A szlovének mellett a spanyolok is ott vannak a negyeddöntőben

Luka Doncicék újabb győzelme után Spanyolország is behúzta a második meccsét, ezúttal Argentína ellen. 

fotó: fiba.basketball

C csoport

Szlovénia - Japán 116-81

Jól kezdett, de igazán dominálni azért nem tudott a szlovén válogatott, az első félidőben 53 pontot tett fel a táblára az európai csapat és 12-vel vezetett, de Japán azért ott volt még látótávolságon belül. Luka Doncic már a nagyszünetig 15 pontot, 6 lepattanót és 4 gólpasszt jegyzett, az előző meccsükkel ellentétben viszont most pocsékul tripláztak, míg a japánok Rui Hachimura 17 pontjára építették a támadójátékukat.

Fordulás után Zoran Dragic lépett elő, elkezdtek beesni a triplák is, ezzel sikerült kicsit növelni az előnyt, de továbbra sem tudta eldönteni a meccset az Európa-bajnok, mivel Doncic-nak három faultja miatt le kellett ülnie. A negyedik negyed elején még egyszer rohamoztak a parádés játékot bemutató Hachimura vezette házigazdák, de ekkor Doncic megrázta magát, vezérletével a záró játékrész közepére a különbség 20 pont fölé nőtt. Innen már a szlovének lemenedzselték a hátralévő időt, mind a 12 játékosuk szerzett mezőnykosarat, második győzelmükkel pedig bebiztosították helyüket a negyeddöntőben.

Öten jutottak 10 pont fölé, 54-33-ra nyerték a pattanózást, 68%-kal dobták a kétpontosokat, a japánok a festékben vesztették el a mérkőzést - egy darabig még a kinti dobásokkal és Hachimura megoldásaival tartották magukat, de a negyedik negyed közepére megtörtek. 

Szlovénia legjobb dobói: Doncic 25/6, Z. Dragic 24/6, Cancar 16/9.
Japán legjobb dobói:  Hachimura 34/9, Watanabe 17/9, Hiejima 10/6.

 

Spanyolország - Argentína 81-71

A második negyedben fordította át ezt a mérkőzést Spanyolország, az első játékrészt még öt ponttal Argentína nyerte, de a következő tíz percet 20-9-re vitte el az európai csapat és innentől már végig vezetett - ez a támadásban nagyon gyengére sikerült periódus megpecsételte az argentinok sorsát. A spanyolok ezt követően a parádés napot kifogó Ricky Rubio (26 pont, 5/6 tripla, 5 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével menedzselték a különbséget, 53%-kal dobtak mezőnyből, míg a túloldalon hiába remekelt hasonlóan Nicolas Laprovittola (27 pont, 5/9 tripla, 4 gólpassz), a spanyol csapat jóval több lábon állt. Az argentinok egyébként sokkal gyengébben dobtak mezőnyből, csak a 9-cel több támadópattanójuk miatt tudtak közel maradni, de annyi tűzerő nem volt bennük, hogy átvegyék az irányítást és védekezésben sem tudtak mit kezdeni Rubióval.

A hajrában már nem volt kérdés, stabilan tíz pont feletti előnyben volt Spanyolország, a hispán együttes pedig ezzel a győzelemmel biztosította helyét a legjobb nyolc között - Claverék és a szlovének is 2-0-val állnak, ők továbbjutottak és következőleg egymással találkoznak, míg a harmadik helyért az utolsó meccsen a 0-2-es Argentína és Japán csap össze.

Spanyolország legjobb dobói: Rubio 26/15, Llull 10/3, Claver 9/3, P. Gasol 9 
Argentína legjobb dobói: Laprovittola 27/15, Scola 13/6, Campazzo 10/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus