A D-csoport negyedik körének összefoglalója

A D csoport záróderbijén némi bemelegítést követően a harmadik negyedben lemosta a pályáról Dél-Koreát Litvánia, és brutális hatékonysággal játszva végül harmincpontos sikert aratott. A hatos második mai mérkőzése hősies küzdelmet és egy sajnálatos sérülést hozott angolai részről, a szlovének viszont a két Dragic kímélésével is megőrizték veretlenségüket. A mexikóiak egy félidőn keresztül tartották magukat, de a harmadik negyedben érkezett az ausztrál henger - Baynesék ezzel tovább is jutottak annak ellenére, hogy egyik ászuk pont nélkül zárt.

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, csoportkör, D-csoport, 4. forduló

Litvánia (3-1) – Dél-Korea (0-4) 79-49

Kim kosaraival kezdődött a találkozó és némileg meglepő módon jól indítottak a koreaiak. A litvánok először két és fél perc után Seibutis hármasával vették át a vezetést, de ez is csak egyetlen percig tartott, akkor Moon felelt triplával. A folytatásban is potyogtak a hárompontosok, összesen hat ilyet láthattunk az első negyedben, ebből pedig (továbbra is meglepő módon) Dél-Korea jött ki jobban, így 19-17-re ők vezettek a második negyed elején. Itt három percig haladtak fej-fej mellett a csapatok, majd ritmust váltott Litvánia és egy 10-2-es rohanással meglógtak ellenfelük elől, elsősorban triplákkal, tempókkal operálva - majd zárszóként egy alley-oopot is bemutattak – ez pedig kitartott a nagyszünetig. A koreaiak a 4/4-es mezőnymutatóval (3/3 tripla) operáló Moont és a szintén hasznos Kimet leszámítva nem tudott semmit hozzátenni támadásban.

A harmadik negyedet rögtön három teljesen kijátszott akcióval nyitották a litvánok és tizenöt pontos fórt építettek ki. A Valanciunas-Motiejunas-Juskevicius trió itt már abszolút dominálta a találkozót és valósággal lemosták ellenfelüket ebben a játékrészben: mindössze négy koreai pontot engedélyeztek, erre dobtak tizennyolcat, így 57-33-as vezetéssel várhatták a formalitássá váló záró etapot. Itt már nem történt semmi érdemleges, maradt a tetemes litván előny, bár hagyták Dél-Koreát kosarazni.

Valanciunasék nagyjából kétszer annyi lepattanót szedtek és jóval kevesebb labdát adtak el – bár érdekes, hogy egyetlen büntetőt sem (!) harcoltak ki. A Juskevicius-Motiejunas-Valanciunas trió brutális, 78,5%-os hatékonysággal termelt 50 pontot, előbbi ráadásul egészen félelmetes, 6/7-es triplamutatóval szállította mindezt.

Litvánia legjobb dobói: Juskevicius 20/18, Motiejunas 18, Valanciunas 12.
Dél-Korea legjobb dobói: Moon 15/9, Kim 12, Oh 6.

 

Szlovénia (4-0) - Angola (1-3) 93-87

A vártnál sokkal szorosabb, de egyben könnyedebb stílusú meccset hozott a veretlen, s már továbbjutó szlovének és az életükért küzdő, ám Olimpio Ciprianót korán elvesztő angolaiak összecsapása, melynek utolsó percei is csak pár pontos különbséggel pörögtek le.

Bár egy palánkos triplával még visszahozta reális esélyeit az afrikai alakulat, Domen Lorbek kulcspillanatokban értékesített négyből négy büntetőt, így a két Dragic-fivér (Zoran: 23 perc alatt 6 pont, 7 lepattanó, Goran: 17 perc alatt 14 pont, 4 tripla) viszonylag sok pihentetése belefért is a Zdovc-legénységnek, mely holnap már Litvániával meccselhet a csoportgyőzelemért.

Angola így lehetetlen helyzetbe került, és már félig-meddig van csak saját kezében a sorsa, már csak egy nem túl reális körbeverés segíthet a kiesés megúszását illetően, de Cipriano térdsérülését elnézve nem sok jóra számíthatnak az egyre jobb formában lévő Ausztrália ellen a csoportkör zárónapján.

Ugyanakkor a mai játéknap egyik legkellemesebb meglepetése volt a negyedik negyed elején még vezető afrikai bajnok produkciója, benne Fortes 21 pontos extrájával. Szlovén oldalon a két sztárhátvéd háttérbe vonulásával a több szép, illetve szerencsés kosarat szerző Jaka Klobucar jelentette a mérleg nyelvét a már említett Lorbek hidegvérű büntetőzése, illetve jó triplázása (3/7) mellett.

Szlovénia legjobb dobói: D. Lorbek 17/9, G. Dragic 14/12, Klobucar 12/3.
Angola legjobb dobói: Fortes 21/6, Moreira 20, Moore 17/9.

 

Mexikó (1-3) - Ausztrália (3-1) 62-70

A litvánok elleni siker kiaknázására készülő ausztrálok a tegnapi meccshez hasonlóan az NBA-bajnok center, Aron Baynes játékára támaszkodtak az első percekben – a nagyember szerezte csapata első nyolc pontját. A másik oldalon Gustavo Ayon nem nagyon tudta ezt ellensúlyozni, így Brad Newley-ék szép lassan elléptek, 16-8-ra is vezettek. A negyed vége viszont a mexikóiaké volt, 11 pontot szórtak az utolsó három percben, miközben Baynes a padon pihent. 

A lendület kitartott a második játékrész elejére is, Mexikó 23-22-nél átvette a vezetést. Dellavedova triplája ausztrál szempontból a legjobbkor esett be, de utána megint nem találták a ritmust, míg ellenfelüknél Mendez két hármast is betermelt. A negyed közepén, 31-25-nél viszont a mexikóiak kerültek hullámvölgybe, majdnem 5 percen keresztül képtelenek voltak a gyűrűbe találni. Bár Newley-ék sem sziporkáztak, annyira hatékonyak voltak, hogy 33-32-es előnnyel zárják a félidőt. 

Fordulás után úgy tűnt, hogy kipukkad Mexikó, Broekhoff két hármasát David Andersen két kosara követte – kilenc ponttal tartottak előrébb. Bár Andersen sportszerűtlen faultjából 5 pontot csináltak a mexikóiak, Baynes kosaraival és Broekhoff újabb két triplájával, valamint Bairstow pontjaival átgázolt ellenfelén Ausztrália: 59-45-ös előnyben várhatták a záró negyedet. 

Ayon a játékrész elején gyorsan visszahozta 10 pontra a különbséget, majd Ramos ijesztgetett kintről kétszer is, utána viszont a záró hét percben összesen 7 pontra volt képes Mexikó – ez a második ponthiányos szakasz már nem fért bele, az ausztrálok megmaradt előnyükkel jól sáfárkodva továbbjutást eredményező győzelmet arattak. Érdekesség, hogy az ausztrálok egyik legjobbja, Joe Ingles 31 perc alatt nem szerzett pontot, és mindössze egy dobáskísérlete volt...

Mexikó legjobb dobói: Ayon 11, Mendez 10/6, Gutierrrez 10.
Ausztrália legjobb dobói: Baynes 21, Broekhoff 12/12, Newley 10/3.

 

A D-csoport állás 4 forduló után:

1. Szlovénia 4/0 (+54)
2. Litvánia 3/1 (+49)
3. Ausztrália 3/1 (+39)
4. Mexikó 1/3 (-18)


5. Angola 1/3 (-32)
6. Dél-Korea 0/4  (-92)

A többi csoport eredményeit ezen a linken, a különböző csoportoknál megtaláljátok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus