Hosszabbításban győzött az Olaj

Ma este a Szolnoki Olaj KK a Zadart fogadta a Tiszaligetben, az Adria Liga alapszakaszának 14. fordulójában. A találkozó első felében fölényben kosarazott a magyar együttes, de a félidő utolsó három percét nagyon elrontották, így majdnem egállal fordultak a felek a második félidőre. A harmadik játékrész második felében megint egyértelműen jobban játszottak a hazaiak, de a negyedik felvonásban megint fordult a kocka, a Zadar át is vette a vezetést, a végén pedig hosszabbításra mentették a találkozót egy triplával. A ráadásban az Olaj ellenfele fölé nőtt, és végül 80-75 arányban diadalmaskodott - ezzel beérte a táblázaton mostani ellenfelét.

Adria Liga, alapszakasz, 14. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 5-9) - Zadar (horvát, 5-9) 80-75 hosszabbítás után
(23-16, 12-16, 21-17, 14-21, 10-5)

Szolnoki Olaj KK: Warren 11, Rakics 4, Vojvoda 16/9, Oliver 11/3, Keller 14.
Csere: Simon 3/3, Báder 2, Holiday 7/3, Milosevics 12.

Zadar: Prostran 14/9, Sutalo 20/9, Ramljak 5/3, Dijan 13/6, Sobin 4.
Csere: Djugum 7, Batur 12/3, Kraljevic -.

A mérkőzés teljes statisztikáját ezen a linken eléritek!

Több volt a hiányzó a meccs előtt vártakhoz képest, ugyanis a hazaiaknál Lóránt Péter mellett Tomislav Ivosev sem tudta vállalni a játékot, míg a túloldalon Andrew Lawrence esett ki az utolsó pillanatban egy lábsérülés miatt. A Szolnokban már játékra jelentkezett az új igazolás, Sztrahinja Milosevics is.

Lawrence hiánya eleinte nagyon meglátszódott a horvátok játékán, eléggé ritmustalanul, mondhatni lassan szövögették támadásaikat. Büntetőkkel ugyan tudták magukat tartani az első percekben (4-3), de amint az Olaj elkezdett pontosabban, erőteljesebben kosárlabdázni, pillanatok alatt megnőtt a különbség a két fél között. Kezdetben Willie Warren és Keller Ákos vitték a Szolnok szekerét - az amerikai kosaras jól használta ki, hogy "egy számmal nagyobb" játékos, mint a Lawrence távollétében őt fogó Toni Prostran -, aztán Chris Oliver percei következtek, így a 7. perc elejére már közte 10 volt (17-7). Hiába kért időt a vendégek vezetőedzője, Hrvoje Vlasic, a játék képe nem sokat változott - a vendégek elöl összeálltak, de lényegesen közelebb jönni nem tudtak a magyarokra. Milosevics hasznosan mutatkozott be az első negyedben, amelyet 7 ponttal nyertek a hazaiak (23-16).

A második felvonás eleje komoly bakiparádét hozott mindkét oldalon, kettő és fél percig egyik gárda sem tudott a gyűrűbe találni - a jeget Justin Holiday triplája törte meg a 13. perc közepén. A Zadar játékosai nem sok jó döntést hoztak ebben a szakaszban, így az is belefért, hogy másfél percig megint csendben maradjon a Szolnok is, Vojvoda Dávid zsákolása után azonban Vlasic mester nem várt tovább, időt kért a 15. perc kezdetén (28-16). A játékmegszakítás eredménye meglett: a Zadar támadásban összeszedte magát, igaz, nem tudott közelebb férkőzni a lendületben lévő Olajhoz. Dragan Alekszics is időt kért a 18. percben a kissé széteső védekezés miatt (35-23), de ez a probléma nem oldódott meg, sőt. A magyarok teljesen megálltak támadásban, a vendégek pedig szépen lassan tovább zárkóztak, így az első félidő utolsó percében megint magához rendelte övéit Alekszics (35-29). A játékrészt Marko Sutalo triplája zárta le, így 14 egységnyi hátrányból egy 11-0-s futással három pontra zárkóztak az első 20 perc végére a horvátok (35-32).

A nagyszünet után úgy tűnt, megint kihűltek a vendégek, több tiszta dobóhelyzetet is elrontottak, így egy-két kulturált támadásnak és pontos befejezésnek köszönhetően 8 pontra lépett el a Szolnok a 22. percre (40-32). Sutalo gondolta úgy, hogy itt az ideje kézbe venni a dolgokat - 5 pontot dobott két támadás alatt, majd két gólpasszából még 6 egységet termeltek a társak, így a 25. perc kezdetén már csak egy pont volt a hátránya a Zadarnak (44-43). Milosevics nagy percei voltak ezek és az ezt követők - két támadópattanó után mindkétszer vissza is tudta tenni a gyűrűbe a labdát, majd egy gyorsindítást fejezett be, így maradt a fór a hazaiaknál (48-43). A Zadarnak volt lehetősége még egyszer átvenni a vezetést (48-47), de azt is elrontották, Vojvoda és Holiday kosarai után pedig Vlasic újabb időkérése következett a 29. percben (53-47). Ezúttal nem hatottak a vendég mester szavai, 30 perc játékot követően megint 7 ponttal állt jobban az Olaj, csakúgy, mint az első negyed végén (56-49).

A negyedik negyedet máshogy kezdte a Zadar, mint az eddigieket - bementek a dobásaik, így 5 perccel a vége előtt megint egy pontra zárkóztak, Ivan Batur triplája a 37. perc kezdetén pedig már a vendég vezetést jelentette, először a meccs folyamán (62-64). A szolnokiak támadójátékából megint hiányzott a ritmus, a sebesség, míg a horvátok kezdték elhinni, hogy lehet keresnivalójuk még ilyen tartalékosan is. Keller 2+1-ével azonnal visszavette a vezetést az Olaj, de Ante Djugum előbb bedobott egy sima ziccert, majd óriási blokkal állította meg Olivert. Egy-egy büntető maradt ki mindkét oldalon, így az utolsó kettő percre egy pontos hátránnyal ment neki a Szolnok (66-67). A Warren-Keller összjáték után megint a hazaiknál volt az előny, idegtépő végjáték volt ez mindkét oldalról nézve (68-67). Az utolsó percben Sutalo előbb hibázott, de Warren két jó büntetőjére Prostran triplával felelt, 11 másodperccel a vége előtt egált mutatott az eredményjelző (70-70), és mivel Warren elrontotta az utolsó támadást, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban a harmadik Zadar-játékos is kipontozódott - Josip Sobin és Toni Dijan után Djugumnak is végleg el kellett hagynia a meccset -, de a vendégek jó ideig így sem szakadtak le, folyamatosan váltott vezetéssel haladtak a felek. A 43. perc közepén még egál volt az állás (73-73), de az egészen kiválóan bemutatkozó Milosevics, majd Warren két-két büntetői után megnyílt az olló másfél perccel a hosszabbítás vége előtt (77-73). Sutalo dupláját követően megint volt lehetősége a Zadarnak az egyenlítésre 33 másodperccel a vége előtt. A csak a hosszabbításban pályára kerülő Filip Kraljevic azonban elrontotta a palánk alatti lehetőséget, így Warren két büntetőjével két támadásnyi különbség alakult ki. A végén még egy büntetőt bedobott az amerikai hátvéd, így végül 80-75-re nyert az Olaj.

 

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus