A macedón fővárosba látogat az Olaj

Péntek este 20:30-as kezdettel a Szolnoki Olaj KK Macedóniában lép pályára - a magyar együttes ellenfele az Adria Liga alapszakaszának 15. fordulójában az MZT Szkopje gárdája lesz. Az esélyek ezúttal nem az Olaj mellett szólnak, de a Szkopje volt az egyik csapat, amelyet nagyon magabiztosan sikerült megvernie az Olajnak idén, a bajnokság második fordulójában. Hogy mi várható most, azt lássuk kicsit részletesebben is!

Adria Liga, alapszakasz, 15. forduló
MZT Szkopje (macedón, 6-8, 7.) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 5-9, 12.)
2014.01.03., péntek, 20:30 (TV - Sport2, 20:15)

A Szkopje idén nagyban hasonlít a tavalyi Krkára vagy az Olajra: otthon nagyon erősek - mindössze a Partizan és a Cibona ellen kapituláltak pályaválasztóként -, idegenben azonban vérszegény teljesítményt nyújtanak eddig - két fordulóval ezelőtt, Kragujevacban, a Radnicski ellen sikerült csak nyerniük vendégként, egyébként csupa vereség áll a nevük mellett, ha nem az otthoni, megszokott környezetben kell pályára lépniük. Így állnak jelenleg 6-8-as mérleggel a tabella 7. helyén - mögöttük óriási a tömörülés, előttük viszont két győzelemmel többje van az 5-6. helyezetteknek.

A EuroCupban hatalmas csalódást okoztak, mivel az orosz UNICS Kazanyt, a török Banvitot, az izraeli Maccabi Haifát, az észt Kalev Tallint és a lett VEF Rigát felvonultató G jelű hatosban összesen 1 győzelmet szereztek. 1-9-es mérlegükkel természetesen csoportutolsóként végeztek, és befejezték erre az idényre a nemzetközi szereplést.

A felemás Adria Liga-szereplés, illetve a negatív meglepetést hozó EuroCup-próbálkozás meg is hozta a megjósolható változásokat. Nagyon nagy mozgás volt náluk játékosállományban, és edzőt is cseréltek: Vlada Vukoicsicsnek megköszönték az eddigieket és a Körmendről már ismert szlovén trénert, Zoran Marticot nevezték ki a helyére, december eleje óta ő irányítja a macedón kirakatcsapatot - egyelőre hasonló eredménnyel, mint elődje.

Még novemberben megegyeztek Boban Sztajiccsal, a 20 éves irányító azonban nem sok lehetőséget kapott eddig, peremember, úgyhogy túl sokat nem oszt, nem szoroz jelenléte - főleg úgy nem, hogy a naptári év végére nagyon telített lett a posztja.

Az edzőváltás után az első csere a játékosállományban a palánk alatt történt: az amerikai erőcsatártól, Justin Reynoldstól megváltak, helyére pedig a korábbi U20-as válogatott, még mindig csak 20 esztendős Ivan Marinkovicsot szerződtették az idény végéig. A 209 centi magas négyes a Crvena Zvezdánál, illetve a Partizannal is megfordult - az OKK Belgrád alakulatát hagyta el most az MZT kedvéért.

Egy hét sem telt el, és december közepén megint váltottak: Carl Jonest sikerült aláiratniuk. A 180 centis amerikai irányító most végzett a St. Joseph Egyetemen, és az iskola történetének harmadik legtöbb pontját szerezte ottani karrierje során. Jones a felkészülési időszakot a lengyel Slask Wroclawnál töltötte, azóta nem volt csapata.

Pár nappal ezelőtt, december legvégén még két elég komoly igazolással rukkoltak elő. Alekszandar Cvetkovicsot a Crvena Zvezdától kapták kölcsön. A belgrádiak nem sok játéklehetőséget tudtak neki biztosítani, az MZT azonban úgy gondolta, meg fogják tudni ezt oldani (állományukat nézve azért ez igen érdekes lesz), így a felek abban egyeztek meg, hogy másfél évig, azaz 2015 nyaráig marad a Szkopjénél a fiatal játékmester.

Szilveszter előtt szintén másfél évre, 2015 nyaráig igazolták le a tavaly az Olajnál játszó Szead Sehovicsot. A montenegrói válogatott swingman nagyon jó teljesítményt nyújtott a német első osztályban szereplő Bayreuth színeiben, de csak egy hónapra szerződtették a németek egy sérülés miatt, emiatt távoznia kellett Bryan Bailey felépülésével - így kötött ki végül Szkopjében.

Várható rotáció:
Otasevics - Sinovec - D.Sztojanovszki - Csekovszki - Gecsevszki
Jones - (Cvetkovics -) Markovszki - Sze.Sehovics - Davis - Marinkovics - Lucsics

Az elmúlt meccsen, a Union Olimpija ellen nem játszott legjobbjuk, Todor Gecsevszki, az ő hiánya az Olaj ellen is óriási vérveszteség lenne. Az ugyanis elmondható, hogy - főleg a legutóbbi igazolásokkal - borzasztóan telített és bő rotációja lett a Szkopjének, ez azonban még mindig csak az alsó három posztra igaz. Erőcsatárban és centerben négy emberrel dolgoznak, onnan bárki esik ki, komoly problémát okoz ezzel Martic edzőnek.

Gecsevszki 15 VAL-t átlagol, ezzel az AL 9. helyén tanyázik jelenleg a vonatkozó statisztikát nézve - ő, Damjan Sztojanovszki és Stefan Sinovec nyújtanak nagyon jó teljesítményt, ez a trió vezeti az MZT-t. Ami problémát okozhat a szolnokiaknak ezzel a három emberrel kapcsolatban, hogy ha szabályosan nem sikerül őket megállítani, akkor faultolni nem nagyon érdemes egyikőjüket sem: mindhárman ott vannak a liga öt legjobb büntetőzői között 84-85%-os teljesítményükkel.

Gecsevszkinek kintről nagyon nem megy eddig idén (6/24, 25%), pedig pont arról híres, hogy triplákkal is tud veszélyeztetni, Sztojanovszkival ugyanez a helyzet (12/40, 30%), Sinovecnek viszont nem megy rosszul, igaz, olyan nagyon jól sem (15/44, 34.1%) - ettől függetlenül egyikőjüket sem nagyon lehet szabadon hagyni, mindannyian nagyon jó kezű kosarasok, akik mostani gyengébb statjaik ellenére is képesek büntetni, ha az ellenfél azt gondolja, őket fel lehet adni.

Akinél ezt nem kell túlságosan magyarázni, az Cade Davis, aki idén a legjobb százalékkal operál kintről azok közül, akik rendszeresen vállalnak is hármasokat a csapatnál (20/47, 42.6%), Nikola Otasevics, aki kevesebbet dob el, azt viszont pontosan teszi (6/15, 40%) és magasember létére Gjorgi Csekovszkira is mindképpen oda kell figyelni - az erős, zömök testalkatú kosaras távolról kis túlzással veszélyesebb, mint közelről (15/42, 35.7%).

A büntetőket egyébként csapatszinten is kiválóan dobják, másodikak a Zadar mögött a teljes mezőnyt nézve (240/320, 75%), és abban is hasonlítanak a múlt héten a Szolnok által legyőzött horvátokra, hogy nagyon gyengén pattanóznak - utolsó előttiek, csak a Zadart előzik meg (391, átlag 27.93). Amennyire gyengének tűnnek ez utóbbi statisztika miatt a palánk alatt, annyira meglepő, hogy ők osztották ki eddig a legtöbb blokkot (38, átlag 2.71).

A legtöbb labdalopás is a nevükhöz fűződik (111, átlag 7.93), viszont ettől és a blokkoktól függetlenül sincs jó védelmük, mert nagyon sok triplával próbálkoznak, elég idős csapatnak számítanak - főleg ha nem számoljuk azokat, akik most jöttek Martic kinevezése óta -, így könnyen leindították eddig őket a kihagyott kisérleteik után, és nagyon sok könnyű kosarat kaptak.

Az állomány összetételének megváltozása ezen azért sokat segíthet, hiszen egytől-egyig fiatalok érkeztek, de nagy kérdés, hogyan tudja majd rotálni Martic a keretet, főleg az alsó három poszton. Cvetkovics, Jones és Sehovics leigazolása után ugyanis 8 bevethető embere van 3 posztra, így a játékidőket normálisan elosztani szinte lehetetlen - úgy, hogy mindenki játékban is maradjon, és elégedett is legyen. Majdnem biztos, hogy small-ballba is át fog menni esetenként a Szkopje, főleg ha nem játszik Gecsevszki, de egy egyébként is gyengén pattanózó csapatnál ez nem biztos, hogy túlságosan sok jót jelent.

 

Az Olaj a múlt héten nagyon fontos meccset nyert meg a Zadar ellen. Nem a legjobb játékkal tette mindezt, de azon az estén csak a győzelem ténye volt a fontos egy közvetlen riválissal szemben. Ezt a titulust nyugodtan ráaggadhatjuk a Szkopjére is, hiszen a tabellán látható 5 helynyi különbség a valóságban mindössze egy győzelmet jelent, azt azonban hozzá kell tenni, hogy a Szkopje papíron nem egy kategóriával jobb csapat a múlt héten legyőzött horvátoknál, nemcsak az idegenbeli szereplés okoz majd tehát nehézséget, hanem az ellenfél által képviselt színvonal sem lesz olyan "kellemes", mint múlt héten.

Amiben bízni lehet az Lóránt Péter visszatérése - mint azt már a múlt héten kifejtettük, esetében nemcsak játékának minősége, hanem sokoldalúsága is nagyon sokat dobhat az együttesen, amennyiben bevethető állapotba került. Az előzetes hírek alapján most már játékra kész, de hogy valóban az-e, azt valószínűleg csak a mérkőzésen tudjuk meg. Az idegenbeli mérkőzést valószínűleg Justin Holiday várta a legjobban - bár utóbbi időben mutatott formája nem éppen felfelé ívelő, az otthoni meccseken nagyon nem ment neki a játék, idegenben eddig kitűnően szerepelt, egy esetleges bravúrhoz elengedhetetlen lenne az ő jó játéka.

Az kétségtelen, hogy a palánk alatt lehet leginkább megverni a házigazdát, az ellenfél pattanózásbeli gyengeségét kellene leginkább kihasználnia az Olajnak, hiszen azt láthattuk, hogy ebben nemcsak a most elvileg visszatérő Lóránt, Báder Márton vagy Keller Ákos tud az Olajnál jó produkciót nyújtani, hanem a múlt héten igazolt Sztrahinja Milosevicsnek is kifejezetten erőssége a kulimunka és a lecsorgók összeszedése, Chris Oliver a szezon eleje óta ebben jeleskedik igazán, és Holiday is - gyengébb dobóformája és dobáskiválasztása miatt - ebben tudott hasznos lenni leginkább az utóbbi időben.

Egyelőre az is biztos, hogy Dragan Alekszics és Andrius Jurkunas irányítja továbbra is az együttest, nincs tehát új vezetőedző. Ha papíron nézzük az erőviszonyokat - plusz azt, hogyan szerepelt eddig az Olaj idegenben az Adria Ligában -, meglepetés lenne a meccs behúzása, de a Szkopje közel sem olyan egységes csapat, mint amennyire jónak tűnnek a nevek alapján, nagyon sok változás volt náluk is az utóbbi időben, emiatt sok még a kavarodás náluk is, így jó játékkal egyáltalán nem lenne lehetetlen az első idei idegenbeli győzelem megszerzése.

A találkozót a Sport2 csatorna élőben közvetíti 20:15-ös műsorkezdettel!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

 

Foto (1), (2) - abaliga.com
Foto (3), Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus