Union Olimpija - Szolnok 20:30 (Sport1)

Holnap este 20:30-tól a Szolnoki Olaj KK a Union Olimpija vendége lesz a EuroCup 8. fordulójában. Lássuk a találkozó felvezetőjét!

EuroCup, Első csoportkör, D-csoport, 8. forduló
Union Olimpija (szlovén, 4-3) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 2-5)
2014.12.03., szerda, 20:30 (TV - Sport1, 20:15)

Az ellenfelet az öt héttel ezelőtti mérkőzésre hangolódva részletesen is bemutattuk már, ezt EZEN A LINKEN elolvashatjátok. Az akkori állapotokhoz képest egy komoly változás van náluk: Mirza Begic az euroligás Laboral Kutxához szerződött, de ő a debreceni összecsapáson sem lépett pályára.

A ljubljanai együttes a Szolnok elleni győzelem után az Adria Ligában hatalmas meglepetésre kikapott az akkor még nyeretlen Metalactól - akkor még nem lehetett tudni, hogy a Tiszaligetben kilátástalan játékot nyújtó szerbek egy négymeccses győzelmi szériát kezdenek meg ott -, az előző négy mérkőzésükből azonban hármat hoztak. A kötelezőket behúzták, hiszen a Zadart idegenben, az MZT-t és az Igokeát hazai pályán múlták felül, míg idegenben, a Buducsnoszt ellen kikaptak, így 6-4-gyel a tabella negyedik helyén állnak.

A EuroCup negyedik fordulójában a Zenitet verték (89-84), majd idegenben a VEF Rigát is (74-83), 4-1-gyel fordultak tehát az első csoportkör második felére. Itt még sok babér nem termett nekik, hiszen a Besiktas (57-80) és a Himki (105-77) is kiütötte őket, erősen tartalékos üzemmódba kapcsoltak - talán túl korán is, de a nyerhetőbb meccseik most következnek majd. 4-3-mal a csoport harmadik helyén állnak, de olyan rettenetesen nagy gondban még nincsenek, tekintve hogy a 10. fordulóban majd a Rigát fogadják.

Várható rotáció:
Marinovics - Prepelic - Mahkovic - Kanacevic - Omic
Rupnik - Marinelli - Hrovat - Muric

Begic távozásával és egyelőre új center igazolása nélkül ugyanaz a helyzet, mint a debreceni meccs előtt: a palánk alatt vékony ez a gárda. Omic mögött nincs igazi center, Kanacevic még épphogy el tud ötöst játszani, de 203 centijével azért oda nem életbiztosítás, Dino Muric pedig egy 2 méter magas, echte négyes posztos játékos, ő hármast sem szokott játszani. Mivel Hristo Nikolovnak a vádlijával vannak gondok, és kéthetes pihenőre kényszerül, így valószínűleg Mahkovic kezd majd a helyén - vagy valamelyik hátvéd, és azonnal alacsony szerkezettel nyitnak a házigazdák, 1-2-es poszton ugyanis öt bevethető emberük is van. A csapatkapitány, Muric egyébként most tér vissza, ahogy elvileg több mint kéthetes kihagyás után Rupnik is - darabra tehát többen vannak, mint voltak Debrecenben, de a szerkezetük még mindig nagyon messze van az ideálistól.

Az Olaj kezd kijönni a gödörből, hiszen elmúlt öt meccséből hármat megnyert a magyar bajnok, ráadásul a Buducsnoszt elleni idegenbeli összecsapáson is jól tartották magukat Vojvoda Dávidék, szinte végig pariban voltak ellenfelükkel. Vojvoda pazar formát mutat gyakorlatilag az egész szezonban, Teddy Gipson érkezése pedig jót tett a többieknek is - az amerikai kifejezetten jól szervezi a játékot, betörései után forintos passzokkal látja el a társakat, így mintha kezdene elindulni az Olaj felfelé játékban is, még Jones és Keller sérülése és kiválása ellenére is.

A jó forma szükséges is lesz, ugyanis ez már élet-halál meccs is lehet. Két órával korábban játszik a Zenit a VEF Riga ellen Lettországban - amennyiben azt a találkozót nyerik az oroszok, akkor a Szolnoknak nyerni kell a Union Olimpija ellen, különben végérvényesen eldől a kiesésük. A szlovének számára sem tét nélküli a találkozó, hiszen egy győzelemmel biztosítanák helyüket a következő körben, egy vereséggel viszont még kellemetlen helyzetbe is kerülhetnek akár (azt is hozzá kell tenni, hogy erre kevés esély mutatkozik, az Olaj az utolsó két fordulóban a csoport két legjobb csapatával meccsel, és legalább egyszer győznie kell ebből a két meccsből bármiféle továbbjutási reményhez, míg a ljubljanai együttes a végén a Rigát fogadja majd).

Azt nem lehet mondani tehát, hogy tét nélküli lenne az összecsapás bármelyik fél számára is, és egy esetleges 6 pontnál nagyobb különbségű sikerrel még nagyon megkavarhatná a dolgokat a Szolnok az utolsó két körre (80-86 lett az első meccs). Nem verhetetlenek a szlovének, bármennyire jól szerepelnek az Adria Ligában, jelenlegi állományukon van azért bőven sebezhető pont, és várhatóan sokszor fognak alacsony szerkezettel játszani emiatt. A Riga ellen sikerült hoznia a kötelezőt Dragan Alekszics együttesének, és bár ez a meccs messze nem ez a kategória, muszáj nyernie a szolnokiaknak, kényszerhelyzetben vannak.

Egy kis érdekesség: a holnapi összecsapás "felvezetője" lesz a szombati, ugyanilyen felállásban lejátszandó Adria Liga találkozónak, a két csapat négy napon belül kétszer is megütközik tehát.

A találkozót 20:15-ös műsorkezdettel közvetíti a Sport1 csatorna!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus