Még egy év a keleti végeken, vagy elindul felfelé a Cavs?

A draft egyik, ha nem a legjobb védőjét vitte el a Cavs, de vajon elkezdődnek a gyökeres változások Clevelandben, vagy továbbra is a sereghajtó szerepét osztják az ohióiakra?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggetsThunderTimberwolves
Southwest: MavericksRocketsGrizzliesPelicansSpurs
Pacific: SunsLakersClippersWarriorsKings
Central: Bucks

 

Cleveland Cavaliers

Draft: Isaac Okoro (1/5)

Maradt: Kevin Love, Andre Drummond, Larry Nance Jr., Dante Exum, Cedi Osman, Darius Garland, Collin Sexton, Kevin Porter Jr., Dean Wade, Matthew Dellavedova (1 év 2.2 millió), Dylan Windler, Matt Mooney

Érkezett: Isaac Okoro (draft), JaVale McGee (csere, Lakers), Damyean Dotson (Knicks, 2 év 4 millió), Thon Maker (Pistons, 1 év 1.7 millió), Levi Randolph (Canton Charge, G-Liga, 1 év 1.4 millió), Marques Bolden (Canton Charge, G-Liga, 1 év 1.4 millió), Lamar Stevens (nem draftolt, two-way), Charles Matthews (1 év 0.9 millió)

Távozott: Alfonzo McKinnie (csere, Lakers), Jordan Bell (csere, Lakers), Tristan Thompson (Celtics, 2 év 19 millió), Ante Zizic (Maccabi Tel-Aviv, Izrael)

Keret:

Garland - Sexton - Okoro - Love - Drummond
Dellavedova - Exum - Osman - Nance - McGee
Dotson - Porter - Windler - Wade (ng) - Maker (ng)
Matthews (ng) - Randolph (ng) - Bolden (ng)
Mooney (tw) - Stevens (tw)

A Cavs offszezonjában lényegében két fontos lépés volt.

Még a leállás előtti napon hosszabbítottak JB Bickerstaff-fal, amit őszintén szólva nem igazán értek. Színtelen-szagtalan trénernek tartom, aki egy nagy átlagot képes hozni, de nem igazán látom benne azt, hogy majd ő meg a szakmai stábja fogja úgy fejleszteni a fiatalokat, hogy azok újra a keleti elitbe vigyék a csapatot.  Az időpont is érdekes volt, hiszen március 10-én kötöttek vele 4 éves megállapodást, március 11-én pedig leállt a szezon. Ezt nyilván nem láthatták előre, mint ahogy azt sem, hogy olyan edzők kerülnek majd piacra, mint mondjuk Nate McMillan (aki már dokumentáltan fejlesztett ki korábban jóval kevesebbre taksált All-Starokat). Ettől függetlenül nem igazán értem, hova volt a nagy sietség, Bickerstaff szintű edzőt az év 365 napjának bármelyikén lehet találni a piacon. Nem kifejezetten off-szezon lépés ez, de lényegében mégis, hiszen március 10-én lépett pályára utoljára a Cavs.

A másik fő lépés Isaac Okoro draftolása volt, ami viszont egyértelműen jó lépésnek tűnik. Egyrészt Okoro egy kifejezetten jó hozzáállású, támadásban sem teljesen elveszett, egészen kiváló wing védő - ha dobni is megtanul, gyakorlatilag nem lesz gyenge pontja. Másrészt ebbe a keretbe nagyon kellett egy ilyen ember Darius Garland és Collin Sexton mellé, mert fiatalság ide vagy oda, a két hátvédben még a potenciál sincs meg arra, hogy jó védők legyenek, de már az átlagosnak is nagyon örülnének Clevelandben - nem véletlen, hogy a Cavs 29. volt védekezésben az előző idényben. Azt azért ne vegyük még biztosra, hogy Sexton vagy Garland a jövő Cavsének főbb láncszemei lesznek - előbbi egyelőre csak egy scorer, utóbbinak pedig rengeteget kell még fejlődnie mindenben. Okoro viszont akkor is jó pick, ha teljesen tiszta lappal akar valaki indulni - köré például egy egész védekezést fel lehet húzni, ez pedig jó alap lehet egy újjáépülő együttesnek.

A többi jövés-menés szerintem nem igazán befolyásolja a Cavs off-szezonértékelését, mivel a távoli jövőre egészen minimális hatása van. JaVale McGee-t sikerült megszerezni Jordan Bellért és Alfonzo McKinnie-ért - utóbbiak nem sokat mutattak, és itt főleg Bell érdekes, aki amilyen tehetséges és sokoldalú játékosként érkezett a ligába, olyan gyorsan fog kikopni, nagyon úgy néz ki. McGee még hasznos lehet, főleg hogy Tristan Thompson Bostonba igazolt, de az alapvető clevelandi gondokat nem fogja megoldani, ez biztos. Ante Zizic sincs a keretben, de a horvát nagyon nem váltotta meg a világot az NBA-ben - ahogy Thon Maker sem, de meg lehet vele próbálkozni, ahogy a Knicksnél nem túl nagy karriert befutó Damyean Dotsonnal is. Az sem változtat sok mindenen, hogy Matthew Dellavedova egy évre maradt a minimumért.

Összességében tehát Okoro szerintem pazar húzás fitre, tehetségre, minden szempontból - még talán Onyeka Okongwu jöhetett volna szóba, de jobbnak őt sem gondolnám Okorónál, és mindketten sokkal jobb választások szerintem ide, mint Deni Avdija lett volna. Bickerstaff állandó vezetőedzővé tétele egy "nesze semmi, fogd meg jól" lépés, egy rossz draftot azonban sokkal nehezebb javítani, mint egy "limonádé" vezetőedző szerződtetését - utóbbi helyett azért majd lehet jobbat hozni.

A clevelandi szezonnal kapcsolatban azért nem vagyok még bizakodó. Okoro egy lépésnek nagyszerű, de az az igazság, hogy amíg körülötte Garland, Sexton, Kevin Love és Andre Drummond vannak, addig azért nem sokat fog tudni egyedül javítani a hátsó alakzaton. Larry Nance Jr.-ral azért jó kis párost alkothatnak, főleg ha Okoro a padról beszállva kezdi meg az idényt, de akkor a kezdő Cedi Osmannal még inkább hendikeppes... Ezeket a gondokat a padról Nance, McGee vagy Dellavedova nem fogja megoldani - a kezdőben nagyon komoly problémák vannak.

A támadójátékban az a legnagyobb probléma, hogy Garland és Sexton egyelőre inkább csak maguknak teremtenek meg helyezetet, másoknak nem (mindketten 4 gólpassz alatt voltak az előző idényben). Garland azért a szezon vége felé kezdett játékszervezőként is jobb teljesítményt nyújtani, ebben bízhat a Cavs - ha ő a társakat helyezi előtérbe, az sokkal egészségesebbé teheti majd az ohióiak játékát (ebben is csak 25-ek voltak az előző idényben). Amennyiben Garland az utolsó két hónapban látott énjét mutatja, akkor 2-3 csapatot talán megelőzhet majd a Cavs ezen a keleten (Knicks, Pistons, talán a Hornets kerülhet majd ebbe a körbe). Ha  viszont Garlandot eléri a másodévesekre sokszor jellemző sophomore slump (vagy csak simán nem fejlődik annyit, mint számolnak vele), akkor ez egy támadásban is rettenetesen nyögvenyelős év lesz a Clevelandnek, és akkor gyakorlatilag borítékolható is a keleti utolsó hely.

Nem is biztos, hogy baj, ha még egy gyenge éve van a Cavaliersnek, mivel a gárda gerince még nincs kész. Garland és Sexton mellé Okoro és Nance jó fitnek tűnnek, de centere még nincs a csapatnak, és az szinte biztos, hogy nem Drummonddal képzelik el a jövőt. A 2021-es draft eleje nem centerekkel lesz tele, de Evan Mobley például jó pick lehet ide - hozzá valószínűleg kell a gyenge szezon, ami adottnak tűnik jelen pillanatban.

Off-szezon értékelés: B+

Tipp: Kelet 15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus