A Falco a továbbjutásért játszik ma este

A Sopron a becsületgyőzelemért, a Falco viszont a továbbjutásért lép ma este pályára a FIBA Europe Cup csoportkörének 6. fordulójában.

A Sopron KC számára a ma esti, Cibona Zagreb elleni összecsapás már csak presztízs-értékkel bír, hiszen az eldőlt, hogy a horvátok továbbjutottak, a magyar együttes pedig a FIBA Europe Cup B jelű kvartettjének utolsó helyén végez. Sabáli Balázsék számára ettől függetlenül jó kis erőpróba lehet a mai, amennyiben a vendégek kicsit is komolyan veszik az összecsapást. A Sopronnál elég komoly gondok voltak az utóbbi időben, játékuk is visszaesett, Patonay Imre is távozott, a nemzetközi porondon még nem nyertek mérkőzést és a magyar bajnokságban is sorozatban két vereségnél járnak, de éppen ezért lehet ez több, mint egy "csak legyünk túl rajta" mérkőzés.

Ruják András visszatért sérüléséből, és most egy kemény ellenfél ellen lehet gyakorolni az elmúlt napokban, hetekben tanultakat - jó eséllyel ami a Cibona ellen működik, az fog Nyíregyházán is. Más kérdés, hogy előtérbe kerülhetnek a fiatalok is, ha nem akarja túlságosan lefárasztani húzóembereit Sabáli mester, de alapvetően szerintem ezt a találkozót sokkal inkább fogja felhasználni tesztként, mert újra fel kell építenie kicsit csapata önbizalmát és játékát is a bajnoki rangadók előtt. Mivel egyik csapat számára sincs tétje a találkozónak, így jóval fontosabb lesz a mutatott játék, mint maga a végeredmény.


A Falco-Trend Optika KC Szombathely merőben más felállásban várja a ma esti utolsó fordulót, hiszen Kálmán Lászlóéknak még továbbjutási esélyeik vannak - az is igaz, hogy nem túl vérmesek, de vannak.

Két eset lehetséges. Az egyik alapján a Södertalje Kings idegenben legyőzi a Varesét, így a Falcónak 29 pontnál nagyobb arányú győzelmet kell aratnia a belga Telenet Oostendével szemben, mivel a két gárda egymás elleni mérkőzésén 91-62-re nyertek a belgák, és ez a két gárda áll majd 3-3-as mérleggel a csoport 2. és 3. helyén. A másik forgatókönyv szerint a Varese otthon megveri a svédeket, így viszont egy szombathelyi győzelemmel négyes holtverseny alakulna ki, minden csapat 3-3-ra állna. A Falcónak ez se túl jó, hiszen nekik -46 a pontkülönbségük, a másik három együttesé pedig +19 (Varese), +14 (Södertalje) és +13 (Oostende), és lényegében a helyzet semmit nem változik, így is egy 30-ast kell verniük legalább a belgákra, akkor változhat a helyzet a pontkülönbségeknél és a pontarányoknál is.

Az Oostende három hete megmutatta, mennyire erős, de azért annyira nem, hogy legyőzhetetlennek lehessen őket nevezni. 3-0-val nyitották a csoportot egy Varesében, illetve két hazai pályán aratott sikerrel, itt azt lehetett hinni, hogy sima lesz az útjuk a következő körbe, aztán azonban nagyon leeresztettek, így állnak már 3-2-vel. Hogy mennyire jók mégis, azt a belga bajnokságból leszűrhetjük, hiszen 8-1-gyel vezetik a hazai pontvadászatot, de az is sokat mondó, hogy olyan játékosaik vannak, mint a szerb válogatott Rasztko Katics. Azt is érdemes velük kapcsolatban kiemelni, hogy mennyire szétoszlanak a terhek a kereten belül, hiszen a bajnokságban 9-en, a FIBA Europe Cupban pedig 7-en átlagolnak 7 pont fölött, nem kimondottan egy emberre támaszkodnak.

A Falcón az utóbbi hetekben főleg a magyar bajnokikon látszódott a fáradtság (vereség legutóbb a Pécstől, szoros meccsen győzelem a Kaposvár és a MAFC ellen), összességében azonban egy eredményes és pozitív nemzetközi kupaszezont zárnak akkor is, ha ma este véget ér szereplésük. A svédek otthonában hatalmas meglepetést okoztak győzelmükkel - ott a csoport másik két tagja például "megfázott" -, megverték az olasz első osztályú Varesét, és a Södertalje elleni hazain is a kezükben volt a találkozó a végjátékban. Akármi is történik, szerintem sokat tanultak ezekből a meccsekből, Váradi Benedekék fejlődése szempontjából kulcsfontosságú volt, hogy nemzetközi szinten is megmérettetett a Falco.

A ma esti mérkőzéseket a FIBA youtube-csatornáján élőben nézhetitek majd, ezeket később közzétesszük.

Hajrá Sopron, hajrá Falco, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus