Cremonában is Perl nélkül készül a bravúrra az Orlandina

Az idei szezon meglepetéscsapatának otthonában - sajnos újfent honfitársunk nélkül - száll harcba a két pontért az Orlandina Basket.

Egy fiatal élsportoló számára kevés rosszabb dolog van annál, amikor egészségesen kényszerül tétlenségre, és az edzéseken túl tét-, és mérkőzéshelyzetben nem bizonyíthatja képességeit. Az utóbbi hetekben ifjú reménységünk, Perl Zoltán él át hasonló nehézségeket, hiszen tegnap is nélküle szálltak fel csapattársai Cataniában a Milánóba tartó Alitalia járatra, hogy a lombard világváros érintésével a közeli Cremonába utazzanak. Hogy ez a helyzet senkinek nem igazán jó, azzal Zoli klubjánál is tisztában vannak, hiszen Perl egy majd' 30 perces kezdőjátékosból gyakorlatilag átmenet nélkül, szinte egyik napról a másikra lett (mérkőzés)kereten kívüli.

A közelmúltban Perl korábbi csapata, a szombathelyi Falco is örömmel kölcsönvette volna egykori kedvencét a tavaszi szezonra, ám akkor még az olaszok elzárkóztak a magyar kosaras elengedésétől. Az Orlandina Basket hosszú távon, elsődlegesen a következő szezonban számol a magyar bedobóval, ám jelenleg olyan kiélezett harcot vívnak a bennmaradásért, hogy nem hibázhatnak a jelenleg működő, eredményes csapatszerkezet megbontásával, és Perl számukra vésztartalékként is fontos lehet - ezért zárkóztak el eddig minden időleges kölcsönvételi szándék elől. Viszont olaszországi értesüléseinkből úgy tudjuk, lehet megoldás a félig-meddig áldatlan állapot megoldására. A magyar átigazolási szezon ugyan időközben lezárult, ám a kontinens több országában még hetekig lehet új játékosokat igazolni. Ezt kihasználva Perl számára sincs még "betemetve" az évad.

A legfontosabb cél továbbra is a lovagok Serie A-s tagságának megőrzése, az utóbbi hetek győzelmeinek jóvoltából a Capo szépen távolodik a kieső helytől, és ha jövő héten hazai csarnokában le tudja majd győzni a Torinót, szinte biztosan megmenekül(het). Ebből kiindulva az Orlandina két lehetőség előtt állhat: egyfelől, és ez a kevésbé valószínű forgatókönyv, miután bebiztosította bennmaradását, eladhatja még idén tavasszal azt a Ryan Boatrightot, aki olyan szenzációs formában és káprázatos játékkal robbant be az olasz élvonalba, hogy azzal kis túlzással Európa szinte összes élcsapatának kívánságlistáján megjelent a neve, és közülük nem egy akár már most szép summát adna a megszerzéséért cserébe. Ha egy ilyen üzletbe belemennek a szicíliaiak - nagyon kicsi a valószinűsége - , az automatikus visszautat jelent Perlnek a keretbe.

Egy másik, valószinűbb eshetőség szerint a Torino legyőzése után már nem jelent különösebb kockázatot a "vésztartalék" elengedése, így Zoli időleges távozása és kölcsönbe adása elé zöld utat nyithat a Capo d' Orlando. Ez esetben akár a Serie A-ban is lehet komoly érdeklődő (a napokban a Virtus Bologna érdeklődéséről "suttogtak"...), de több A2-es (másodosztályú) itáliai klub is láthat fantáziát a magyar tehetség szerepeltetésében, vagy felmerülhet más, komoly európai élbajnokság is lehetséges célpontként. Meglátjuk.

Perl csapatának mai ellenfele az a Vanoli Cremona lesz, amely túlzás nélkül az idei olasz kosarasszezon elsőszámú meglepetéscsapata. A cremonai sólymok (a csapat beceneve: Falco...) rövidke, mindössze 6 éves első osztályú történelmükben még sosem voltak 10-nél jobbak, idén viszont az évad 2/3-hoz közeledve magabiztosan állnak a liga pillanatnyi dobogójának legalján!

Mindezek ellenére a Cremona kisebb gondokkal küzd napjainkban, legjobbja, Luca Vitali (akinek sokoldalúsága, játékának komplexitása és stílusa nagyon hasonlít Hanga Ádám játékára) eredményessége visszaesett, a 201 centijével is elsősorban irányitót játszó olasz válogatott kosaras hosszú sérülése után még nincs 100%-os állapotban. Vitali mellett még egy olasz válogatott is tagja a Vanoli keretének, Marco Cusin center poszton, főleg védekezésben erős bástya, a 30 éves magasember az tavalyi Eb-n 5. helyezett olasz válogatottnak is hasznos tagja volt, viszont Cusin sem egészséges, sőt, hogy "sebeit nyalogassa", ő szinte biztosan ki is hagyja a mai bajnokit.

Rajtuk kívül mindössze 4 légióst (a legkevesebbet az első osztályban) alkalmazott eddig Cesare Pancotto mester együttese. Közülük elsősorban a tavaly még a mai vendégeket erősítő Tyrus McGee-t illik kiemelni, aki jelenleg a csapat legponterősebb játékosa. Mellette a két éve még a Pesarónál a liga egyik legjobb dobójaként szereplő Elston Turner, a Pistoiánál már bizonyító Deron Washington és a szezon közben szerződtetett montenegrói Nikola Dragovics húzza a Cremona szekerét. A házigazdánál ma mutatkozhat be az a Markel Starks, akit az egyes poszt megerősítésére szerződtetett a Vanoli. Az ausztrál ligából érkező 25 éves amerikai hátvéd feladata elsősorban Vitali tehermentesítése lesz.

A ma 18.15-től kezdődő Vanoli Cremona - Betaland Capo d' Orlando olasz bajnoki mérkőzésről élőképes streamet sajnos nem tudunk ajánlani, a bajnokit élőben közvetítő szicíliai Antenna del Mediterranio televíziós társaság ugyanis egyáltalán nem teszi elérhetővé élő adását az interneten.

A mérkőzés élő statisztikája ide kattintva elérhető! (a link csak közvetlenül a mérkőzés előtt válik "élővé")

Forza Capo! Hajrá Perl Zoli!

                              A BEKO Serie A 22. fordulójának teljes programja:

                  A BEKO SERIE A aktuális tabellája itt (katt a linkre!) elérhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus