Cibona - Szolnok, 19:00

Az Adria Liga harmadik fordulójában két olyan gárda találkozik egymással, amely első fordulós vereségét követően a második körben javított, 1-1-gyel, pont egymás mögött állnak a tabellán - a Szolnoki Olaj KK a horvátok patinás csapatának, a Cibonának a vendége lesz ma este. Mindkét gárda gyorsan, két meccs alatt megmutatta mindkét arcát, így jóslásokba bocsátkozni a végkimenetellel kapcsolatban nem nagyon lehet, de nézzük, kikkel is kell megütköznie a magyar együttesnek, és mik lehetnek az esélyek!

Adria Liga, alapszakasz, 3. forduló

Cibona (1-1, horvát, 6.) - Szolnoki Olaj KK (1-1, magyar, 7.) 2013.10.13. (19:00)

A Cibonáról külön írásainkban, itt és itt már hosszabban értekeztünk.

Elég komoly erősítésen mentek keresztül, mint az látszik, hiszen minden fontosabb emberüket, húzónevüket megtartották, így maradt az együttesnél a két amerikai, Jerrell Blassingame és DJ Strawberry, a volt horvát válogatott Davor Kus, a rutinos center, Andrija Zizic, illetve a horvát kosárlabdázás egyik legfényesebb fiatal csillaga, Dario Saric is. Melléjük olyan embereket sikerült igazolni, mint a tavalyi Adria Liga idény első felének legjobb játékosa, Darko Planinic, vagy a MontePaschi Sienától érkező Matt Janning, úgyhogy egy igencsak masszív, erős rotációval dolgozhatnak.

Várható rotáció:
Blassingame - Strawberry - Rozic - Saric - Zizic
Kus - Janning - Jagodic Kuridza - Planinic

Némi meglepetésre Planinic az előző meccsen csak csere volt, de gyakorlatilag majdnem ugyanannyit játszanak Zizic-csel, úgyhogy ez nem perdöntő ebből a szempontból. Ez a 9 fős forgatható keret papíron elképesztően erős - és akkor a két U18-as válogatott, Marko Arapovic és Tomislav Gabric még csak lehetőséget sem kapnak. A horvát szuperkupa döntőjében, szeptember legvégén megverték a Cedevitát, erejükről ez sok mindent elárul, és az első forduló előtt az őket egyébként később legyőző Radnicski vezetőedzője, Miroszlav Nikolics azt nyilatkozta, hogy szerinte elég tehetséges a Cibona játékosállománya ahhoz, hogy a legjobb négybe is bejussanak a végén.

Új vezetőedzőjük, Neven Spahija sem kis név. Annyi biztos, hogy elbízni nem fogják magukat a 27 pontos, Ljubljanában aratott sikerült ellenére sem, mivel az első hazai meccsükön borzasztóan játszottak. Spahija azt nyilatkozta, hogy a játékosoknak semmi köze nem volt a kosárlabdához, de annak se sok, amit ő csinált a kispadon, és soha egyetlen csapata sem kezdte még olyan rosszul az idényt, mint a Radnicski ellen kapituláló alakulat. Egészen biztosan bizonyítani akarnak hazai közönség előtt, hiába verték tehát ők is tönkre a Union Olimpiját, ahogyan egy körrel korábban a Szkopje is, valószínűleg teljesen más lelki állapotban, más mentalitással kezdenek majd neki a mérkőzésnek, mint az Olaj legutóbbi ellenfele.

Nagyon jó meccs is lehet ebből, hiszen az Olajnak is jól forgatható, sokoldalú állománya van, Neno Ascserics pedig a keret adta lehetőséget kihasználva forgatja is bőséggel a játékosokat, a top10 gyakorlatilag pillanatnyi formától, ellenféltől, faultgondoktól függően játszik, de mind a 10-en játékban vannak. Az biztos, hogy ezen a meccsen nehéz lesz megtalálni azt a pontot, ahol meg lehet fogni a Cibonát, mert sem a palánk alatt, sem a külső sorban nincsenek olyan gyengeségeik, amelyekre teljesen egyértelműen rá lehetne játszani. Talán arra lehet alapozni, amit Spahija még a szezon előtt kiemelt - még csak keresik önmagukat, a játékosok próbálják megismerni egymást, a másik szokásait, erősségeit, és ilyenkor még a kelleténél több hiba csúszik a játékba.

Akikre mindenképpen nagy szerep hárul majd, azok a centerek, illetve Willie Warren. Az előző körben a második legjobb teljesítményt nyújtotta az amerikai hátvéd a teljes Adria Liga mezőnyét tekintve, és az ő posztja tűnik a legjobb helynek a "támadásra". Blassingame egy nagyon jó játékos, de nem kifejezetten domináns, inkább a társak kezére játszik, védekezésben pedig verhető ellenfél. Warrentől Szolnokon láttuk, ha elindul és erőlteti a betöréseket, nem nagyon lehet megállítani, ráadásul ezzel a többieknek is több helyet csinál.

A centereknek, illetve a magasembereknek igen komoly feladataik lesznek, hiszen Lórántéknak a két, támadásban igencsak képzett center, Zizic és Planinic mellett a borzasztóan sokoldalú, fiatal, energiával teli Saricot is ki kellene kapcsolniuk, vagy legalábbis a lehetőségekhez képest limitálniuk. Nem lesz egyszerű ez, hiszen a Cibona legerősebb része az amerikai Strawberry mellett az ezáltal a három ember által alkotott magasemberrészleg. Az Olajnak azért nemcsak a védekezésre kell figyelnie, hiszen az sem titok, hogy Planinic például nem egy védekezőfenomén - és Saric sem egy-egyben, hanem inkább besegítésben jó, abban viszont egészen kitűnő a gyenge oldalról.

Hogy Strawberry-re mit talál ki Ascserics, az megint egy jó kérdés, mert Blassingame-mel ellentétben ő viszont nagyon labdadomináns, erőteljes, dinamikus játékos - nagyban hasonlít Warrenhez, csak kicsit magasabb kiadásban. A külső sorból talán Chris Oliver lenne a legjobb opció rá védekezésben, de nála valamivel alacsonyabb és fürgébb is Strawberry, így könnyen előfordulhat, hogy az a feladat is a magasemberek előtt áll, hogy a festékbe betörő amerikai hátvédet hibákra, rossz dobásokra kényszerítsék.

Félteni nem kell Báder Mártonékat, azt a Szkopje elleni mérkőzésen láthattuk, hogy képesek dominálni egy nagyon jó csapat ellen is a palánk alatt, mind pattanózásban, mind pontszerzésben. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy Csekovszki nélkül egyetlen igazi centere volt a macedónoknak, annál a sornál pedig papíron a Cibona lehetőségei sokkal jobbnak tűnnek. Összességében ez egy nagyon kemény próbatétel lesz a magyar együttes számára. Bár a horvát együttes az utóbbi években csak árnyéka volt önmagának, ebben a keretben benne van egy nagy szezon, idegenben nagyon nehéz lesz ellenük szoros meccset játszani, győzni. A Szolnok elég jól játszott a Szkopje ellen, de még nagyobb koncentrációra, még kevesebb kihagyásra lesz szükségük ahhoz, hogy sikerüljön a Cibona pályáján is nyerniük!

A találkozót tudomásunk szerint nem közvetíti egyik TV-csatorna sem (amennyiben ez változik, értesítjük olvasóinkat).

A mérkőzés statisztikáját ezen a linken lehet élőben is követni!

Mivel az Adria Liga honlapja nem működik, így ezen a linken tudjátok követni az eseményeket!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus