Továbbfejlődik-e a Sixers?

Mennyire tudja pótolni Jimmy Butlert Josh Richardson, mennyire fog hiányozni JJ Redick, és Al Horford mennyit tud hozzátenni a játékhoz Joel Embiid mellett?

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacersPistonsBullsCavaliers
Southwest: SpursMavsGrizzliesPelicansRockets
Atlantic: Raptors

 

Philadelphia Sixers

Draft: Matisse Thybulle (1/20), Marial Shayok (2/54)

Távozott: Jimmy Butler (sign-and-trade csere, Heat, 4 év 142 millió), Amir Johnson, Boban Marjanovic (Mavs, 2 év 7 millió), TJ McConnell (Pacers, 2 év 7 millió), Greg Monroe, Justin Patton (Thunder, 3 év 5.3 millió), JJ Redick (Pelicans, 2 év 26.5 millió), Jonathon Simmons (csere, Wizards)
 
Érkezett: Al Horford (Celtics, 4 év 109 millió), Josh Richardson (sign-and-trade csere, Heat), Trey Burke (Mavs, 1 év 2 millió), Kyle O'Quinn (Pacers, 1 év 2 millió), Raul Neto (Jazz, 1 év 1.74 millió), Christ Koumadje (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Isaiah Miles (Limoges, 1 év 0.9 millió), Norvel Pelle (Libanon, two-way)

Maradt: Tobias Harris (5 év 180 millió), Joel Embiid, Ben Simmons, Mike Scott (2 év 9.8 millió), Zhaire Smith, James Ennis (2 év 4.1 millió), Jonah Bolden, Furkan Korkmaz, Shake Milton (4 év 6 millió), Haywood Highsmith (1 év 1.45 millió)

Keret:
Simmons - Richardson - Harris - Horford - Embiid
Burke (nem garantált) - Smith - Ennis - Scott - O'Quinn
Neto - Thybulle - Korkmaz - Bolden - Koumadje (ng)
Milton - Miles (ng) - Highsmith (ng)
Shayok (two-way) - Pelle (tw)

A Sixers rendesen átalakult a nyár folyamán, és nemcsak nevekben, de a gárda felépítésében is. Talán a legkisebb gondot az jelentette, hogy Jimmy Butler távozott, ezt ugyanis csak sign-and-trade útján tudta megtenni, így érkezett a helyére Josh Richardson - hasonló erényekkel bír azt leszámítva, hogy sokkal kevésbé vezér, ez viszont Joel Embiidék mellett talán nem akkora probléma. Tobias Harris megtartása már egy "kicsit" drágán sikerült, de rövidtávon meg kellett tartani, szükség volt rá - ha összetartja a jelenlegi magot a tulajdonosi kör, ez egy bajnokesélyes gárda, amiből Harris játéka nagyon hiányzott volna, akár 1 forintot, akár 180 millió dollárt keres 5 év alatt.

Az érdekesebb mozgások sora ott kezdődött, hogy JJ Redick lelépett, és nem nagyon érkezett tripladobó a helyére sem kettes posztra, sem máshova, ez pedig még komoly következményekkel járhat. Legjobb shooterét vesztette el ezzel a csapat, amely egyébként egy év alatt elpasszolta Landry Shametet és Robert Covingtont is. A majdnem 10 millióért megtartott Mike Scottra vagy a drafton még nem erről híres, de tavaly egész szépen bemutatkozó Zhaire Smith-re emiatt hárulhat nagyobb feladat a cserék közül, emellett Richardsonnak és Harrisnek kötelező a jobbik arcát mutatnia, különben a vártnál sokkal nagyobb gondok is lehetnek. Embiid játékára kisebb hatással lehet a spacing hiánya, de Ben Simmonst teljesen megölheti és fordítva is igaz - az ausztrál is kicsinálhatja a csapatot, bármennyi hír is jött ki, hogy na majd idén már egyáltalán el meri vállalni a kinti dobásokat.

Ha shooter nem is, de a palánk alá újabb segítség érkezett Al Horford személyében, aki több szempontból is hasznos lehet majd a gárda számára - igaz, nem olcsón. Az kérdés, hogy négyes poszton mennyire lehet ő jó ebben a korban, mert hiába van óriási rutinja, és hiába volt a hátsó alakzat oszlopa a Celticsnél, 33 éves is elmúlt, és az újhullámos négyesekkel nem lesz egyszerű rohangálnia.

Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy a Philly egyértelműen a Milwaukee Bucks ellen építkezett ezzel a lépéssel, hiszen ha valakit inkább a festékben kell majd megállítani, az Giannis Antetokounmpo, Horford pedig egy újabb test a palánk alá, aki ráadásul azt is pontosan tudja, hogyan kell jól ÉS szabályosan is védekezni. Mindemellett biztosítékot is jelent, ha Embiid esetleg lesérülne vagy pihentetni kellene, úgyhogy több oldalról megközelítve is volt értelme ennek a húzásnak - hogy mennyi, az csak a PO-ban, illetve a következő években dől el. Boban Marjanovic és Amir Johnson távoztak, viszont várhatóan őket is bőven pótolni fogja Horford, illetve az Indiana Pacerstől érkező Kyle O'Quinn, a palánk alatt tehát nem nagyon lehet gond.

Érdekesség, hogy Markelle Fultz után TJ McConnellt is elengedte a gárda (előbbi gyakorlatilag semmit nem mutatott, hiába volt óriási tehetség, McConnell viszont hasznosan kosarazott és irányította a második ötöst). Helyettük most a nem igazán játékmester, inkább csak scorer Trey Burke, illetve a megbízható, de ilyen kaliberű csapatnál maximum harmadik számú egyesnek jó Raul Neto vannak. Simmons mellé azonban lényegében fölösleges játékmestert hozni, úgyis az ausztrál kezében lesz a labda, ha pedig Simmons ül, akkor Embiidet vagy Harrist lehet megbízni a játék szervezésével, rajtuk kell átfolynia a támadásoknak - miközben a Celticsnél azt is láthattuk, hogy Horford a játék ezen szegmensében is nagyon hasznos. Papíron tehát nem tűnik igazán fájónak, hogy nincs komolyan vehető csere PG-je a gárdának.

Ami Redick távozása, illetve az emiatt potenciálisan kialakuló spacing-hiány mellett kérdés még, az az, hogy védekezésben előre tud-e lépni a Sixers. A PO-ban azért kevés gond volt ebből, de az alapszakaszban csak a 15. volt a gárda - most elvileg adott az állomány ahhoz, hogy ennél jobb is lehessen. Richardson és Butler váltása némi visszaesést eredményezhet, de olyan rettenetesen sokat nem, Horford pedig az Embiid által várhatóan kihagyott 10-20 meccsen jelentős előrelépést hozhat a korábbiakhoz képest. Itt érdemes lehet még kiemelni, hogy a padon ott van James Ennis, Smith-t minden atletikus képessége alkalmassá teszi arra, hogy akár ligaelit is lehessen majd egyszer hátul, Mathisse Thybulle-t pedig úgy draftolta a Sixers, hogy ez messze a legnagyobb erőssége - ebből az anyagból Brett Brownnak meg kell oldania, hogy legalább Top10-es legyen a gárda.

A nyár összességében nézve rettenetesen felemás volt szerintem a Sixersnél. Butler elveszítése érvágás, de Richardson megszerzése nagy mentés. Redick borzasztóan hiányozhat még, és akár a bajnoki cím is múlhat azon, ha nem tudja megoldani a Philly a spacinget, Horford viszont a legnagyobb keleti ellenféllel szemben jelenthet egyértelmű megoldást (igaz, ha be is jut a Sixers a nagydöntőbe, ott olyan csapatok jöhetnek szembe, akik ellen pályára küldhetetlen Horford négyesben). Kicsit szét kell szakadnom, mert vannak olyan döntések, amik nagyon tetszenek, meg vannak, amik nem, vagy vannak árnyoldalai bőven. Ami nálam negatívba viszi az off-szezont, az Horford és Harris pénzei, akiket drágán sikerült megszerezni/megtartani - ez még most nem fog fájni, évek múlva viszont gondot jelenthetnek.

Ettől függetlenül a Sixers keleti top csapat lesz, méghozzá szerintem a Bucksszal kiemelkedve a főcsoportból, aztán hogy Horford megérte-e a pénzét, illetve hogy Redick hiányozni fog-e, az majd úgyis csak a PO-ban derül ki.

Off-szezon értékelés: C-

Tipp: Kelet 2.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus