Az Olaj Báder sérülése ellenére is legyőzte a Cedevitát!

Az Adria Liga 23. fordulójában a második helyen álló Cedevita Zágráb csapatát fogadta az Olaj. A kőkeményen játszó vendégekkel szemben az első félidőben jól tartotta magát a Szolnok, Báder Márton kidőlése ellenére vezettek is. Fordulás után valamivel jobban játszott a Cedevita, de a hazaiak látótávolságon belül maradtak. Az utolsó negyedben végig ellenfele nyakán loholt a magyar csapat, a végjátékban pedig Keller Ákos és Vojvoda Dávid remeklésével megfordította a csatát és győzött.

Adria Liga, alapszakasz, 23. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 8-15) - Cedevita Zagreb (horvát, 17-6) 68-67
(21-22, 17-14, 14-19, 16-12)

Szolnoki Olaj KK: Rakics 10/6, Vojvoda 10/3, Holiday 10/6, Milosevics 7, Lóránt 14/3.
Csere: Báder -, Trotter 5/3, Simon 3/3, Keller 7, Ivosev 2.

Cedevita: Smith 8, Babic 7/3, Suton 9/3, Ramljak 9/6, Bilan 16.
Csere: Ray 4/3, Nurkic 7, Zubcic 4, Bazdarics 3/3.

A találkozó teljes statisztikáját ezen a linken megtaláljátok!

Gyorsabb, pörgősebb kezdőötössel állt fel az Olaj, ennek köszönhetően rendre sikerült betörésekkel megbontani a Cedevita védekezését az első percekben, elsősorban Lóránt Péter és Strahinja Milosevics jeleskedett ebben. Ami azonban előny volt az egyik oldalon, az hátrány a másikon: a zóna ellen nagyon szépen találták meg a vendégek a center Bilant, aki sorra szerezte a kosarakat. A nagy rohanásban azonban egyre több hibát vétett a Zágráb, aminek köszönhetően 9-8-nál átvette a vezetést az Olaj. A vendégek váltottak, elkezdték erőltetni a kinti dobásokat, 10-2-es futást csináltak, főként Ramljak jeleskedett a triplák termelésében. Az sem zavarta meg a vendégeket, hogy Bilan gyorsan összeszedte két faultját, és le kellett ülnie, a helyére beálló fiatal bosnyák óriás, Nurkic jól dolgozott mindkét oldalon. Megállt a negyed második felében támadóoldalon a hazai csapat, Simon triplája 13-19-nél nagyon kellett, hogy ne szakadjon le az Olaj. A negyed végén Trotter pillanatai következtek, emberről beszórt hármasa után az utolsó másodpercben dobott be egy nagyon nehéz tempót - így minimális hátrányban várhatta a folytatást a szolnoki csapat. 

Nurkic közeli félhorga vezette fel a második negyedet, majd Zubcic szerzett labdát Bádertől - Trotter azonban óriási sprintet kivágva visszaszerezte a játékszert. Ettől kicsit megzavarodtak a vendégek, Lóránt tempót dobott, majd támadóhibát harcolt ki Nurkicon. Lóránt és Suton páros faultja, majd páros technikaija paprikázta fel a hangulatot, a magyar erőcsatár joggal nehezményezte, hogy arcon könyökölte őt a vendégek játékosa (emlékezhetünk, a szezonban volt már ilyen eset miatt hosszabb kihagyása Lórántnak). Bazdarics hármasa, majd Lóránt kosara terelte vissza a megszokott medrébe a játékot, Ray triplája pedig ötpontos vendégelőnyt eredményezett. Báder Mártont kellett lecserélni egy ütközés után (vállsérülést szenvedett a center, nem is tudott visszatérni), majd Suton is betalált kintről - az Olaj közel hat perc után hat dobott pontnál állt. Rakics triplája, Keller remek blokkja, majd Rakics duplája azonban azt jelentette, hogy egy perc alatt visszajöttek a meccsbe, majd Vojvoda triplájával 8-0-s futást csinált a hazai gárda, amivel visszavették a vezetést. Repesa mester időt is kért, de rögtön el is adta a labdát csapata, majd Holiday is végre betalált kintről. Nurkic büntetője szakította meg a hazai sorozatot, második kísérlete lejött, Smith dobott belőle tempót - de így is az Olaj mehetett előnnyel a nagyszünetre. 

Fordulás után Milosevics blokkjával kezdett a Szolnok, de Trotter eladta a labdát, amit Bilan büntetett, szerencsére a +1-et kihagyta - de a második támadásban is faultot harcolt ki, igaz, ekkor is csak egy szabaddobást értékesített. A Cedevita Suton támadólepattanója után újabb pontokkal gyarapodott, a Szolnok pedig közel három percig nem talált be. Vojvoda törte meg a hazai kosárcsendet, három büntetőt harcolt ki, mindet be is dobta. Suton és Bilan azonban egyre jobban belelendült, míg a szolnokiak támadásban továbbra is elég sokat cipelték a labdát, amit a horvátok könnyen védtek le. Közel 5 perc után Lóránt szerezte az Olaj első mezőnykosarát a második félidőben, de ezek a percek nem a hazaiakról szóltak. Smith előbb tempót dobott, majd alley-oop passzal szolgálta ki Ramljakot, akin ráadásul Holiday beütötte harmadik hibáját is, nem sokkal később pedig a negyediket is ráfújták a játékvezetők, akik ebben az időszakban néhány véleményes ítélettel borzolták a hazai nézők idegeit - ugyanakkor az Olajban ebben az időszakban nem volt senki, aki élére állt volna a csapatnak, nagyon rosszul céloztak. A negyed végén Rakics leindításból dobott ziccere azonban ennek ellenére azt jelentette, hogy egy triplányi távolságban maradt ellenfelétől a Szolnok. 

Kerek két percig nem esett kosár az utolsó negyedben - Lóránt Péter hármasa szakította meg a rossz dobások sorát, egyenlített az Olaj. Bilan és Babic azonban duplákkal gyorsan válaszolt, a hazaiak pedig a következő közel három percben pont nélkül maradtak - Holiday zsákolása a legjobbkor jött, de Babic hármasa azonnal lelohasztotta az éledező reményeket, majd Bilan lefutása után 57-64-re ment el a Cedevita. Dragan Alekszics időt is kért - előbb Keller zsákolása, majd Holiday triplája visszahozta a meccsbe csapatát. Milosevics azonban büntetőt és ziccert rontott - a védekezés viszont működött, és lerohanásból Keller nagyon nehéz kosarat dobott, majd a plusz egyet is a helyére küldte: 66-66-nál, egy perccel a vége előtt kiegyenlített az Olaj. 25 másodperccel a vége előtt a mezőnyből 7/7-tel dolgozó Bilant faulttal sikerült megállítani, aki tartotta jó szokását, kettőből csak egy büntetőt dobott be - a túloldalon viszont Vojvoda klasszis megoldásával, betörés utáni floaterével átvette a vezetést a Szolnok. A maradék hét másodpercben elrontotta támadását a Cedevita, Smith betörés utáni dobása gyűrűt sem ért - a magyar alakulat óriási skalpot szerezve legyőzte az Adria Liga második helyezettjét. 

 

fotó: abaliga.com, slide: szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus