Hosszabbítás után döntőbe jutott Spanyolország!

Káprázatos meccsen, drámai körülmények között, Pau Gasol kolosszális meccsével a spanyolok megverték Franciaországot és döntőbe jutottak. 

 

Európa-bajnokság, elődöntő

Spanyolország – Franciaország 80-75 - h.u. (17-20, 15-13, 16-23, 18-10, 14-9)

Egy parádés Mirotic-Gasol összjáték, illetve egy gyönyörű De Colo-kosár adta meg a találkozó alaphangját – a francia hátvéd aztán beemelt egy hármast is közel kilenc méterről, ami talpra ugrasztotta a hazai közönséget. A spanyol eladott labdákból hamar meglépett pár ponttal Franciaország, de Sergio Rodiguez beállásával sebességet váltottak a hispánok – az ő betöréseiből Gasol hamar elérte a tíz pontot, majd a hátvéd egy hatalmas triplával zárta le az első negyedet. A második játékrész elején Gelebale óriási kosaraival tolta előre a francia szekeret, de összességében eléggé megálltak a házigazdák, inkább egymás hibáiból éltek a csapatok – a félidő hajrájában egy Fernandez-triplával át is vették a vezetést a spanyolok.  Erre egy közelivel még válaszolt Gobert és bár összességében ő és Gasol is osztották a sapkákat a palánkok alatt, egy ponttal a gallok jártak előrébb a nagyszünetben.

A harmadik negyedben is inkább a védekezés dominált, félpályás játékokból alig-alig születtek kosarak – támadópattanók, leindítások, eladott labdák, büntetők jelentették mindkét csapat mentsvárát. A gyűrű alatt továbbra is remekeltek a védők, a támadóoldalon egyre borzasztóbb megoldások születtek, Tony Parker próbált ennek véget vetni egy nagy hármassal – a lepattanók terén jóval előrébb jártak a franciák, ennek köszönhetően léptek meg pár ponttal. A harmadik negyed végén Lauvergne és Gelabele dobott be egy-egy triplát, ezzel már tíz pont fölé nőtt a különbség, majd bár Gasol büntetőivel próbáltak zárkózni a hispánok, a negyedik játékrészben De Colo is elsüllyesztett egy demoralizáló hármast. A franciák azonban a negyed hajrájában komoly gödörbe kerültek, három és fél percig nem dobtak pontot, a túloldalon viszont Pau Gasol egyik hihetetlen kosarát dobta a másik után - az egészen elképesztő formát hozó magasember mellé Rodriguez is fellépett, így 16 másodperccel a vége előtt három ponttal vezetett Spanyolország. Az oldalbedobást követően Batum elsüllyesztett egy hatalmas triplát, Gobert levédekezte Gasolt, jöhetett a hosszabbítás.

A túlórában aztán Gasol már nem tudott segíteni övéin, több lehetőséget is elrontott - igaz, a büntetőkkel hadilábon álló franciák így sem tudtak meglépni. Bő egy perccel a vége előtt 74-75-nél kipontozódott Gobert, ez pedig végül eldöntötte a meccset: Gasol ez után két támadást is zsákolással fejezett be, Fernandez betakarta Parkert, de Batum így is megkapta a lehetőséget. A Charlotte kiscsatára azonban 78-75-nél mindhárom büntetőjét elrontotta, így az újabb hosszabbítás helyett drámai meccsen döntőbe jutott Spanyolország, a házigazda franciák pedig "visszakapták" a tavalyi vb-n és a két évvel ezelőtti Eb-n elért bravúrjukat. Gasol végül 40 ponttal és 11 lepattanóval zárt, így bár Rodriguez percekre fel tudott mellé lépni, szinte a hátán vitte be csapatát a döntőbe. 

Spanyolország legjobb dobói: Gasol 40, Rodriguez 15/3
Franciaország legjobb dobói: De Colo 14/6, Batum 14/6, Lauvergne 11/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus