Mi maradt a Hawksból?

A 2017/18-as NBA alapszakasz közeledtével végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük - az idén nyáron gyakorlatilag teljesen átalakuló Atlanta Hawkst vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksCeltics, Raptors
Central: CavaliersBulls
Northwest: Thunder
Pacific: WarriorsLakers
Southeast: Wizards


A Hawks off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már bővebben - azóta Quinn Cook, Jeremy Evans és Josh Maggette csatlakoztak a csapathoz, de sok vizet nem fognak zavarni. A 2014/15-ben még keleti alapszakaszt nyerő Hawks összes kezdője távozott Paul Millsap lelépésével, így egy teljesen új fejezet nyílik az Atlanta történetében

Jelenlegi keret:
Schröder - Belinelli - Bazemore - Ilyasova - Dedmon
Delaney - Bembry - Prince - Collins - Muscala
Cook (TO) - Dorsey - Brussino - Babbitt (TO) - Plumlee
Evans (TO)
Maggette (tw)

Az látható volt az off-szezonjukból is, hogy jelentős átalakuláson mentek keresztül, és ezzel a kerettel olyan nagyon sokra nem hivatottak rövidtávon.

A támadójátékuk még csak-csak elmegy, hiszen Dennis Schröder védelemmegbontásaira alapozva vannak jó vagy legalább használható dobóik - Marco Belinelli rettenetesen hullámzó teljesítményt nyújt, de Kent Bazemore-nak és Ersan Ilyasovának sincs rossz keze, még ha kiemelkedően jó sem, Mike Muscala legnagyobb erőssége pedig egyértelműen a külső dobása. Ez főleg úgy lehetne vállalható támadójáték, ha a tavaly draftolt Taurean Prince-ből nem csak hustle-t és védekezést látnánk, hanem jó kinti dobásokat is (őt 3&D-nek húzták), illetve ha John Collins úgy robbanna be a ligába, ahogy azt várják tőle sokan, és ahogy azt a nyári ligában láthattuk is tőle. Utóbbival akkor a sok shooter mellett lenne Schrödernek egy olyan embere, akivel a kettő-kettő után a befelé leválást tudná játszani, Collins pedig borzasztóan dinamikus és a befejezésekkel sincs problémája, az azért világosnak tűnik.

Azt is látni kell, hogy itt is vannak gondok, nem véletlenül várják a Hawkst kelet legvégébe a Chicago Bullsszal együtt. Egyrészt az, hogy Schröder hiába reagált jól a nagyobb szerepre az előző idényben, gyakorlatilag teljesen egyedül maradt, mint helyzetkreáló, ez pedig rettenetesen megkönnyíti a védelmek helyzetét - ha a németet kiszedik a játékból vagy legalább limitálják, akkor Malcolm Delaney vagy talán DeAndre Bembry maradnak, mint olyan játékosok, akik képesek maguknak is helyzetet teremteni, senki más nem, márpedig ez nagyon-nagyon kevésnek tűnik. Bembrynek egyelőre bizonyítania kellene, hogy meg tud ragadni a ligában, Delaney pedig Európában egészen extraklasszis volt, de az első évében semmi kiemelkedőt nem mutatott Atlantában - benne azért a 28 éves kora ellenére is van előrelépési lehetőség, de ez is feltételes módban van, szóval egyelőre Schröder van és senki más.

A másik dolog az, hogy ha Schrödernek megy, és megcsinálja a többieknek a helyzetet, 35-36%-os tripladobók vannak körülötte (Bazemore, Ilyasova, most éppen Belinelli, bár ő 30% és 40% között bármit hozhat), vagy olyanok, akik keveset vállaltak (Muscala), vagy olyanok, akikben csak reménykedni lehet egyelőre (Prince). Ez egyrészt csökkenti Schröder helyét is, ezekre az emberekre nem kell olyan borzasztóan szorosan kilépni, jóval inkább lehet a németre koncentrálni, és kicsit jobban megszállni a festéket, másrészt ha megvannak a dobóhelyzetek, azt sem fogják olyan rettenetesen jó hatásfokkal kihasználni, és ennyim el is mehetnek a meccseik. Egészen biztosan lesznek olyan napok, amikor elsül majd többek keze is (Ilyasovánál is, de főleg Belinellinél ez abszolút benne van a pakliban) akkor a Hawks egy egész masszív középcsapat szintjén is hozhatja támadásban, de ezek a játékosok egyelőre semmi olyat nem mutattak, ami alapján azt lehetne gondolni, hogy ezt hosszabb távon többször tudják megtenni, mint amennyiszer majd téglázni fognak.

A nagyobb gond azonban védekezésben van, mert ha Belinelliék keze sül, akkor is csak azt fogják visszahozni, amit a másik oldalon dobnak majd róluk - ő és Ilyasova használhatatlan védők 1-2 jól irányzott floppot leszámítva, és Schrödert sem ezért szeretjük, plusz a játékmesternek annyi dolga lesz elöl, hogy nem lenne csoda, ha most a szokásosnál többet pihenne hátul. Dedmon nincs olyan szintű védő, hogy ezeket a hiányosságokat kompenzálja még Bazemore-ral együtt sem, itt viszont megint előjönnek a fiatalok - az lehet a kulcs akár az idény vége felé, akár hosszútávon, hogy Prince és Collins mit hoznak majd. Előbbit direkt ezért draftolták, de amennyiben utóbbi nemcsak a pattanózásban és elöl a helyzetek befejezésében tud jeleskedni, hanem hátul is, nagyon gyorsan kezdő lehet belőle (egyébként nem lenne meglepő, ha Ilyasova vagy Dedmon helyén azonnal ő kezdene, hiszen az Atlanta egy újjáépülni kívánó együttes, Collins pedig a legjobb prospectjük) - a képességei megvannak hozzá, a kérdés az, hogy kijön-e ez belőle, és ha igen, mikor.

Aki még bekavarhat ebbe az egészbe, az Mike Budenholzer, aki a legtöbbször felülteljesített eddig a Hawksszal - az utóbbi két évben folyamatosan engedték el a sztárjaikat, de keleten ott tudtak maradni az élmezőnyben vagy közvetlenül mögöttük, a keleti alapszakaszgyőzelmüket pedig nem kell túlmagyarázni. Az is igaz viszont, hogy olyan helyzetben sem volt még, hogy ennyire gyenge legyen az állománya. Támadásban soha korábban nem fordult még elő, hogy ennyire egy emberre kelljen építeni, és ez még akkor is visszaüthet, ha tudjuk, hogy Budenholzer rendszerében kifejezetten komoly szerepet kap a csapatjáték és a labdajáratás - Millsap és Horford kreativitását meg sem közelítik Ilyasováék, Korver klasszisokkal jobb shooter volt, mint akárki a jelenlegi keretből, Dedmon passzolási képességei pedig sehol nincsenek a korábbi magasemberekéhez képet. Millsap távozása védekezésben talán még nagyobb érvágás lesz, ott egyelőre nem látni, hogy kire akarnak építeni, csak a rendszer pedig várhatóan kevés lesz a meglévő egyéni képességekkel.

Összességében nézve érdekes lesz ez a Hawks, de főleg a fiataljaik miatt - Schrödertől sok meglepetés nem várható, de az ő játékkapcsolata Collinsszal és a magasember fejlődése határozza meg a Hawks jövőjét, ahogy nagyon kellene az is, hogy Prince-ből tényleg egy használható kiegészítő váljon elöl-hátul. Az "átutazók" (Dedmon, Belinelli, Ilyasova) talán arra jók lehetnek, hogy ne kelljen egyből a mélyvízbe dobni a fiatalokat, hogy legyen némi tapasztalt a keretben, és jobb napjaikon hozhatnak is pár meccset az Atlantának, de alapvetően a Chicago-Brooklyn kettős néz ki nekik ellenfélnek a főcsoport legvégében, nagyon talán a Knicks, amennyiben ott megint elrontanak minden lehetséges dolgot.

Tipp: Kelet 13-15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus