Jön az Euroliga eddigi legjobb játéknapja?!

Ma délután, illetve este három összecsapással zárul le az Euroliga Top 16-os csoportkörének első fordulója, ahol megrendezik az első orosz szuperrangadót a kontinens top sorozatában, ugyanis még sosem találkozott a világ egyik legnagyobb kosárhatalmának semelyik két képviselője sem ezen a szinten, a DIGI Sport 1 jóvoltából pedig élőben nézhetjük két csoportgyőztes összecsapását (Olympiakosz - Fenerbahe Ülker), illetve két meglepően jól és szórakoztatóan játszó gárda vérre menő derbijét, ahol a litván és a német kosárlabdázás krémje vonul fel egymás ellen. Nézzük, mit érdemes tudnunk az egyes párosítások előtt!

E-csoport:

Olympiakosz (görög) - Fenerbahce Ülker (török) (20:30, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A címvédő veretlenül nyerte meg saját csoportját, a Fener viszont legalább ekkora teljesítményt tett le az asztalra két alapszakaszbeli vereséggel is, hiszen megnyerte azt a hatost, melyben ott volt a CSZKA és a Barcelona is. Jelenleg mindkét együttes hasonló erősségűnek tűnik, ráadásul a korábban több, mint egy évtizeden keresztül a Panathinaikosznál edzősködő Zseljko Obradovics és a korábbi Maroussi-mester, Jorgosz Barcokasz kiválóan ismerik egymást, sőt, a szerb edzőfejedelem még Perperogluval és Szpanulisszal két, illetve egy Euroligát is nyert a Pana színeiben, Kleiza pedig az Olympiakosszal kezdte Euroliga-pályafutását 2010-ben.

Nem kevés tehát a kötelék a két gárda közt, az eltiltás után visszatérő Begic, Printezisz duó jelenlétével ráadásul a játékoskerete is legalább annyira jó a píreuszi gárdának, mint az isztambuliaknak, tehát abszolút az aktuális forma fog dönteni, ahol a hazai pályának azért bőven lehet jelentősége.

Azért nem elhanyagolható infó, hogy Petway sérült és Acie Law-nak is meccseket kell kihagynia, ám a görög had leszerződtette a korábbi NBA-s Mardy Collinst, hogy oltsa a tüzet, vele azért létszámben meglesz az Oly ahhoz, hogy esetleg meg tudja tartani makulátlan mérlegét. A törököknél Karaman és Svas még nem bevethetőek, de nélkülük is szépen menetelt eddig a Fener, vélhetően ma sem a hiányukon múlik majd a győzelem - vagy a vereség, de az nagyobb gond lenne, ha a legutóbb hiányzó Nemanja Bjelicát nem sikerülne mára összedrótozni.

F-csoport:

Lokomotiv Kubany (orosz) - CSZKA Moszkva (orosz) (14:00)

Sosem találkoztak még orosz csapatok egymással az Euroligában, így történelmi pillanat is ez, ráadásul a mindig bombaerős (kerettel rendelkező) CSZKA ez alkalommal olyan ellenféllel találja szemben magát, mely hasonlóan jó nevekből épül fel és csapatként is kiválóan funkcionál ebben, illetve hasonló felállásban már több, mint másfél éve. A korábbi moszkvai kisember, Szergej Bikov még nem térhet vissza hátsérülése után az egykori CSZKA-játékos, illetve edző, Jevgenyij Pasutyin mester legénységénél, de egyébként mindenki más egészséges a két oldalon.

Pasutyin egyébként három szezont is eltöltött Ettore Messina segédeként az orosz bajnoknál, tehát a köztük folyó taktikai csata is extra érdekességeket rejthet magában, hiszen kiválóan ismeri a két mester egymást emberileg és szakmailag egyaránt. Mivel otthon játszanak Derrick Brownék, ezért minden esélyük megvan a nagyobb klubnak számító CSZKA két vállra fektetéséhez, nagyon sok koncentrációt és energiát kell vinnie a pályára a Milos Teodoszics irányította vendég együttesnek, hogy a Kubany pályáján nyerni tudjon ma.

Zalgiris Kaunas (litván) - Bayern München (német) (18:45, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A Zalgiris az egyik legmeglepőbb résztvevője a Top 16-nak, nagyon rossz kezdés után a valaha volt egyik leggyengébb keretű kaunasi had szépen összeszedte magát és az utolsó fordulóban kiharcolta a továbbjutást. Fordított volt a tendencia az új német kirakatcsapatnál, ugyanis Szvetiszlav Pesics fiai remek start után érthetetlen módon visszavettek és éppen csak becsusszantak a továbblépők közé, de közös a két gárdában, hogy céljaikat teljesítették és innentől már felszabadultabb, kisebb nyomással járó kosárlabdát játszhatnak.

Mivel rengeteg a kicsi hős a két, csapatként remekül összerakott gárdánál, ezért nagyon színvonalas, izgalmas és fordulatos derbit várhatunk, ahol nagyjából egyenlőek az esélyek, s a nagy triplalövészek jelenléte miatt az aktuális dobóforma számíthat a legtöbbet. Martynas Pocius az egyik, míg Nihad Djedovic a másik oldalról hiányzik, tehát ebből a szempontból is hasonló helyzetben a Zalgiris, valamint a Bayern, de van annyira jó csapat mindkettő, hogy egy-egy fontos vezér távollétében is kiváló kosárlabdát tudjon produkálni.

Erre a linkre kattintva az összes mai mérkőzés élőképpel megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus