Megvan az Alba második győzelme az EuroCupban!

Két, már kiesett gárda találkozott Veszprémben, ráadásul mindkét oldalon fontos játékosok hiányoztak sérülés miatt. Az Alba Hobbs és Moore remeklésével az első félidőben végig néhány ponttal vezetett, a hazaiak kerek 50 százalékkal dobták a hárompontosokat. Fordulás után a vendégek kerültek előnybe, azonban a fehérváriak nem adták fel - a végjátékban a Buducsnoszt rengeteg büntetőt hibázott, az Alba pedig megszerezte második hazai győzelmét az EuroCup sorozatban. 

Európa Kupa, alapszakasz-csoportkör, F-csoport, 9. forduló
Alba Fehérvár (magyar, 2-7) - Buducnost Voli (montenegrói, 2-7) 82-80 (21-16, 26-29, 13-18, 22-17)

Vezette: Jasevicius (litván), Lucis (lett), Davidov (orosz).

Alba: Supola 8, Moore 24/6, Szanati 2, Blaskovits 2, Somogyi 4.
Csere: Hobbs 20/12, Olah 15/3, Tóth P. 5/3, Tóth N. 2. 

Buducnost: M. Popovic 3/3, A. Popovic 16/3, Ivanovic 13/6, Vitkovac 2, Akindele 22. 
Csere: Mihajlovic 3, Subotic -, Sehovic 13/3, Komatina 8/3.

Kipontozódott: Tóth N. (38.)

A mérkőzés részletes statisztikája ITT

Utolsó hazai mérkőzését játszotta az idei EuroCup sorozatban a magyar bajnok Alba Fehérvár. Supoláék mindenképpen szerettek volna otthon szépen búcsúzni a nemzetközi porondon, de helyzetüket nagyban nehezítette, hogy Juhos Levente és Maurice Kemp kiesett a rotációból, és rajtuk kívül többen is kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódva vállalták a játékot.
 
Hiába a tartalékos felállás, ez nem látszott az Alba első félidei játékán. Bár a mérkőzés első kosarát Akindele szerezte, Moore a támadóidő lejártakor azonnal válaszolt. Az amerikai bedobó érezte, hogy a szokásosnál is nagyobb teher hárul rá, vállalt és talált is becsülettel. 9-9-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd a szerzett labdáknak hála öt ponttal megugrott a Buducsnoszt. Jókor jött Oláh duplája és Hobbs futtából bevágott triplája, amivel újra egyenlő volt az állás. Utóbbi nagyon elkapta a fonalat - az első negyed végére, rontott dobás nélkül jutott el 10 pontig. A fehérvári védekezés egészen elsőrangú volt, így a baljós előjelek ellenére 21-16-tal ért véget az első tíz perc.
 
Csapint nem tudták pótolni a vendégek, sorozatban hoztak rossz döntéseket, adták el a labdákat. A házigazda játékosai viszont egymást múlták felül, Szanati eredményes betörésével már hét ponttal tartott előrébb a Frade-legénység. A Buducsnoszt továbbra is Ivanovics és Akindele ponterős játékában és a gyorsindításokból elért kosarakban bízhatott. 29-29-nél újra egyenlő volt az állás, de Tóth Péter triplája ismét átlendítette a holtponton a fehérmezeseket. A negyed végéig felváltva estek a kosarak, ezt a játékrészt végül megnyerte a Podgorica, de összességében 47-45-ös Alba előnnyel mehettek a nagyszünetre a csapatok.
 
Ramone Moore ott folytatta, ahol az első húsz percben abbahagyta, 2+1-es akciójával ismét öt pontra nőtt a fehérvári előny. Ráadásul Akindele gyorsan begyűjtötte harmadik személyi hibáját, ezt nem sok Alba szurkoló bánta. Tovább növelhette volna előnyét a házigazda, de a dobások sorra kiperdültek és a negyed közepén átvette a vezetést a Buducsnoszt. A legjobbkor érkezett Hobbs hármasa, amivel ismét egyenlő volt az állás. Továbbra sem engedték el egymás kezét a csapatok, de többnyire a vendégek - főleg Akindele jó játékának köszönhetően - tartottak előrébb pár egységgel. A harmadik játékrész végül 63-60-as vendégvezetéssel ért véget.
 
Bő egyperces kosárcsenddel indult a záró felvonás. Moore törte meg a jeget, a túloldalon Popovics talált be. Állandósult a hárompontos vendégvezetés, majd mindkét oldalon jöttek a hibák, az eladott labdák és kiperdült dobások. Hosszú idő után, Oláh hármasa révén az Alba találta meg először a kosárig vezető utat, amivel hét perccel a vége előtt újra egyenlő volt az állás. Ezt, a szezon legjobb teljesítményét nyújtó ausztrál-magyar kettős állampolgárságú bedobó egy duplával is megtoldotta, amivel újra Carlos Frade együttesénél volt az előny. Ám elég volt egy pár perces rövidzárlat és öt ponttal megugrottak a látogatók. Szemmel láthatóan teljesítőképessége és ereje végére ért a Fehérvár, de hatalmas szívvel küzdöttek Tóth Péterék. Csakhamar visszavette a vezetést az Alba, majd az utolsó percek őrült büntetőpárbajából is jobban jött ki és szenzációs győzelmet aratott a jóval magasabban jegyzett ellenfele felett!
 

Fotó: Soós Attila/Kezdő5.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus