Nagy átalakulás előtt a Magic?

Egy nagy lépést már megtett az Orlando Magic, de vajon mennyit láthatunk még tőlük idén nyáron? Az ő lehetőségeiket, helyzetüket vizsgáltuk.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: Lakers, Suns, Kings
Northwest: Timberwolves, Nuggets
Atlantic: Sixers, Nets, Knicks
Central: Bulls, Bucks
Southwest: Pelicans

 

Az Orlando Magic az előző idényt egészen jól kezdte annak ellenére is, hogy úgy tűnt, a nyáron kinevezett Scott Skiles nem kifejezetten passzol a kerethez. December és főleg január környékén esett össze nagyon védekezésük, így végül a keleti 11. helyen végeztek 35-47-tel - nem volt ez rossz a korábbi évek után, de a játékuk annyit nem fejlődött, amekkorát a keretben lévő potenciál alapján talán kellett volna. Lépett is Skiles, ő is érezte, hogy nem egyeznek az elképzelései a csapatéval, helyére pedig Frank Vogelt jelölte ki a gárda az új vezetőedzőnek, ami így első látásra sokkal jobban mutat, mint az egy évvel ezelőtti Skiles-kinevezés.

Lehetőség és nyomás is egyben

Bár a következő idényben rejlő potenciált minden csapatnál külön fogjuk boncolgatni a szabadügynökpiac érdemi részének vége után, érdemes kitérni azért Vogelre pár szó erejéig. Annyi bizonyos, hogy az Indiana Pacersnél elit védekezéseket tudott összerakni azt követően is, hogy az előző idényben Paul George (és Lance Stephenson) esett ki, erre az évre pedig David West és Roy Hibbert távoztak - abszolút középszerű állományokból sikerült hátul működő együtteseket összehoznia. Ebben a tekintetben bizonyítani valója van, mivel Indianában Dan Burke volt a védekezésért felelős segédedző, akit borzasztóan sokra tartanak liga szerte, márpedig ő itt most nem lesz adott Vogel stábjában.

A másik oldalon az is igaz, hogy támadásban sosem voltak topcsapatai, itt viszont szerintem teljesen új lapot nyithat rengeteg tehetséggel a tarsolyában. A Pacersből még Westék idején, 3-4 éve lehetett volna talán kihozni többet, viszont George kiesése után, illetve az idei állomány alapján nem nagyon lehetett tőle annál jobbat várni, amit nyújtott együttese, George ide vagy oda. Ha össze tud rakni egy jó védekezést, akkor ezzel a kerettel sokkal inkább rohanhat majd, mint az Indianánál akármikor. És itt jön be még egy faktor: a fiatalokat szépen fejlesztette a Pacersnél, ez pedig kulcskérdés lesz az Orlandónál. Egyrészt hátul is el kell kezdenie több embert is kategóriákkal jobb szintre hozni, másrészt elöl azért nagyon sok a nyers, "még megmunkálandó" emberük, erre viszont Vogel tökéletes opciónak tűnik az Indianánál végzett munkája alapján.

Jók az alapok, de ki marad?

A Magic kerete 1-2 lyuktól eltekintve teljesnek mondható az Elfrid Payton, Victor Oladipo, Mario Hezonja, Evan Fournier, Aaron Gordon, Nik Vucsevics maggal. Közülük Fournier korlátozott szabadügynök, de szinte kizártnak tartom, hogy elengedjék, ő a legkiforrottabb játékosuk Vucsevics mellett. A nagy kérdés persze az, hogy ebből a magból mi/ki marad a nyár végére, az ugyanis látszódott a tavalyi Paul Millsapnek tett ajánlatból, illetve a deadline előtti mozgolódásukból is, hogy nem feltétlenül szeretnék megrizikózni, hogy az összes fiataljuk beérik-e vagy sem.

Fournier-t leszámítva szerintem nincs is olyan nagy biztonságban senki. A francia jó kinti dobó (40% tripla) és összességében is hatékony scorer (15.4 pont, 58.7% TS), de fontos lehet szerintem, hogy hosszútávon szerintem dobóhátvéd és nem kiscsatár - utóbbinál védekezésben nagy lyuk, Vogel pedig Indianában sem alacsony szerkezetet használt. Ez utóbbi azért lehet fontos, mert Oladipo cseréje felmerült már a deadline-nál is, róla pedig lassan el kell dönteni, hogy mit látnak még benne. Vannak nagyon jó meccsei, de összességében nem hatékony dobó, mellette szól viszont védekezése és az, hogy sokoldalú játékos, cserepadra szerintem nagyon is jó (Fournier-vel hosszútávon szerintem nem használhatóak 2-3-as posztokon), viszont amíg nincs meg a kívánt kezdő, addig cserealapnak minősül.

Elvileg Payton szerepén balhézott össze a vezetőség és Skiles, ezért távozott a tréner, de az irányítónak is el kell kezdenie fejlődni, mert jelenlegi állapotában biztosan nem lehet kezdő egyes a jövőben - nagyon fakezű és nemcsak kintről, hanem a büntetővonalról is, az egyik legrosszabb pontszerző az egész ligában (47.8% TS), és ez nagyon lehúzza összteljesítményét úgy is, hogy irányítójátéka első osztályú már most is. Az egyáltalán nem véletlen, hogy Jeff Teague megszerzése náluk is felmerült februárban, mert Payton nemcsak a saját játékát korlátozza ezzel a dobásmutatóval, de az egész együttes támadójátékát, illetve az ebben rejlő lehetőségeket is. Hezonjából egyelőre nem sokat láttunk Skilesnak köszönhetően, ezért szerintem nem téma az ő cseréje - értéke nincs, így sokkal okosabb döntés, ha megpróbálják beépíteni, fejleszteni.

A palánk alatt Vucsevics a legkészebb játékos Fournier mellett az egész keretben (már azok közül, akikkel érdemes számolni), neki viszont egy hatalmas hibája van, a védekezés, ez pedig a mai NBA-ben centerposzton végzetes probléma lehet, hiába képzett támadójátékos. Vucseviccsel szerintem próbálkozni fog Vogel is, egyelőre nem lesz téma az elcserélése, de egyáltalán nem lennék meglepve, ha hamarosan mégis úgy döntenének, hogy nem ő a jövő ötös poszton. Gordon kicsit Hezonjára emlékeztet abból a szempontból, hogy nem játszatták túl sokat, de egyelőre egy jó energy guy a padról - nincs külső dobása, védekezése is lyukas még, viszont a liga egyik legatletikusabb játékosa, erre alapozva hátul össze lehetne rakni a játékát, elöl pedig bőven van még ideje a fejlődésre.

Nem gondolom, hogy mind a hat emberből kijön a potenciálja maximuma, és azt gyanítom, hogy a Magic vezetősége sem él ebben a hitben. Mivel Hezonja és Gordon messze vannak egyelőre a kezdő szinttől, így 3-4-es poszton egyértelmű lyukakat kell betömni külső segítséggel, de Paytonnak és Vucsevicsnek sincs biztos helye az ordító gyengeségeik miatt. Tehetséges, szimpatikus ez a mag, de jó eséllyel meg lesz bolygatva ez a hatos is, és nem igazán tudni, hogy pontosan hol.

A (szintén) feláldozhatók

Jason Smith és Brandon Jennings szerződésének lejárta ellenére is lesz, illetve lehet két veterán, tapasztaltabb játékosa a Magic keretének, ők Ersan Ilyasova és CJ Watson. Utóbbi szerintem nettó pénzkidobás bármelyik együttesnek, mert mentornak sem jó, az irányításhoz nem ért, így nyugodtan jellemezhető egy nem túl hatékony, alacsony scorerként. 5 milliós fizetése nem sok, ha nem a csereegyes posztra akar költeni az Orlando, akkor maradhat is, de Shabazz Napier miatt még ez sem biztos. Ilyasova 8.4 milliós szerződéséből mindössze 400.000 dollár garantált, és mivel egy éve Millsap elé odatolt az együttes egy évi 20 milliós ajánlatot is, így nagyon könnyen elképzelhető, hogy elengedik a törököt, mert nagyobb halra vágynak.

A fiatalok közül a már említett Napier Watson biztosítéka lehet harmadannyi fizetésért, Andrew Nicholson jövője viszont kétséges. A kanadai erőcsatár korlátozott szabadügynök lesz, ha megkapja 3.4 milliós QO-ját, de nem igazán tudni, mi a célja vele a Magicnek. Tavaly kevesebb mint 15 percet töltött a pályán (ez mondjuk Skiles távozása miatt nem annyira mérvadó), pedig egyébként egy hatékony scorer, de ettől függetlenül nagyon puha - ez pattanózásán is meglátszik és védekezésén is. Mivel adott a keretben Gordon és Ilyasova, vagy utóbbi helyett egy nagyobb név, így egyáltalán nem biztos, hogy akarják vele csökkenteni a sapka alatti helyet. Dewayne Dedmon ugyanígy RFA lesz, csak még kevesebbet játszott jobb pattanózással, de elöl jóval limitáltabb képességekkel.

A draft most jóval kevésbé számít

Az előző három évben a Magic folyamatosan Top5-ben draftolt, volt, hogy a Top10-ben kétszer is, de ők is eljutottak arra a pontra, hogy most már el kell kezdeniük az eredményeket is szállítani, nem még egy fiatal hiányzik a keretükbe. A 11. helyen fognak húzni az idei játékosbörzén, amivel kifuthat nekik egy center is - Vucsevics mögé elférne egy a keretben, és ha valamikor el lehet talán kezdeni még egy embert beépíteni, akkor az talán most van, Vogel érkezésénél. A Skal Labissiere, Jakob Poeltl, Deyonta Davis hármasból húzhatnak valakit, ha szerencséjük van, és lecsúszik valaki hozzájuk - ha nem, akkor szerintem bepróbálkozhatnak Domantas Sabonisszal.

Irányítót nem újoncot fognak szerintem keresni, 2-3-as poszton nagyjából megvannak (a kezdő hármast szintén nem innen fogják kihalászni), erőcsatáruk van elég a padra, úgyhogy C posztra kellhet nekik ember, ha nem dobják be ezt a draftjogot is egy cserébe, ez is benne van ugyanis.

Vonzó célpont a szabadügynököknek

Nincs még kész az Orlando, ez Vogellel is egyértelmű, viszont a tréner kinevezésével szerintem jobb pozícióból indulhatnak a szabadügynököknél, mint Skilesszal. Ha elengedik Ilyasovát, akkor csak 44.4 millió dollárnyi helyet foglalnak a fizetéseik, ha a QO-t sem adják meg Nicholsonnak, akkor 41 milliót, ha Dedmonnak sem, akkor kevesebb mint 40 milliót. Nagyjából tehát 47-53 millió dollárnyi sapka alatti helyük lehet a nyáron, az rengeteg úgy, hogy nem egy "kiherélt" keretbe kell játékosokat keresniük.

Kiscsatár poszton szerintem rá fognak menni Harrison Barnesra, aki itt rögtön lehet első opció is, ha vannak ilyen ambíciói, de ugyanígy célpont lehet szerintem Chandler Parsons, vagy egy kevésbé scorer, de "mindenesebb" kiadásban Kent Bazemore - Parsonsnak talán ennél már készebb csapat kellene, Barnes viszont itt egy tehetséges gárda vezére lehet, Bazemore-nak pedig eljöhet az a pay-day, amit mondjuk szerintem a Magicen kívül talán 1-2 csapat adna meg neki (Blazers például). Négyes poszton nehezebb a helyzet, mert jóval kevesebb a választási lehetőség - itt ha Ilyasova stílusa tetszik Vogelnek, akkor rámehetnek Ryan Andersonra, de őt körülbelül még további 5-6 csapat megpróbálja majd kimaxolni. Talán Terrence Jones lehet célpontjuk, de pont a kevés elérhetőnek tűnő célpont miatt elképzelhető, hogy Ilyasova maradni fog.

Aztán persze borzasztóan nehéz az Orlandónál előzetes terveket felvázolni, hiszen egy cserével boríthatnak minden előzetes gyengeséget vagy erősséget, attól függően, hogy kiket és kiért boltolnak.


Összességében nézve nemcsak a szezon lesz nagyon érdekes szerintem a Magicnél, hanem maga a nyár is, mert nem úgy tűnik, hogy ne akarnának gyorsan nagyot előrelépni, ha lehetőségük van rá. Egyedül Tobias Harrist cserélték el eddig, leginkább capspace-re (itt érdekes Ilyasova szerepe, mert az a lépés azt vetítette elő, hogy rá akarnak menni több nagy halra is idén), úgyhogy érik egy blockbuster-húzás az együttesnél. A Vogel-Skiles váltás első lépésként jónak tűnik, de érzésem szerint borítékolható, hogy nem ez volt az egyetlen nagyobb változtatásuk az idei off-szezonban. Annyi biztos szerintem, hogy egy más gárdát láthatunk majd a következő idényben, de hogy ez csak a játékukra értendő-e, vagy az állományra is, az kiderül a következő nagyjából két hónap során.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus