Újabb litván ellenfélhez látogat az Alba

A litván élvonal középmezőnyébe tartozó Juventus Utena otthonában lép pályára az Alba Fehérvár ma este 17:30-tól, a FIBA Europe Cup nyolcaddöntőjének odavágóján.

FIBA Europe Cup, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
Juventus Utena (litván) - Alba Fehérvár (magyar)
2018.03.07., szerda, 17:30

A Juventus nem tekint vissza túl nagy múltra, tekintve hogy 1999-ben alapították az együttest, és mindössze 2009/10 óta játszanak a litván élvonalban (LKL), és ugyanebben a szezonban kezdtek a Balti Ligában is. 2014/15-ben harmadik helyen végeztek az LKL-ben, ugyanebben az évben a Balti Liga harmadik pozícióját is megszerezték, a kupában pedig a tavalyi bronzérem a legnagyobb eredményük.

Az európai kupaporondon 2015/16-ban mutatkoztak be, akkor a FIBA Europe Cupban játszottak, ahol túléltek két csoportkört is, majd a nyolcaddöntőben a Cibona kettős győzelemmel jutott túl rajtuk. Tavaly a Bajnokok Ligájában szerepeltek, ahol a D csoportban már többek között a horvátokat is megelőzve lettek negyedikek, így bejutottak a legjobb 24 közé. Az úgynevezett rájátszás-kvalifikáción estek ki, az AEK Athén oda-vissza megverte őket.

Idén eddig a litván bajnokság középmezőnyében tanyáznak, 9-15-tel a hetedikek, de ugyanannyi győzelmük van, mint az ötödik Siauliainak. A nemzetközi kupában megint a BL-ben kezdtek, idén azonban csak a hatodik pozíciót tudták megszerezni az A csoportban, így folytatják most a FIBA EC-ben.

Érdekességként meg lehet említeni, hogy a szezont még azzal a Gediminas Petrauskasszal a kispadon kezdték, aki tavaly az ASE-t is irányította, de innen is menesztették szezon közben, és a szintén Paksról ismert Laurynas Samenas is a játékosuk, de régóta sérült.

A jelenlegi vezetőedző az a Zydrunas Urbonas, aki a klub legendája játékosként - 2012-ben fejezte be a játékot, 2001-ben a litván bajnokság MVP-jének választották, 8-as mezszámát visszavonultatta a Juventus, 2012 óta pedig előbb 5 évig segédedző volt a gárdánál, aztán váltott Petrauskas menesztését követően.

Nincs igazán kiemelkedő játékosuk egy sem, és a három amerikaijuk közül is inkább csak ketten meghatározóak - a 175 centi magas Anthony Ireland a csapat első számú védelemmegbontója, legjobb gólpasszadója, legjobb pontszerzője, és a litván élvonalban 44.1%-kal dobja a triplákat is, míg 205 centis LaRon Dendy olyan magasember, aki kintről is veszélyes, ő a Bajnokok Ligájában dobta majdnem 40%-kal a hármasokat. Dendy mellett az ukrán Maxym Korniyenkót és a litván Mindaugas Kupsast is érdemes kiemelni - utóbbi komoly figyelmet érdemel, mert 16-17 perces átlagai vannak, de így is az együttes meghatározó emberei között van, jóval jobb statisztikákat produkál, mint Korniyenko.

A swingman (kettes és hármas) posztokról Kenny Gaines egyelőre rendkívül kevés meccset játszott, mindössze 13 találkozón lépett pályára a csapatban az egész szezont figyelembe véve, a 196 centi magas Arvydas Siksnius viszont 10 pont fölötti átlaggal bír mindkét sorozatban, így az Ireland-Dendy-Kupsas trió mellett ő a negyedik legjobb pontszerző - ő is 40%-os tripladobó, de ez egy litván csapatban nem meglepő. Az aktív rotáció a Dovis Bickauskis, Karolis Guscikas, Simas Buterlevicius trióval egészül ki - előbbi kettő a bajnokságban pontos kintről, utóbbi pedig a BL-ben dobta a legtöbb triplát a csapatból.

Nincsenek nagy formában a litvánok, az előző három bajnokijukat elvesztették. Január legvégén megverték a ligautolsó Vytautast, majd kikaptak a tabellán mögöttük, a nyolcadik helyen álló Dzukijától és a velük azonos mérleggel rendelkező P.Zvaigzdes ellen is a világbajnoki selejtezők előtt - közben ugyan legyőzték a UCAM Murciát a BL-ben, de annak akkor már sok jelentősége nem volt. Vasárnap aztán kiütéses vereségbe szaladtak bele, a szintén 9-15-ös mérleggel bíró Siauliai lemosta őket a pályáról (120-84), úgyhogy nem túl pozitív hangulatban várhatják ezt a találkozót.

Az Alba a kupahétvégén nem szerepelt jól, aztán szombaton is volt egy gyengébb 20 percük a Pécs ellen, de a második félidőben már pontosan azt a játékot mutatták Dzunics Braniszlav tanítványai, amivel meneteltek az európai kupaporondon is. Azt érdemes megjegyezni, hogy a Fehérvár a második csoportkörben egyetlen vereséget szenvedett, a szintén litván Nevezis otthonában kaptak ki Kellerék, a Juventus pedig egy fokkal erősebb csapat az akkori ellenfélnél, de a székesfehérváriaknak akkor is voltak nyerési esélyeik, hiszen csak hosszabbításban kaptak ki - ha hozzák magukat, akkor most is nyerhetnek, a Juventus nagyon messze van a verhetetlen kategóriától.

A találkozót a televízió nem közvetíti, de az élő internetes stream elérhetőségét a délután folyamán közzétesszük!

Hajrá Alba, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - Simon Erika, fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus