Európai körkép 2019-10-16: óriási pénzügyi lyuk a Barca-Real duónál

A két spanyol sztárcsapat kiadásai nagyon messze állnak a bevételektől – botrányos végjáték a Milano-Zalgiris meccsen – David Blatt szívesen lenne diplomata – Jan Vesely visszatért, Lauvergne még mindig nem, Obradovics mester kissé már ideges – Shane Larkin „kicsit többet” játszott a tervezettnél – az ASVEL félelmetes kezdése az Euroligában – villámhírek a EuroCupból és a Falco BL-ellenfeleinek hétvégéjéről – a spanyol játékosszakszervezet megkongatta a vészharangot – az Euroliga-meccseken korlátozzák a pályára ragasztható hirdetések számát a sérülésveszély miatt. 

Az Olimpiakosz volt az első csapat, amely edzőcserét hajtott végre (egyetlen Euroliga-forduló után), David Blatt helyére pedig a hírek szerint Scott Skilest nézegetik, aki közel 1000 meccsen dolgozott vezetőedzőként az NBA-ben, azonban az egykori kiváló irányító 1997-ben éppen Görögországban, a PAOK-nál kezdett edzősködni, miután szezon közben felkérték, hogy játékosedzőként segítse a klubot. A gárda felállított vezetőedzője azt nyilatkozta a Boston Globe-nak, hogy valószínűleg ez volt az utolsó kosárlabdával kapcsolatos munkája – Blatt 12 évet játékosként, 27-et edzőként húzott le, hatvanévesen itt az ideje a váltásnak. A súlyos mozgásszervi betegséggel diagnosztizált, izraeli-amerikai kettős állampolgár mesternek már megvan az új célja, Izraelt szeretné szolgálni, méghozzá nagykövetként valamelyik országban. Az idén csak az Euroligában induló görög sztárcsapat egyébként nagyon összekapta magát és csúnyán elverte a jobb sorsra érdemes Valenciát – az ideiglenes vezetőedző Kestutis Kemzura barátjának, Blattnek ajánlotta a győzelmet. 

Szó volt már a rovatban a büdzsékről, az eddig nyilvánosságra kerültek közül a CSZKA Moszkváé volt a legnagyobb, a 40.7 millió eurót viszont most überelte az FC Barcelona, akik közel 41.5 millió euróból gazdálkodhatnak, ebből 32.9 millió megy el a játékos-edzők fizetésére – ez egyébként öt millióval több, mint tavaly. A több klasszist (Mirotic, Abrines, Davies, Delaney, Higgins) leigazoló katalánok kosárlabda-csapata egyébként így 32 millió eurós deficitbe kerül majd. A Real Madridnál 30.3 millió euró a fizetések összege, és 27.9 millió euró körüli lesz a veszteségük – mindkét gárdánál a fociklubot működtető anyaegyesület fizeti a cechet. 

A Real Madrid egyébként nagy nevet igazolt, négyéves dallasi NBA-kitérő után ismét őket erősíti a tunéziai center, Salah Mejri – már írtunk róla, hogy "úton van", azóta vált hivatalossá. Mejri Kínába írt alá a világbajnokság alatt, de volt Euroliga kilépési opciója. 

A Fenerbahce ugyan csúnyán kikapott Belgrádban, de annak örülhettek, hogy a cseh Jan Vesely a vártnál talán korábban felépült, és 25 percet pályán is töltött – rozsdás még az Euroliga 2019-es MVP-je, de csak idő kérdése, hogy visszanyerje tavalyi formáját. A gárda edzője, Zseljko Obradovics emellett azonban szóvá tette, hogy a francia magasember, Joffrey Lauvergne 2019 februárja óta nem tud pályára lépni – a játékos és a doktorok tudják, mikor játszhat újra, de most már nagy szükség lenne rá. Obradovics egyébkéntaz elmúlt 18 évben először rajtolt az Euroligában két vereséggel, érthető, ha ideges. 

Az Anadolu Efesnél a francia Rodrigue Beaubois nem játszhatott, a sérülésből visszatérő Shane Larkinnak pedig így a tervezett 10 perc helyett 30-at kellett a pályán töltenie – megérte, 106-105-re nyert az Efes az Alba Berlin ellen. Larkin 31-es értékindexet hozott össze, de mégsem ő lett az Euroliga második fordulójának MVP-je, hanem csapattársa, a szerb Vasilije Micics, aki 32-t teljesített, közte 13 (!) gólpasszal. 

Az ASVEL története talán legjobb napjait éli, hiszen az első két EL-fordulóban a Panathinaikoszt és az Olimpiakoszt győzte le, Zvezdan Mitrovics vezetőedző érthetően nagyon boldog, pedig a csapat a Pana ellen messze nem játszott jól - azonban a kritikus pillanatokban elő tudtak kapni egy klasszis védekezést, és a csapat nagyon komoly karaktert villantott. 

A Milanóba a szerb válogatott kiscsatár, Vladimir Micov remekül tért vissza, 13 pontot szórt a Zalgirisnek 50 százalékos mezőnymutatóval – az olasz élcsapatnál így is tele van a keze az orvosi stábnak, hiszen Nemanja Nedovics, Arturas Gudaitis és Shelvin Mack is maródi. A Barcelonánál Cory Higginsnek fáj a bal térde, el sem utazott a hétközi, Szentpétervár elleni Euroliga-meccsre, és a hétvégi bajnokin sem léphetett pályára. 

Időzzünk el egy kicsit Milánóban, ahol igen sűrű meccset játszott az Olimpia Milano és a Zalgiris Kaunas. Egyrészt Sarunas Jasikevicius szerint fiatal csapata elsőre nem értette meg, mit jelent idegenben játszani az Euroligában, ez nem csak a kosárlabdáról szól, hanem arról, hogy férfiasan oda kell állni – az első negyedben olyan volt a meccs, mintha felnőttek játszottak volna egy ificsapattal, ilyen a későbbiekben nem fordulhat elő. Másodszor szót kell ejteni Sergio Rodriguezről, aki az Euroliga történetében ötödik játékosként érte el az 1100 gólpasszos határt. Akik előtte vannak: Milos Teodoszics (1126), Thomas Heurtel (1173), Dimitris Diamantidisz (1255) és Vaszilisz Szpanulisz (1422). Harmadrészt szót kell ejtenünk arról, hogy a végjátékban, 83-81-nél több nagy hibát is elkövettek a játékvezetők, amikor a litvánok remek védekezése miatt nehéz helyzetbe került Michael Rollnak pár másodpercen belül elengedtek két (!) lépéshibát, illetve egy visszajátszást is – utólag az Euroliga elismerte a hibákat, de így az utolsó másodpercekben megfosztották a Zalgirist attól, hogy az egyenlítésért, esetleg egy hármassal a győzelemért támadhasson. 

A EuroCup második fordulójában az A-csoportban továbbra is menetel a Segafredo Virtus Bologna, Milos Teodoszics jól játszott – mellettük az AS Monaco veretlen még két forduló után. A B-csoportban a forduló-MVP Rade Zagorac vezette Partizan másodszor is nyert, az NBA-ből igazolt Sam Dekker pedig győzelemre vezette a Lokomotiv Kubanyt. A C-csoportban a magyar–amerikai Jarrod Jones húzta török Darüssafaka hibátlan, míg a nyáron létrejött Cedevita Olimpija Ljubljana másodszor is elbukott, pedig a UNICS Kazany ellen már 13 pontos előnyben is voltak a második félidőben. A D-csoportban az Unicaja Malaga és a Galatasaray nagycsapathoz méltóan szerepel két sikerrel, a Buducsnosztnál viszont komoly gondok vannak, a negyedik negyedben teljesen összeomlott a játékuk Trentóban és hiába Justin Cobbs 32 értékindexes meccse, eddig 0/2-vel állnak. 

A héten elindul a Bajnokok Ligája, a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely első ellenfele, a francia JDA Dijon ugyan vereséget szenvedett a hétvégén, de minden okuk megvan a bizakodásra, hiszen az Euroligában remeklő ASVEL-től kaptak ki otthon szoros meccsen 70-79-re. A német Bonn szoros meccsen kiverte a szintén Euroliga-induló Bayern Münchent a Német Kupából. A Zaragoza egylabdás meccset húzott be a Real Betis otthonában és holtversenyben az ACB 3-5. helyén áll. Az olasz Brindisi is nagy fegyvertényt hajtott végre, hiszen az Euroligás Milanót idegenben győzte 89-92 arányban, ráadásul úgy, hogy az ellenfélnél a spanyol klasszis, Sergio Rodriguez hét hármast szórt be. A görög PAOK már nincs ilyen jó formában, elég simán bukott az Ionikosz otthonában, a Besiktas pedig a EuroCup-os Galata ellen vesztett – a litván Klaipeda nagyon igyekezett a Zalgiris ellen, de végül szoros vereséget szenvedett a hazai sztárcsapattól. 

A spanyol profi játékosok szervezete arra hívta fel a figyelmet, hogy az ACB-ben a játékosok mindössze 27%-a spanyol, ami szerintük nem csak az európai kosárbajnokságokban, de a világ összes sportligájában is a legalacsonyabb arány – a világbajnoki győzelem egy csodálatos anomália, de ha ez nem változik, akkor hamarosan el lehet búcsúzni a válogatott sikerektől. 

A végére egy játékosok egészségét védő döntés: innentől kezdve az Euroliga-meccseken a triplavonalon belül nem lehetnek pályára ragasztott reklámbannerek, csak a felfestett csapatlogók a büntetővonal körül. Ezt az Euroliga-játékosok szakszervezete jelentette be, hozzátéve, hogy a későbbiekben el szeretnék érni, hogy a két triplavonal között se legyenek ilyen bannerek, maximálisan megóvva a játékosok testi épségét. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus