Nagyszerű győzelmet aratott Csehországban a magyar válogatott!

Hanga extrát játszott, de az egész csapat óriásit harcolt, Sztojan Ivkovics alakulata pedig megtartotta esélyét a vébére.

Világbajnoki selejtező, K-csoport:

Csehország - Magyarország 79-82 (23-23, 21-24, 21-15, 14-20)

Csehország: Sehnal 3, Kyzlink 6, Hruban 26/12, Vesely 13, Balvin 15/3. Csere: Peterka 6/3, Auda 10, Jelinek -, Kriz -, Palyza -, Pulpan -. 

Magyarország: Hanga 20/6, Vojvoda 3/3, Benke 7/3, Allen 6, Keller 8. Csere: Perl 10/3, Váradi 8, Eilingsfeld 7, Hopkins 10/6, Ferencz 3/3. 


Vesely és Balvin villanásaival nyitott a cseh csapat, de Vojvoda, Benke és Hopkins hármasaival hamar felvette a ritmust a magyar válogatott. A negyed közepén kicsit lelassult a csehek játéka, amit Benke labdaszerzés utáni ziccerrel büntetett, Hopkins pedig támadópattanót tett vissza, itt sikerült kicsit átvennünk a kezdeményezést. Ha ekkor egy kicsit jobb a koncentráció, akkor komolyabb előnyt is kiharcolhattak volna Ferenczék, így viszont esélyt adtak Audáéknak - a magasember révén újra visszaültek a lóra a hazaiak. Hanga hármasa nagyon jókor esett be a negyed vége felé, egállal mehettek rövid pihenőre a felek (23-23). 

A második negyedet egy Hanga-zsákolás vezette fel, majd kettő-kettő után Keller és Perl is sima ziccerrel büntette a csehek védekezéseit. Peterka hármasa nagyon nem jött jókor, szerencsére Hanga tarthatatlannak bizonyult - 30-33-nál a vendéglátók kértek időt. 5-0-val rendezték is soraikat, miközben a mieink több eladott labdát is vétettek. Ahogy sikerült megállítani a cseh támadásokat, feljavult a támadójáték is, Allen támadópattanója után Hopkins szórt be egy hármast, amivel meg is állítottuk a csehek rohamát, sőt Allen szép faultos ziccerrel tovább mélyítette a hazaiak gödrét. Az Euroliga-klasszis Jan Vesely állt ekkor a cseh sereg élére, fontos középtávolikat értékesített, Auda is betalált, azonban a félidő vége nekünk sikerült jobban. Előbb Eilingsfeld izmozott be egy duplát, Hanga is visszatett egy támadót, végül pedig Perl csent labdát, majd egy sportszerűtlennel együtt dobott ziccert - a magyar rohamot Eilingsfeld zsákolása zárta le (44-47). 

A második félidőt Benke közelije vezette fel, itt viszont hosszabb időre megállt a támadójátékunk. A csehek Vesely kosaraival elég hamar kiegyenlítettek, majd a magasember Kyzlinkkel dobatott ziccert, végül a labdalopása után Sehnal is ziccerezett - 9-0-s rohammal vágtak vissza. Hanga nyugtatta meg a csapatot, majd Allen is bedobott egy büntetőt, de a vezetést nem tudtuk visszavenni, a center Balvin befejezőként és előkészítőként is villant (57-54). Ferencz hármasa kellett, hogy újra lendületbe jöjjünk, a játékrész végén Váradi pörgött fel, tempóval és egy visszatett támadópattanóval tartotta egálban a meccset. A negyed végén Peterkát faultolta tripladobás közben Eilingsfeld, aki nem hibázott a vonalról, ezzel harcolt ki kisebb előnyt a cseh gárda (65-62). 

A negyedik negyedet Hanga hármasa vezette fel, villámgyorsan kiegyenlítettünk, majd Balvin dobott be egy második esélyt, ezt követően viszont mindkét oldalon hibát hibára halmoztak a felek, 67-65-nél befagyott az eredményjelző. Szerencsére a mieink találták meg a kiutat, Hanga dobott be egy büntetőt, amivel közelebb araszoltunk, majd Keller brusztolt ki egy borzasztó fontos duplát - 67-68-nál újra vezettünk, jött is a hazaiak időkérése. Sajnos Vesely átérezte a helyzet komolyságát, ziccert dobott, majd egy szerencsétlen eset borzolta a kedélyeket - Sehnal fejét csapattársa Auda térdelte le, miután megcsúszott, szerencsére Sehnal folytatni tudta. Keller és Hruban váltott kosarat, majd Eilingsfeldet faultolták, aki javította a rossz büntetőszázalékunkat, 71-72-re újra nálunk volt az előny. Egy kivédekezett támadást követően Perl szenzációs visszalépős hármassal jelentkezett, majd Allen harcolt ki büntetőket, és be is dobta őket (71-77). A hosszú hazai gólcsendet Sehnal egypontosa törte meg, majd Auda állhatott a vonalra, miközben a mieink több dobása is lejött, szerencsére azonban Auda mindkét dobását elrontotta a vonalról. Bő két perccel a vége előtt Váradi betörése után mehetett büntetőzni, neki nem remegett meg a keze, az utolsó két percre fordulva 7 ponttal jártunk előrébb. Hruban egy bepattogó, majd egy “sima” triplával hozta közelebb övéit, amire Keller dobott egy elegáns ziccert, de nagyon jöttek a hazaiak. Hruban harmadjára már nem talált be, de Hanga dobása is elkerülte a gyűrűt, így 11 másodperccel a vége előtt egyenlítésért támadhattak a hazaiak. Keller okosan faultolt a mezőnyben 4 másodperccel a vége előtt 2 büntetőért - Hruban egy büntetőt bedobott, a másodikat rádobta a gyűrűre, de a pattanót Hanga szedte össze. Hanga a faultot követően az első büntetőt bedobta, a másodikat kihagyta - Hruban utolsó félpályás kísérlete pedig egy picit célt tévesztett, így a magyar csapat győzött és életben tartotta reményeit a világbajnokságra.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus