Már idén megszerzi harmadik sztárját a Mavs?

A Dallas a hírek szerint mindenképpen szeretne egy harmadik nagy nevet Luka Doncic és Kristaps Porzingis mellé, de vajon mennyi erre az esélyük a mostani off-szezonban?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: Timberwolves, Blazers
Pacific: WarriorsSunsKingsLakers
Southeast: HornetsHawksWizards, Magic
Central: BullsCavaliersPistons
Atlantic: KnicksCeltics
Southwest: SpursPelicans

 

A Mavs egy felemás szezonkezdet után november második felét nagyon megnyomta, és arra az időszakra, illetve az ott elért eredményekre alapozva viszonylag simán jutott be előbb a buborékba, aztán a hetedik helyen a rájátszásba. Egészen parázs sorozatot vívott Rick Carlisle gárdája a Los Angeles Clippers ellen, de kiesett, a keret korlátai pedig látszódtak Luka Doncic zsenialitása ellenére is.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Luka Doncic, Delon Wright, Jalen Brunson
Tim Hardaway Jr.
(játékosopció), Seth Curry
Dorian Finney-Smith, Justin Jackson
Kristaps Porzingis, Maxi Kleber
Dwight Powell, Willie Cauley-Stein
(PO), Boban Marjanovics

Szabadügynökök:

UFA: Courtney Lee, JJ Barea, Michael Kidd-Gilchrist
RFA: Antonius Cleveland, Josh Reaves


Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: nincs

Draftjogok: 1/18, 2/31


Nem véletlen, hogy a Dallasszal kapcsolatban két elég erős pletyka van mostanában. Az egyik az, hogy szeretnének rámenni Giannis Antetokounmpóra, akit jövőre sapka alatti helyből leigazolhatnak némi "takarítás" után. Másrészt az, hogy Mark Cubanék mindenképpen akarnak szerezni egy harmadik sztárt Doncic és Kristaps Porzingis mellé, és nem feltétlenül várnának egy évet. A kettő üti egymást: Giannist idén biztosan nem lehet megkaparintani Milwaukee-ból, de ha meg is lehet, nem egy Doncic és Porzingis nélküli Mavs-csomaggal. Ha meg valakit idén megszerez a klub mondjuk egy hosszabb távú szerződéssel, akkor nem lesz hely a görögre.

A "gondot" az oldhatja fel, hogy nem sok olyan név lesz a piacon, akire igazán komoly esélye van a Dallasnak. Ha Tim Hardaway Jr. lehívja játékosopcióját, márpedig jelen gazdasági körülmények között szinte biztosan lehívja, akkor nem lesz sapka alatti helye a texasiaknak igazolni, az MLE pedig nagyobb név megszerzésére biztosan nem lesz elég. Itt azért érdekes lehet még, hogy a texasi adózási szabályok és Doncic milyen plusz vonzerővel bírnak egy "átlagos" csapathoz képest, mert ez még okozhat meglepetéseket, a Dallas könnyen kedvelt FA-célpont lehet. Érdekes lehetne például az "Euro-vonal" továbbépítése Danilo Gallinarival, akiért a hírek szerint cserélni akart a Mavs az előző szezonban - most le lehet igazolni.

Capspace hiányában azonban leginkább a csere marad szignifikáns erősítésre, itt viszont egyrészt eléggé behatárolt a piac, másrészt a Mavsnek nem nagyon van komoly ellenértéke. A csapat 2021-es és a 2023-as 1st pickje is New Yorkban van, tehát első körösből 2025-ös a legkorábbi, amit felajánlhatnak (technikailag megoldható az idei 1/18 elpasszolása is, ha ők húznak, és csak a draft után lesz hivatalos az esetleges csere). A játékosok közül Doncic és Porzingis érinthetetlenek, így pedig maximum jó role playereket ajánlhatnak fel az idei draftjog mellett, mást nem.

Dorian Finney-Smith talán a legjobb értékük, mint jó kezű, emellett védekezésben is kifejezetten jó wing - tökéletes kiegészítő Doncicék mellé, de nyilván nem rajta bukna meg egy nagyobb üzlet. Mellette Seth Curry, Tim Hardaway Jr., Maxi Kleber vagy éppen Dwight Powell is hasznos kosarasok, a játék bizonyos elemeiben még elitnek is számítanak többen, és túl nagy szerződéseik sincsenek éves szinten, de talán Hardaway ér a legtöbbet közülük a 19 millió dolláros lejárójával, ami sokat mondó - a többieknek még 3-3 éves szerződésük van.

Mindent egybevetve ez Bradley Bealre egészen biztosan kevés lesz, Jrue Holiday-ért is mehetnek majd jobb pakkok más csapatoktól, Gordon Haywardért pedig sok fizetést kellene összepakolni, lejárókból nem is tudna ennyit a Mavs.

Victor Oladipo azonban igazán érdekes kérdés lehet, és ő kimerítheti a kívánt sztárt, aki nem is lövi agyon a jövő évi terveket. Az 1/18 önmagában már is elég lehet a megszerzésére mondjuk Hardaway-jel karöltve, hogy a szerződések is megfeleljenek egymásnak, úgyhogy az ellenértéken nem fog múlni - a hírek szerint nem nagyon akar érte adni senki semmit nagyjából, ami nem meglepő. Jelen pillanatban Oladipo nem túl nagy érték, és nagyon kérdőjeles, hogy mire lehet képes - mióta visszatért a térdsérüléséből, csak árnyéka önmagának. Ha nem tud visszatalálni korábbi önmagához, még azt a 16 pontot sem biztos, hogy hozni tudja meccsenként 3 triplával és 40%-os hármasmutatóval, amit Hardaway.

Itt azonban lehet vele kísérletezni, mert ha csak megközelíti a sérülése előtti formáját, már nagyot nyerhet vele a Mavs (védekezésben például ég és föld a különbség egy csúcsformában lévő 'Dipo és THJ között), és egy biztosíték is lehet arra, hogy nem maradnak hoppon jövő nyáron. Ha jön Giannis vagy valaki más nagy név (ide Kawhi Leonard is hatalmas fit lenne, de Doncicék mellé lényegében bárki könnyedén beilleszthető a jelenlegi sztárok közül), akkor el lehet engedni, sokat nem áldoztak fel érte. Ha viszont nem jön senki, akkor lehet marasztalni, és akkor ott a harmadik sztár, aki egy gyengének címzett draft első körének közepére szóló draftjogba került...

Az is benne van, hogy a nagy fogadkozások ellenére marad a Mavsnél minden, ahogy volt. JJ Barea lehet az egyetlen komolyabb távozó, de vele már csak "segédedzőként" számolnának a játékos saját bevallása szerint is. Egy egészséges Dwight Powell-lel és Jalen Brunsonnal erősödhet a Dallas a következő szezonra, aztán megnézik, hogy jövő nyáron kit tudnak a csapathoz csábítani. Cubanék esetében viszont kicsit csalódást keltő lenne, ha nem próbálnának meg semmit - több franchise esetében érzem azt, hogy túl sok változásra nem kell számítani náluk, a Dallasnak viszont olyan keveset kellene megmozgatni Oladipóért, és látszólag olyan keveset bukhatnak az üzleten, hogy meglepő lenne, ha meg sem próbálnák.

Ha mégis marad a pick, akkor jó eséllyel egy Finney-Smith-szerű mindenest próbálnak majd összekukázni. A 18. helyen talán Josh Green lehet elérhető célpontjuk, viszont szerintem annyira eltolódott az igény a 3&D játékosok irányába, és annyira nem kell irányító szinte senkinek korábban, hogy könnyen elképzelhető, hogy Green például már nem lesz elérhető, hiába rakják a 21. helyre az ESPN Top100-as listáján, miközben Top20-ba várt egyesekben még tobzódni fogunk, a vártnál sokkal jobban. Robert Woodard II is illhet ebbe a keretbe, de az épp draft felmérő-rekordot ugró Tyler Bey is szóba kerülhet, ha védekező játékos kell.

Összességében nézve szerintem az Oladipo-projektre a legkézenfekvőbb megoldás a Mavs még akkor is, ha állítólag a kívánságlistájának elején a Miami Heat áll. Egyrészt ez lényegtelen, hiszen cserélik, nem kérdezi senki, mit szeretne csinálni. Másrészt a Heatnek majd maximum akkor fog kelleni Oladipo, ha villant valamit, és akkor is csak abban az esetben, ha nála nagyobb neveket (mint például Antetokounmpo) nem sikerül leigazolni. Addig azonban a Mavs és Oladipo szempontjából is gyümölcsöző lehetne a közös munka - ha valakivel talán a következő szintre léphet a Dallas, és elérhető is jelenleg, akkor az az Indiana Pacers játékosa.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus