A továbbjutásért játszik egymással a Szolnok és a Falco

Kedden este 18:00-tól újra magyar csatát rendeznek a FIBA Europe Cup csoportkörének ötödik fordulójában - a Szolnok a Falcót fogadja a Tiszaligetben. Lássuk, mik a lehetőségek a két magyar együttes előtt.

FIBA Europe Cup, Csoportkör, H-csoport, 5. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 3-1) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (magyar, 2-2)
2017.11.14., kedd, 18:00

Ez az a párosítás, ahol a két csapatról külön nem sok szót kell ejteni, hiszen folyamatosan követjük a velük történő eseményeket. A Falco három hete épp a Szolnok elleni győzelemmel kezdett formába lendülni, az azóta eltelt időszakban négy sikeresen megvívott csata mellett csak a Nyizsnyij Novgorod győze le őket - igaz, azzal a vereséggel nehéz helyzetbe is kerültek a továbbjutás szempontjából. Az Olaj a szombathelyi veresége óta nem kapott ki, öt meccsből ötöt behúztak Vojvoda Dávidék, a nemzetközi porondon pedig kifejezetten magabiztosak - ők például 26 ponttal legyőzték a Novgorodot, igaz, az oroszok még Veremejenko nélkül álltak fel.

Mindkét együttesen lehet nyomás. A Falcónál egyértelmű az ok: ha kikapnak a Tiszaligetben, akkor elszállt a matemaikai esélyük is a továbblépésre, így nekik nincs választásuk, győzniük kell, ha tovább akarnak menni. A Szolnokon viszont a hazai pálya mellett azért is van teher, mert ha kikapnak, ők is nehéz szituációba kerülnek - csak úgy juthatnak tovább ebben az esetben, ha a Novgorod otthonában diadalmaskodnak, ami nem lehetetlen feladat, de egy hosszú utazás után kifefejezetten nehéz lenne.

Adott esetben mindkét magyar alakulat továbbjuthat. Ehhez vagy ki kell kapnia a Novgorodnak hazai pályán a Szokoli ellen (egyáltalán nem reális), és akkor a Falco holnapi, majd macedóniai, illetve az Olaj decemberi eleji, Oroszországban aratott bármilyen arányú győzelme elég. A másik esetben pedig ha a Novgorod most legyőzi a Szokolit, ami lényegében a papírforma, akkor a Falcónak most győzni kell, az Olajnak pedig az utolsó fordulóban olyan különbséggel kell nyernie, hogy a Szolnok-Falco-Novgorod minitabellából a 2-2-es körbeverések után a két magyar alakulat kerüljön ki az első két helyen a pontaránnyal.

A két forgatókönyv azért nagy valószínűség szerint megegyezik egymással. Ezen a minitabellán ugyanis jelenleg +16-tal áll az Olaj, +3-mal a Falco és -19-cel a Novgorod. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a Falcónak még a saját kezében a sorsa - ha nyer Szolnokon és a Karpos Szokoli otthonában is, biztosan továbbjut vagy mérleggel vagy minitabellás kosárkülönbséggel. Másrészt azt is jelenti, hogy ha a Szolnok veszít is holnap, de nem kap ki 35 pontnál többel (ez a különbség a realitásoktól nagyon messze áll), akkor az utolsó fordulóban elég egyetlen ponttal is legyőznie az oroszokat - ha most nyernek Perryék, akkor matematikailag is eldőlt a továbbjutásuk.

Az első egymás elleni csatájuk alapján egy kifejezetten jó, szoros, izgalmas ütközet várható, ahol a hazai pálya miatt a Szolnok esélyesebbnek tekinthető.

A találkozót egyik TV-csatorna sem közvetíti, de a netes élőképes stream elérhetőségét a szokásoknak megfelelően a holnapi nap folyamán közzétesszük!

Foto, Slide - fiba.com, Unger Tamás

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus