Cedevita - Szolnok, 19:00

Ma este, 19:00-tól a Szolnoki Olaj KK a horvát Cedevita Zagrebbel csap össze az Adria Liga 10. fordulójában. A találkozót nem közvetíti a televízió, ám hogy mi várható, azt nézzük meg most kicsit részletesebben!

Adria Liga, alapszakasz, 10. forduló
Cedevita Zagreb (horvát, 7-2) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 3-6)

2013.11.30., szombat, 19:00

Komoly feladat vár a Szolnokra az Adria Liga 10. fordulójában, akik ezúttal Zágrábban, a holtversenyben élen álló Cedevita vendégeként lépnek parkettre. A horvát csapat remek nyarat tudhat maga mögött már, ami az átigazolási piacon történt mozgolódásukat illeti. Több játékos is távozott a tavalyi csapatból, ám a kulcsembereiket vagy megtartották, vagy sikerült megfelelő helyettessel pótolni őket. A maradók listáját erősítette a 35 esztendős horvát swingman, Marino Bazdaric, a nála 13 évvel fiatalabb kiscsatár, Luka Babic, valami az egyik húzóember, Marko Tomas is. A gárda kötelékében maradt továbbá a 215 centi magas, 24 éves center, Marko Bilan, valamint a legutóbbi szezont a Cedevitánál kezdő, de a Zadarban befejező, bosnyák-szlovén kettős állampolgárságú szupertehetség, a 19 éves Jusuf Nurkic, akinek tavaly év végén voltak kiemelkedő meccsei, amikor pályára került normális játékpercekkel.

Az érkezők közül kiemelendő a horvát válogatott kettes és hármas poszton is bevethető játékosa, Ante Delas, valamint a csapat egyetlen igazi irányítója, az amerikai Nolan Smith. A Duke Egyetemen 2011-ben végző hátvéd az első kör 22. helyén kelt el a 2011-es drafton, a Portland TrailBlazers vitte el, de két év alatt összesen 84 meccsen lépett pályára, az előző szezonban már a D-Ligát is megjárta, úgyhogy a Blazers nem hívta le csapatopcióját, ezért próbálkozhat most Európában. Érkezett továbbá a tavaly a Cibonánál és a Lietuvos Rytasnál is megforduló, a 2012-es drafton 56. helyen kiválasztott Tomislav Zubcic is, valamint a 23 éves kiscsatár Ivan Ramljak (ex-Siroki), az 1997-es születésű, de már most 203 centis csatár Lovro Mazalin, és megszerezték az Ohio egyetemen idén nyáron végzett, 206 centis erőcsatárát, Ivo Baltic-ot. Ezen kívül még egy igazolásuk volt, ám ezt a kényszer szülte: Marko Tomas megsérült, a pótlására pedig leigazolták a korábban több európai csapatban is megforduló hátvédet,  Ray Allan-t.

Várható rotáció:
Smith - Allan - Delas - Zubcic - Bilan
Ramljak - Bazdaric - Babic - Baltic - Nurkic

A jól sikerült erősítéseknek meg is lett az eredménye, a Cedevita 7-2-es mérleggel a harmadik helyen áll a bajnokságban, ám mérlege ugyanolyan, mint az előtte álló két belgrádi gárdának, a Partizannak és a Zvezdának. Két vereségüket a Cibona és a Crvena Zvezda ellen szenvedték el az ötödik, illetve a hetedik fordulóban, mindkétszer idegenben. Otthon eddig négy alkalommal léptek pályára, és átlagban 14 pontot vertek ellenfelükre, ami igencsak figyelemre méltó teljesítmény. Főként a keménységükre és a védekezésükre építenek, ugyanis dobott pontok tekintetében csak kilencedikek, triplákban pedig utolsó előttiek a ligában, ám meccsenként mindössze 67 pontot kapnak, aki megsüvegelendő ebben a versenysorozatban. Jó formában vannak tehát, főként otthon, így igencsak oda kell tennie magát az Olajnak, ha nem szeretne egy újabb vereséget begyűjteni. A csapat kulcsembere az irányító Nolan Smith, a maga 14.2 pontjával, ám a meccsenként kiosztott 2.5 gólpassza igencsak kevésnek tűnik. Az ő párharca Willie Warrennel minden bizonnyal érdekes színfoltja lesz a mérkőzésnek. Fontos láncszem még a 12 pontot és 5 pattanót átlagoló Nurkic, valamint a meccsenként csaknem 10 pontot és 5.5 lepattanót begyűjtő Miro Bilan is.

Márpedig a Szolnok mostanában a vereségeket gyűjtögeti a győzelmek helyett, ami igencsak feszültté tette a légkört a Tisza-parton. Utoljára három fordulóval ezelőtt, a Radnicski ellen győzött a magyar csapat, azóta azonban az Union Olimipa és a Buducsnoszt is győzelemmel távozott a Tiszaligetből, valamint az Igokea elleni idegenbeli találkozó is vereséggel zárult. A múlt héten a klub megvált a veterán Horváth Ákostól, és a helyére leigazolták a korábban az NBA-ben is megforduló Justin Holiday-t. Az amerikai játékos 7 ponttal és 7 lepattanóval mutatkozott be a Budocsnoszt ellen, de mint említettük, ez is kevés volt az üdvösséghez.

Fontos meccs lesz ez mindkét csapat számára, ugyanis ha a Cedevita tapadni szeretene a belgrádi csapatokra, az ilyen találkozókat hoznia kell, az Olajnak viszont lassan el kell kezdenie gyűjtögetnie a győzelmeket, akár bravúrok árán is, mert bizony ez a jelenlegi győzelem-vereség mutató nem tükrözi a csapat tényleges erejét.

Statisztika a mérkőzésről ide kattintva érhető el.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus