Mit alkot Pat Riley idén nyáron a Heatnél?

A héten nyit a szabadügynökpiac, úgyhogy még előtte végigvesszük a csapatokat, hogy az új idény előtt mik a lehetőségeik, hova kellene erősíteniük. Most a Chris Bosh-t kivásároló Miami Heat kerül terítékre.

A korábban tárgyalt csapatok:

Atlantic: Philadelphia SixersNew York KnicksBrooklyn NetsBoston CelticsToronto Raptors
Central: Detroit PistonsMilwaukee BucksChicago BullsCleveland Cavaliers, Indiana Pacers


A Heat gyengén kezdte az idényt, ami a nyári események (Chris Bosh nem kapott zölt utat az orvosoktól a játékra, Dwyane Wade eligazolt, középszerű(nek tűnő) játékosok érkeztek a helyükre) után nem volt meglepő. Az alapszakasz felénél azonban valami megváltozott, Erik Spoelstra addigra összerakta a védekezést, Dion Waiters pedig karrierje messze legjobb fél idényét produkálta, aminek köszönhetően 30-11-et ment az alapszakasz második felében a Heat, és csak tie-breakerrel maradt le a PO-ról a 41-41-es mutatójával. További érdekesség, hogy ezt követően megegyeztek Chris Bosh-sal, akinek így a szerződése kikerült a sapka alól, ezzel új lehetőségeket teremtve az együttes számára.

A Miami Heat fizetési listája

Az előbbi linken még Bosh is szerepel a fizetési listában, de vele már nem kell számolni, így az ő 25.3 millió dollárját le lehet venni, ahogy Wayne Ellington 6.27 milliós szerződését is ki lehet tenni következmények nélkül, és ha igazolásra kell a hely Pat Riley-nak, akkor szinte biztosan ki is fogják rakni. További pénzt lehet spórolni azzal, ha az utóbbi években folyamatosan sérült, pályát az elmúlt 3 szezonban alig látó Josh McRobertset stretch provisionnel kirakják - így a 6 milliós lejáró szerződését elnyújtanák 3 évre, tehát most csak 2 millióval nyomná a sapkát.

Josh Richardson gyakorlatilag biztosan marad, Okaro White és Rodney McGruder helye azért már bizonytalanabb - ha az ő 1.3 milliós bérük az akadálya valaki nagyobb hal szerződtetésének, szinte biztosan mennek, ha nem, akkor valószínűleg maradnak. Figyelembe kell azonban venni, hogy a 14. helyen kiválasztott Ban Adebayo fizetése az első évben 2.5 millió dollár, de ha akarnak, így is lemehetnek 55.4 millió dollárra, tehát a mostani, 99 millió dollárra várt sapkával ez nagyjából 43.5 milliós helyet jelenteni (ennél valamivel kevesebb, körülbelül 40 milliónyi költőpénzük lenne a minimum cap holdok miatt).

Az nem véletlen, hogy erőcsatárt, illetve swingmant hoztak velük szóba, név szerint Blake Griffint és Gordon Haywardot, ott vékony ugyanis az együttes, de elég rendesen - irányító poszton ott van Goran Dragic mögött Tyler Johnson és adott esetben Richardson is, centerben pedig Hassan Whiteside-dal és Adebayóval készen vannak, hármas és négyes poszton azonban egyedül Justise Winslow komolyan vehető náluk, és ha Ellingtonékat kiteszik, akkor kettes posztra is csak a Johnson-Richardson kettőst lehet egyelőre használni.

A két játékos közül a Heat jelenlegi játékába Hayward egyértelműen jobban illene. Griffin közel tökéletes párost alkotna papíron Whiteside-dal, mert minden hibája ellenére még mindig a liga egyik legjobban passzoló magasembere, a gyengébb pattanózását pedig Whiteside úgyis elfedné, de a védekezését továbbra sem a pozitív oldalon fogja kiemelni egyetlen scouting report sem, a Heat pedig ezzel ért el eredményeket eddig is (és az ezt megelőző években is, mikor LeBronék még a csapatban voltak, Bosh a liga egyik legjobb elzárás-leválás elleni védője volt). Az nem véletlen, hogy James Johnson megint többnek tűnt, mint egy padmelegítő, és Griffin pont azt nem tudja, amit ő igen.

Ha Winslow visszatér sérüléséből, nem biztos, hogy nem small-ball négyesként fogják használni - vagy legalább kipróbálni, miután az egyetemen ez a szerepkör igazán feküdt neki, és amíg 5 éve kiröhögte volna mindenki, hogy 201 centivel akarnak vele PF-et játszani, ma teljesen reális felvetés lett. Márpedig ebben az esetben ott is lenne a hely Hayward számára, aki kifejezetten jó védő is amellett, hogy a támadójátéka folyamatosan fejlődik minden szegmensben, a Jazznél abszolút legit és jó első opció lett például - Dragicék ide vagy oda, ez azért még kellene a Heatbe. Amennyit a hírekből és a pályán mutatott viselkedéséből le lehet szűrni, nincsenek sztárallűrjei, "Tökéletes Katona" lehetne Spoelstra rendszerében.

Hozzá kell tenni, hogy Riley nemrég lenyilatkozta, hogy úgy számol, a nagyobb nevek közül a legtöbb marad előző csapatánál, és ez nem véletlen. A floridai adószabályok miatt elég komoly előnyből indul a Heat minden szabadügynökpiacon, de 4 évre nagyjából 153 millió dollár még Floridában sem lesz több, mint 5 évre több mint 200 millió, hiába tarthatnak meg előbbi összegből sokkal többet a játékosok Miamiben, mint utóbbiból Utah-ban vagy Los Angelesben. Játékerősség szempontjából a Heat nem előrelépés a Jazzhez képest, még ha a Clipperst már öregedő, lefelé ívelő csapatnak is gondoljuk.

Kiscsatár poszton Haywardnak nincs nagyon alternatívája. Danilo Gallinarival ugyanaz a gond, mint Griffinnel, a védekezése erősen kérdőjeles, és az olasz lehet az új McRoberts olyan szempontból, hogy rengeteget sérült. Andre Iguodalához talán túl fiatal még ez a keret, Otto Portert szinte biztosan nem engedi majd el a Washington Wizards, hiszen korlátozott szabadügynök, Rudy Gay Rudy Gay, utána pedig már PJ Tucker jön, aki hasznos srác meg minden, de ugyanolyan kaliber, mint mondjuk James Johnson. Erőcsatár poszton szerintem Griffinnél vannak jobb lehetőségek is, Paul Millsap vagy Serge Ibaka, akik hátul jelentősen jobbak, és az sem biztos, hogy nem lesznek olcsóbbak. A Pau Gasol-Nowitzki-Randolph vonal itt valószínűlg nem játszik, de akkor maradnak az olyan role playerek, mint Taj Gibson, Nikola Mirotic, Ersan Ilyasova, Amir Johnson, Patrick Patterson vagy JaMychal Green - nem biztos, hogy James Johnson annyival kevesebbet tesz hozzá, mint amennyivel olcsóbb lesz várhatóan, mint ők.

Az is világosnak tűnik, hogy a két poszt közül csak az egyiken fognak tudni komoly erősítést végre hajtani (ez lehetne Hayward vagy Griffin/Millsap/Ibaka), amennyiben meg akarják tartani Dion Waiterst, mivel csak Non-Bird jogai vannak. Ez nem jelent mást, mint azt, hogy sapka fölött csak az előző fizetése (2.9 millió dollár) 120%-át adhatja neki a Heat, ami egészen biztosan kevés lesz - úgy kell kezelniük lényegében, mintha nem is a saját szabadügynökük lenne. Ha őt meg akarják tartani, azt is a sapka alatti helyből kell megtenniük, az pedig annyit jelent, hogy várhatóan Waiters és egy nagy név fog kijönni a Heat költőpénzéből - amennyiben utóbbi nem jön össze, akkor jöhet 2, ne adj' Isten 3 hasznos, jobban megfizetett kiegészítő.

A viszonylag alacsony fizetési lista ellenére tehát a Heatnek megvannak a korlátai idén nyárra. Kérdés, hogy Waitersszel számolnak-e, illetve ha igen, akkor mennyit szánnak neki - nem mindegy, hogy évi 7 vagy 12 millió dollárról beszélgetünk az esetében. Az nem kérdés, hogy az adószabályok, Spoelstra, a csapat által játszott játék, illetve a fiatal mag miatt vonzó célpont lesz a Heat, az viszont kérdés, hogy ez elég lesz-e abból a 2-3 sztárból 1-nek a Miamibe csábítására, akiknek egyrészt van esély a megszerzésére, másrészt illenek a gárda játékába. És az is kérdés, hogy ha egyiket sem sikerül megszerezniük, akkor kik a B és C tervek, mert azt azért idén láthattuk, hogy a Heat egy nem kifejezetten nagy nevű társasággal is képes komoly teljesítményre, ha megvannak a megfelelő kiegészítők.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus