Ilyasova (?), Marvin Williams (visszavonult), Robin Lopez (Wizards, 1 év 7.3 millió), Kyle Korver (?), Sterling Brown (Rockets, 1 év 1.7 millió), Cam Reynolds (Spurs, 1 év 1.4 millió), Frank Mason III (?)

Keret:

Holiday - Forbes - Middleton - G.Antetokounmpo - Lopez
Augustin - Connaughton - DiVincenzo - Craig - Portis
Stauskas (ng) - Merrill - Nwora - T.Antetokounmpo - Wilson
Graham (ng) - Montgomery (ng) - Patton (ng)
Adams (tw) - Diakite (tw)

A Bucks Giannis Antetokounmpo és a Bogdan Bogdanovics-féle sign-and-trade miatt is főszerepet játszott és játszik is az idei off-szezonban. A kétszeres MVP maradására összehozott mesterterv Jrue Holiday és a szerb megszerzéséből állt, és néhány napig úgy nézett ki, hogy működni is fog a dolog. A két játékos megszerzésének hírére a Bucksnál nagyon optimisták voltak Antetokounmpo idő előtti hosszabbításával kapcsolatban. Bogdanovics azonban kihátrált az üzletből, ez pedig alapvetően módosítja a Milwaukee elmúlt egy hónapjának megítélését, illetve Giannis maradásának esélyeit is.

Holiday-ért Eric Bledsoe és George Hill távoztak, ha csak a játékosokat nézzük, és ezt nem érzem komoly érvágásnak. Főleg annak tekintetében erősödött szerintem a Bucks ezzel, ha azt is hozzávesszük, hogy Wes Matthews ugyan távozott a Los Angeles Lakershez, ám ehelyett a trió helyett Holiday, DJ Augustin és Bryn Forbes fognak majd játszani. Megítélésem szerint Holiday sokkal jobb játékos Bledsoe-nál (támadásban és védekezésben egyaránt), jobban is illik a Bucks keretébe Giannis és Khris Middleton mellé, Augustin közel azt tudja, amit Hill tudott (ha tripladobásban a jobbik énjét hozza), Forbes pedig egy nagyszerű volume shooter, aki még Matthewsnál is jobb spacinget tud hozni. Torrey Craig is jó igazolás volt gyakorlatilag ingyen, még egy extra védőt tudnak bevetni a padról - a periméterrel nem sok gond lesz.

Nyilván nagyobb lenne a kontraszt a tavalyi és az idei keret között, ha Holiday mellett Bogdanovics is érkezett volna. Előbbit viszont így is nagy előrelépésnek gondolom Bledsoe-hoz képest, és ez a legfontosabb a Bucks szempontjából.

A Holiday-cserében azonban nem csak játékosok mozogtak, és ez rögtön kérdőjelessé is teszi az egészt: három első köröst is oda kellett adni, amiből kettő teljesen védetlen (2025, 2027), 2024-ben és 2026-ban pedig a Pelicansnek lesz joga kicserélni a Bucks elős körös draftjogait a sajátjaival. Ebből még bármi lehet, és teljes mértékben Antetokounmpo döntésén múlik, hogy ez egy hatalmas F-be tolja-e az off-szezont vagy A-ba (vagy legalább annak a közelébe). Alapvetően is óriási rizikó 5 meg 7 évre előre teljesen védetlen első körösöket elpasszolni, úgy meg főleg, hogy a franchise legjobb játékosa épp most készül eldönteni, hogy itt akarja-e folytatni a pályafusását vagy sem.

Ha Giannis marad ennek a cserének köszönhetően, akkor megérte (még akkor is, ha Holiday esetleg jövő nyáron lelép). Ha viszont Giannis nem marad, akkor a következő rebuildnek is reszeltek ezzel a cserével, és közel egy évtizedes sírt ástak meg maguknak Jon Horsték. Vállalható kockázatnak tartom ezt, ha a franchise player marasztalásáról van szó - még ha kicsit dupla vagy semmi érzése is van a dolognak. Más kérdés, hogy vannak még problémák, amik miatt közel sem biztos, hogy Antetokounpo idő előtt (vagy jövő nyáron) aláírja a hosszabbítását.

A magasembereknél például egyértelműen gyengült a keret, hiszen Robin Lopez Washingtonba költözött, Ersan Ilyasovát kitették a keretből, Marvin Williams pedig visszavonult. Túl sokat azért nem tettek hozzá a gárda eredményességéhez, de helyettük csak Bobby Portis érkezett, és talán Justin Patton tud majd bekerülni még a 15 fős keretbe. Portisnak nincs rossz keze, de teljesen más típusú támadójátékos, mint Ilyasova vagy éppen Lopez volt. Elöl még akár nyújthat is valami újat, de annyira gyenge védő, hogy ötös poszton nagyon rizikós bevetni őt. Ez viszont azt is jelenti, hogy Brook Lopez mellett nincs igazán opciója a Bucksnak, ha centert kell bevetni - Pattonból még szinte semmit nem láttunk a sérülései miatt, a többieknek pedig még annyi közük sincs az ötös poszthoz, mint Portisnak.

Nem gondolom, hogy ez végzetes probléma lenne, annyira fajsúlyos biztosan nincs, mint az a javulás, amit Holiday megszerzésével (és az Augustin, Craig, Forbes trió leigazolásával) értek el mezőnyposztokon, viszont a hatékony variációs lehetőségek száma ezzel egyre csökkent: Giannist kell ötösben játszatni, ha Lopez valamiért nincs vagy nem pályán tartható.

Azt gondolom, hogy annyit nem változott a Bucks összeállítása, hogy veszélyben legyen az alapszakasz elsőségük keleten, ezért kerültek be nálam a főcsoport első helyére. Mike Budenholzer az egyik, ha nem a legjobb alapszakasz-edző, ez az állomány meg bőven elég ahhoz, hogy hozzák az elmúlt évek eredményeit. A gondom az Budenholzer megtartásával, hogy a tréner láthatóan nem tud alkalmazkodni a rájátszáshoz és annak más stílusához - legkésőbb akkor kellett volna kivágni, amikor a kiesés szélén Giannis perceit számolgatta a nyilatkozataiban, mondván nem játszathatja túl a sztárját...

Vagy Budenholzer változtat a stílusán, vagy az az igazság, hogy Holiday-csere ide vagy oda, ebben a keretben idén is pontosan annyi van, mint eddig - nagyjából egy keleti második kör vagy döntő. Egész egyszerűen a keleti nagyágyúknál olyan stratégák ülnek a padon (Spoelstra, Stevens, Nurse), akikkel szemben eszköztelennek tűnik Budenholzer, függetlenül az állományától. A legnagyobb gond ezzel az, hogy egészen a rájátszásig nem fogjuk megtudni, hogy Budenholzernek sikerült-e szintet lépnie - ha nem sikerült, ott már nem tud váltani a Bucks. Ha idő előtt esnek ki a PO-ból, Giannisnak pedig nincs még szerződése, akkor Budenholzer megtartásán nemcsak az idény, hanem a görög meg a franchise jövője is elmehet - ahogy a Holiday-cserét vállalható kockázatnak gondolom, úgy az előző évek PO-jai után a vezetőedző megtartását nem.

Ha Antetokounmpo még a szezon előtt aláírja a hosszabbítását (december 21-ig van erre lehetősége), akkor az egész off-szezont pozitívan lehet értékelni, minden mellékzöngétől függetlenül - és akkor Budenholzer maradása is sokkal kisebb probléma, hiszen egy újabb leégés esetén lehet váltani a kispadon, idő lesz bőven a görög szerződése alatt. Ha viszont nem hosszabbít Giannis, mert meg akarja várni, mi lesz ebben az idényben, akkor Holiday megszerzését és a jó igazolásokat nálam sajnos bőven ellensúlyozza Budenholzer maradása. Kiszórtak egy csomó picket az állomány megerősítésére, miközben a PO-gondok egyik legfőbb elemét megtartották - ebben az esetben szerintem közelebb vannak Giannis elvesztéséhez, mint a megtartásához.

Off-szezon értékelés: D (de ez még kategóriákat javulhat, ha Giannis aláír dec. 21. előtt)

Tipp: Kelet 1.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus